S hodinkami tradiční švýcarské značky Longines se u nás nesetkáváte poprvé. Mimochodem, víte, jak se to správně vyslovuje? Prý „L-žé“ ([lɔ̃ʒɛ̃]). Historie značky se odvíjí od roku 1866 a vždy byla na špici výroby spolehlivých hodinek s praktickými komplikacemi. Vždyť první chronograf můžeme v historii značky najít už v roce 1879! Hodinky Longines také měřily čas při prvních novodobých olympijských hrách v roce 1892. Hodinkám s logem okřídlených přesýpacích hodin důvěřovalo mnoho slavných dobrodruhů, namátkou Charles Lindbergh měl slabost pro tuto značku, ze spolupráce dokonce vznikly hodinky pro leteckou navigaci. Louis-AmedeedeSavoie měl jedny na ruce při cestě na severní pól a v tomto výčtu bychom mohli pokračovat. V dnešní době je značka Longines součástí švýcarského koncernu SWATCH. A stále pokračuje ve výrobě krásných, spolehlivých a zajímavých hodinek.

Dnes bych vám rád krátce představil velmi zajímavé hodinky s komplikací chronograf s označením Longines Grande Vitesse. Podle mého názoru to jsou jedny z nejhezčích hodinek, se kterými jsem se poslední dobou setkal.

Ocelové nerezové pouzdro (ocel 316L) má průměr 42 milimetrů bez korunky, s korunkou 45 mm, „lug to lug“ 49 mm. Tloušťka pouzdra je vyšší, ale odpovídá použitému kalibru – 13,8 mm. Rozměry jsou vpravdě univerzální pro mužské zápěstí. Hodinky se ještě bez problémů vejdou pod manžetu, ale přitom ani na urostlejší ruce nepůsobí jako nepatřičně malé.

Povrchová úprava pouzdra byla dokončena leštěním, a jemným broušením po stranách a na pevné (i když ozubené) lunetě. Broušené jsou i pohledové plochy nožek. Provedení pouzdra není co vytknout, je perfektní.

Odolnost pouzdra proti vodě výrobce deklaruje na 50 metrů vodního sloupce. Podle normy to stačí i na plavání a potápění třeba v bazénu. V tom případě ale doporučuji originální kožený řemen vyměnit za něco vhodnějšího.

Motiv ozubené lunety se znovu objevuje v zoubcích signované korunky a na ploškách tlačítek chronografu. Je to trochu překvapivé, ale velmi líbivé, já jsem byl tímto provedením nadšený. Jak korunka, tak tlačítka, obojí fungovalo bezchybně.

Na hodinkách je jemně klenuté safírové sklíčko. Výběr je to perfektní, sklíčko bude určitě dobře a dlouho odolávat běžným oděrkám, kterým se v běžném provozu někdy nevyhnete.

Číselník má velmi zajímavou barvu, její odstín se trochu mění podle dopadajícího světla. Asi nejsnáze barvu definujeme jako béžovou nebo snad světle hnědou? Četl jsem i názor, že barva je „champagne“, raději vám asi doporučím podívat se na hodinky osobně.

Číselník je ještě přehledný, i přes komplikaci chronografu. Po obvodu najdeme bílou minutovou škálu, pak výrazné číselné hodinové indexy, označení značky a malé plastické logo. Střední části dominuje bílý kruh tachymetrické škály, který protínají dva subčíselníky – ten vlevo je mimostředná vteřinová ručka, ten vpravo pak minutový čítač (30 minut). Hodinový čítač ve spodní části je trochu potlačený, připomíná mi to číselníky historických chronografů, třeba s kalibry Valjoux 7734. Mezi hodinovými indexy 4 a 5 pak je bíle orámovaná datová apertura s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Zobrazení data sice určitě zvyšuje užitnou hodnotu hodinek, ale v tomto případě se přikláním k názoru Tády, který má nejen v tomto případě jasný názor, že zobrazení data na číselníku ruší.

Ručky těchto hodinek mne upoutaly na první pohled. A to nejen svou krásnou barvou, ale také krásnými klasickými tvary. Měl jsem trochu obavy, jak budou ručky v běžném provozu čitelné na barevném číselníku. Obavy se mi nepotvrdily, čitelnost byla perfektní, jen nepočítejte s luminiscencí ve tmě.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem. Výrobce ho označuje jako „L683.2 „. Podrobnějším pohledem zde najdeme kalibr z produkce koncernu SWATCH (a tedy vlastně in-house) ETA/Valjoux 7753. Kalibr vznikl v roce 1974, původně pod značkou Valjoux SA. Technické údaje jen připomenu, rezerva nátahu je 42 hodin, 25 ložiskových kamenů, frekvence je 28.800 půlkmitů za hodinu (A/h) – 4 Hz, velikost strojku 13,25 lignes, výška 7,9 mm. Užívá chronografový systém sloupkového kola (column wheel), jednostranný nátah rotoru s možností ručního nátahu korunkou, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), rychlé překlápění data.

Jen krátce se zastavím u provedení a zdobení kalibru, není co mu vytknout. Pečlivé perličkování, ženevské pruhy, gravírování a zlacení rotoru automatického nátahu. Místo slov se raději podívejte na fotografii.

Ocelové šroubovací dýnko je poměrně úzké, hlavní prostor zabírá průhled na strojek a je to krásné podívání. Gravírování na ocelové části pak připomene jméno modelu, referenční číslo, použité materiály a vodotěsnost modelu. Já osobně mám u hodinek na svém zápěstí raději ocelové dýnko, zdá se mi, že lépe klouže po ruce. Ale přijít o pohled na mechanický strojek se mi také nechce. Je to asi na rozhodnutí každého z nás.

K hodinkám se dodává hnědý kožený řemen s dvojitou překlápěcí sponou (motýlkovou) s pojistkou proti otevření. Šířka řemenu je u pouzdra standardních 20 milimetrů, ke sponě se zužuje na 18 mm, tloušťka je 3,5 mm. Jak řemen, tak i signovaná ocelová spona se mi velmi líbí a nemám k nim žádné připomínky. I barva řemenu byla vybraná pečlivě a hodinkám prostě sluší. Hodinky i s řemenem a sponou váží velmi přijatelných 108 gramů.

Takže, jak jsem psal na začátku, tyto hodinky jsou jedny z nejhezčích a nejpovedenějších, které jsem poslední dobou viděl. Připadají mi dostatečně zajímavé a přitom univerzální pro každý den a pro téměř jakékoliv využití. Cena sice odpovídá věhlasu značky i provedení, ale stále mi připadá přijatelná a přiměřená. Hodinky stojí v ČR 39900 CZK. Co říkáte, stojí za to? Ještě přidám referenční číslo, ať se vám snáze hledají: L3.635.4.93.2.

dodatek od čtenáře „gonga“:

Hledal jsem, hodinky se jmenují celým názvem Longines Grande Vitesse instrument pour cavalier a jde o limitovanou edici. Jde o reminiscenci hodinek určených pro milovníky jezdeckého sportu, protože obsahují tachymetr schopný změřit rychlost cválajícího koně mezi dvěma pevnými body až do rychlosti 70km/hod.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz a za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!