Tyto hodinky Ulysse Nardin pomalu uzavírají kolekci, kterou jsme fotografovali letos v lednu v Klenotnictví Dušák. Patří do exkluzívní řady Classico čítající tak zajímavé kusy jako UN Classico Dragon nebo UN Classico Caesar. Pevně věřím, že je budeme moci také vyfotografovat.

Ale nyní již k recenzovaným Ulysse Nardin Classico Steel.

Kulaté oblé pouzdro je vyrobené z leštěné nerezové oceli. Rozměry má 40 milimetrů bez korunky, 42 milimetrů s korunkou a „lug to lug“, tedy největší rozměr je 44 milimetrů. Možná si říkáte, co znamená, jak se měří? Vezměte posuvné měřítko a změřte rozměr mezi protilehlými nožkami. Dostanete onou zmiňovanou délku „lug to lug“. Tento rozměr může hodně vypovědět o tom, jak vám hodinky budou sedět na zápěstí. Vodotěstnost pouzdra je dostatečných 50 metrů vodního sloupce, hodinky si tedy můžete vzít bez obav i na svou jachtu.

Pouzdro je vhodné akorát pod manžetu košile, je silné totiž pouze 9,5 milimetru.

Válcovitá korunka má po obvodu výrazné zoubkování a v modré vložce logo Ulysse Nardin – kovovou lesklou kotvu s písmeny U a N.

Do oblé lunety je zasazené oblé safírové sklíčko. Má z obou stran napařenou tenkou vrstvu oxidů kovů, které vytváří antireflexní potah, zabraňují tak zbytečným odleskům a zlepšují čitelnost číselníku. Sklíčko měří v průměru 33 milimetrů.

Nad číselníkem se chvíli zastavíme. Když si ho blíže prohlédnete, budete stejně jako já ohromeni dechberoucí strukturou a možná se začnete zajímat, jak jí v Ulysse Nardin dosáhli. A nebyla to jednoduchá cesta. Číselník je totiž pokryt vrstvou modrého emailu zpracovaného metodou „grand feu“. Znamená to vysokou teplotu vypalování keramiky a je známá od 19. století. Používala se na fajánsovou keramiku především ve Francii. Nyní se s touto technikou můžeme setkat na výjimečných hodinkách. Nechybí zdobení vlnkami s paprsky vycházejícími ze středu. Je to nádhera, co říkáte?

S jasně modrou barvou ladí tenké ocelové leštěné římské hodinové indexy, ocelí orámovaná datová apertura na pozici „3“ a ostatní doplňky (značka, logo, označení strojku, označení Swiss Made). Ačkoliv bychom ji u oblekových hodinek nečekali, i zde najdeme známky luminiscence. Konkrétně v drobných bodech nad hodinovými indexy. Určitě napomůže s orientací v horším osvětlení.

Číselníkem jsem uchvácená, vybrala jsem si je z vitríny přesně kvůli té barvě. Prostě jsem neodolala. A víte, že existují i v provedení pro dámy? Jsou samozřejmě menší (31 mm) a oblejší, působí ženštějším dojmem. Určitě bych je ráda nosila!

Ručky mi tvarem připomínají oštěp, jsou pravděpodobně také ocelové a mají vysoký lesk. A v UN nezapomněli přidat vrstvu luminiscenční barvy, což velmi oceňuji a vítám. Mám ráda hodinky, které jsou praktické a pomohou s odečtem času i v situacích, kdy si nemůžete na číselník posvítit.

Uvnitř ocelového pouzdra hýbe rotorem automatického nátahu in-house kalibr UN-815. Bohužel nemám více informací, než že má rezervu chodu 42 hodin, C.O.S.C. certifikaci, a gravírováním zdobený rotor má po obvodu 22 karátové zlaté závaží. Snad se brzy dočkám podrobnějších dat, která doplním.

Dýnko je stejně jako pouzdro oblé a vysoce leštěné. Je asi zbytečné popisovat, že na něm najdete údaje, které se týkají hodinek – vždyť je to na fotografii skvěle vidět. Zmíním jen, že je přišroubované drobnými šroubky, které neruší celkový skvělý dojem. A průhled na strojek je samozřejmě také safírový, včetně oboustranné vrstvy antireflexu.

Pohled přitahuje leštěný ocelový tah, který nasedá přímo na pouzdro a je vyroben z pevných dílků, to se mi moc líbí a lze to u hodinek této cenové kategorie s jistotou očekávat. U pouzdra měří 20 milimetrů, stejná je tedy rozteč nožek. Spona o šířce 18 milimetrů je skrytá, já osobně jsem měla dojem, že bez pojistky musí každou chvilkou povolit a že by majitel hodinky mohl ztratit. Je to ale jen můj klamný dojem, spona je velmi kvalitní a hodinky za 8200 EUR na ruce udrží bez sebemenších potíží.

Díky ocelovým dílkům hodinky také něco váží – dokonce celých 121 gramů. A to není málo. Na druhou stranu, o hodinkách budete s jistotou vědět, ucítíte jejich tep a snáze tak splynete v jedno.

A co říct na závěr? Na tomto místě často píšu o tom, kdo by měl hodinky nosit a k čemu se hodí. Nejinak tomu bude i teď. Oblek, džíny, lehká letní košile, to všechno zvládnou. Vezměte si je na jednání, na jachtu, do kanceláře – zkrátka kamkoli vás běžný život zavane. Mám velkou chuť napsat, že by vypadaly krásně i na dámské ruce, ale když se vyrábí i ve zmenšené verzi, je to možná zbytečné. I když v poslední době něžné štíhlé ženy často nosí velké pánské hodinky? Ano, bez potíží by je mohly mít.

Už jsem vás dostatečně navnadila? Pak pospěšte do Klenotnictví Dušák, připravte si 213200 CZK (8200 EUR) a chtějte je. Možná, že jsme fotografovali poslední kus, kdo ví?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák, za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!