Hodinky Epos nejsou na našich stránkách nováčky, mohli jste si přečíst třeba o dračích Eposech nebo Epos Grande Date. V dnešní recenzi bych vám ráda představila hodinky s komplikací GMT, novinku značky Epos pro rok 2011.

Ocelové kulaté pouzdro mi připomíná vzhledem hodinky Chronoswiss. V průměru měří 39 milimetrů, na výšku 9 milimetrů. Hodinky jsou odolné vůči vodě do 50 metrů, což postačí na plavání v bazénu.

Jak už jsem se zmínila, luneta i korunka je nápadně podobná modelům značky Chronoswiss. Těžko posoudit, která firma se od které inspirovala, každopádně je luneta nádherně vroubkovaná a kulatá korunka také. Korunka je chráněná výstupky pouzdra.

Stříbřitému číselníku dominuje datová apertura na pozici „6“ s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Vnitřní škálu s druhou časovou zónu ozvláštňuje ručka s červenou šipkou na konci. Plastické hodinové kovové indexy jsou vyleštěné do vysokého lesku. Nechybí logo Epos, označení hodinek a také „Swiss Made“.

Ploché safírové sklíčko je opatřené antireflexní vrstvou. Je v jedné rovině s lunetou.

Zkosené ocelové leštěné ručky nesou vrstvu luminiscenční barvy, která usnadňuje odečet času po tmě. I na bílém číselníku jsou ručky dobře čitelné.

Vložený švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2893-2 , který disponuje ochranou setrvačky Incabloc, Yoke natahovacím systémem, Etachron regulací, 21 ložiskovými rubíny, frekvencí setrvačky 28 800 kmitů za hodinu a rezervou chodu 42 hodin. Má také hacking vteřinové ručky. A rozměry? 11½ pařížských linek, průměr 25,6 mm, výška 4,1 mm. Rotor je zdobený broušením ve tvaru slunečních paprsků a vygravírovanou značkou s údaji o počtu ložiskových kamenů.

Dýnko je k pouzdru přišroubované šroubky a najdeme na něm typické údaje o hodinkách. Průhledem se můžete kochat pohledem na strojek.

Černý kožený řemen spojuje ocelová jazýčková spona.

Bohužel musím konstatovat, že Epos GMT již nejsou v oficiální nabídce Epos, musíte se tak spolehnout na jiné zdroje. Připadá mi to škoda, protože to jsou krásné elegantní hodinky, které můžete nosit k obleku či k džínám. A samozřejmě by slušely i neformální dámě.

Moc se mi líbí rýhovaná luneta i tvar korunky, tím mě hodinky uchvátily. Číselník je přehledný, čas se jednoduše odečítá, druhá časová zóna neruší, a přitom snadno poznáte, kolik je hodin. Myslím, že bych je s velkou chutí nosila.

Pro hledání a nákup budete potřebovat referenční číslo: 3354. Cena se pohybuje kolem 17 000 CZK, což sice není málo, ale za pěkné značkové hodinky s mechanickým strojkem je to cena určitě přijatelná.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Stanik73.

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!