O hodinkách se značkou RJ-Romain Jerome jsme už několikrát psali. Vždy byly z ušlechtilých (a drahých) materiálů a měly typický design a masívní tvar pouzdra. A vždy překvapily nějakým trochu šíleným nápadem. Tato novinka hodně vybočuje z toho, na co už jsme byli u této značky zvyklí, i když (trochu) šílené jsou tyto hodinky také.

Je to limitní edice (jen 99 kusů) hodinek, které jsou inspirovány nejspíš seriálem Star Trek a transportéry, které USS Enterprise nesla. Nebo se mýlím? Hodinky jsou podle tvůrce myšleny jako pilotní. Jestli jsou zrovna pilotní, nevím, ale podobné koncepty se už několikrát objevily a tehdy byly prezentovány jako hodinky vhodné pro řízení, tedy do auta. Pro odečet času (tedy jen hodin) není totiž třeba otáčet zápěstím, ale stačí pohled „z boku“. A je asi pravdou, že v tomto není velký rozdíl mezi řízením, pilotováním, nebo průzkumem galaxie… Pojetím mi trochu připomínají třeba hodinky MB&F HM5 On The Road, vidíte tam také inspiraci?

Zdroj: romainjerome.ch

Začnu trochu netradičně, zkusím vám velmi krátce představit tři významné osobnosti z hodinářského světa, které stály u zrodu tohoto projektu.

Manuel Emch – CEO značky RJ-Romain Jerome. Studoval design na strestižní Art Center v La Tour-de-Peilz. Určitě musíme přiznat, že se velmi dobře vyzná v budování image a identity značek hodinek, jak prokázal třeba u značky Jaquet Droz.

Eric Giroud – mladý designér, hudebník, architekt. Je zakladatelem a majitelem vlastního designérského studia od roku 1998. Hlavní aktivity můžeme najít na poli designu hodinek.

Jean-Marc Wiederecht – hodinář, například je tvůrcem retrográdního věčného kalendáře. Je také zakladatelem společnosti Agenhor SA Geneva, která se specializuje na navrhování mechanických modulů a jejich konstručních uzlů, získal ocenění Grand Prix na výstavě v Ženevě v roce 2007. Spolupracuje s významnými švýcarskými značkami a je tvůrcem mnoha inovací a patentů.

A právě tito tři pánové spojili své síly a výsledkem jsou tyto hodinky. Nový koncept, nové pouzdro, nový kalibr.

Zdroj: romainjerome.ch

Rozměry lichoběžníkového titanového pouzdra s částečnou černou PVD vrstvou jsou impozantní – 50 x 44,5 x 18,5 milimetrů. Sklíčka jsou safírová s antireflexní vrstvou. Vodotěsnost pouzdra je pouhé 3 ATM, pro plavání to nestačí, ale to asi ani nebylo úmyslem tvůrců. Tyto hodinky mají dokonce korunku, je titanová a černá (PVD), nese na sobě logo RJ.

Zdroj: romainjerome.ch

A jak vlastně poznáte, kolik je hodin? Na čelní straně najdeme lineární retrográdní komplikaci jumping hour s červeným ukazatelem. Zde zjistíme, kolik je právě hodin. A na vrchní straně najdeme minutový disk, který se natáčí k rudé šipce sklíčku.

Zdroj: romainjerome.ch

Jednoduchý design, který vidíme zvenčí, ve skutečnosti skrývá velmi komplikovaný obsah. V hodinkách tiká mechanický strojek s automatickým nátahem s označením RJ2000. Rezervu nátahu má 38 hodin, obsahuje 54 (!) ložiskových rubínů. Frekvence setrvačky je 4 Hz ( 28 800 A/h). Ostatně, podívejte se na fotografii, připomíná vám to ještě hodinkový strojek?

Zdroj: romainjerome.ch

Pásek k těmto hodinkám je pletený textilní (polyamid), spíná ho titanová spona s černou PVD vrstvou.

Jestli vás tyto hodinky zaujaly a začínáte se ptát, kolik stojí, mám pro vás odpověď, je to „pouhých“ 33 400 USD. Referenční označení hodinek je RJ.SC.AU.001.01.

Zdroj: romainjerome.ch

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.romainjerome.ch