Hodinky se značkou Breitling Navitimer jsou jedny z těch, bez kterých si hodinkový svět dokážeme už jen velmi těžko představit. Jsou tu s námi přibližně od roku 1952 (nebo 1953, podle různých zdrojů), existuje jich již 20 generací. Jejich design dokonce přežil i pád a znovuzrození značky Breitling v souvislosti s „quartzovou revolucí“ ve výrobě hodinek. Nedávno jsme psali o hodinkách Ollech & Wajs Aviation, pojďme se podívat, jak vypadá (téměř) aktuální model přímo od značky Breitling.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli (316L) a měří 41,8 milimetru bez korunky, 45 milimetrů s korunkou a 14,6 milimetru na výšku. Vodotěsnost výrobce udává 3 ATM, postačí tedy na umytí rukou, ale do bazénu bych se s nimi nepouštěla. Ostatně, jsou to hodinky pro piloty a ne pro potápěče. Konečná úprava pouzdra a nožek je saténovým kartáčováním, případný škrábanec bude potřebovat nejspíš odbornou pomoc.

Tlačítka i korunka jsou leštěné, korunka nese plastické logo „B“ – Breitling.

Oboustranně otočná luneta slouží už tradičně k provádění navigačních výpočtů pilotů. Já osobně jsem k tomuto využití spíše skeptická. Připadá mi, že zálohované počítačové systémy to umí přesněji a hlavně přehledněji. Ale tak nějak to k leteckým hodinkám asi patří.

Ploché safírové sklíčko má velmi dobrou oboustrannou antireflexní vrstvu.

Černý číselník je hodně zaplněný, možná je to i na úkor přehlednosti. Všechny tři bílé subčíselníky jsou zanořené a zdobené guilloché. Na pozici „9“ najdeme malou mimostřednou vteřinovku, na pozici „3“ 30 minutový čítač chronografu a na pozici „6“ 12 hodinový čítač. Arabské hodinové indexy jsou zvýrazněné luminiscenční barvou. Malá datová apertura na pozici „4:30“ neruší, i když má bílý datový disk s černým tiskem. Zbytek místa vyplňuje velké zlaté logo Breitling a bílé označení hodinek. Nepřipadá to i vám trochu zmatené?

Leštěné ručky s luminiscenční výplní jsou dobře vidět v jakémkoliv světle. Centrální vteřinová ručka chronografu má na konci zdobné logo Breitling a kotvičku, na druhém je zvýrazněná jasně červenou šipkou.

Breitling Cal. 23 vychází z ETA/Valjoux 7753, má však certifikaci C.O.S.C. Rezerva chodu je dostatečných 42 hodin, strojek má 25 ložiskových rubínů, frekvenci setrvačky 28.800 A/h (4 Hz) a rychlopřeklápění data. Odetailech tohoto kalibru jsme psali nedávno v recenzi hodinek Longines Grande Vitesse.

Pevné vypouklé dýnko nese ve středu opět plastické logo Breitling, po obvodu je gravírovaná stupnice konverze stupňů Celsia a na Fahrenheita. Šikovné, může se hodit, pokud cestujete po anglosaských zemích. Najdeme zde také zběžné informace o hodinkách včetně referenčního čísla A23322. Dýnko se mi moc líbí, působí zajímavě především díky plastickému logu. Pro šroubování dýnka je nutný speciální mnohoúhelníkový nástroj.

Na těchto hodinkách byl ručně šitý černý kožený řemínek se značkou Šíma (o šířce 21 mm) a originální spona Breitling. Hodinkám velmi slušel. Majitel hodinek při fotografování sice dělal pokusy i s NATO strapem, ale pohledem do galerie se sami můžete přesvědčit, že to nebylo ono. Hodinky i s řemenem váží pouhých 97,5 gramu, na ruce je tedy takřka neucítíte. Jen velikost vás přesvědčí, že na zápěstí máte krásné hodinky s dlouhou a bohatou minulostí.

Pokud hledáte hodinky s věhlasnou leteckou historií, rozhodně neuděláte chybu, když se lépe seznámíte s modelem Breitling Navitimer. Pokud vím, tak už se tento model s referenčním číslem A23322 nevyrábí, ale můžete mít model novější – Breitling Navitimer 01. Je osazený strojkem Breitling Cal. 01 (který má více ložiskových kamenů a delší rezervu chodu), černá varianta se liší pouze logem na číselníku, barvou datového kotouče (černý s bílým tiskem) a je mírně větší v průměru. Tak jak se vám líbí?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií a ještě druhé.

Za zapůjčení děkujeme Spidererovi!

O historii hodinek Breitling Navitimer si můžete přečíst zde.