Dnešní recenzované hodinky patří do kolekce luxusních hodinek Ulysse Nardin, které jste mohli shlédnout na výstavě v klenotnictví Dušák společně s Ulysse Nardin Moonstruck, jejich recenzi najdete zde. Hodinky Ulysse Nardin Freak Diavolo manufaktura představila v Basileji v roce 2011 a od té doby svět nepřestává obdivovat úžasný mechanismus zobrazení času a jednominutový létající tourbillon. Pojďme si o nich říci něco více.

Kulaté pouzdro s výraznou zoubkovanou lunetou je vyrobené z 18karátového bílého zlata. Jak jste zvyklí, na tomto místě představuji rozměry pouzdra, a nejinak tomu bude i nyní. Průměr činí 45 mm, výška 13,5 mm, „lug to lug“ 53,5 mm. Konečná úprava pouzdra i nožek je leštěním do zrcadlového lesku, oblý bok zdobí přišroubovaný štítek s pořadovým číslem hodinek. Mezi nožkami na pozici 6 štítek připomíná jméno hodinek, slouží také jako pojistka proti náhodnému otočení lunety.

Oblá leštěná luneta s výřezy je oboustranně otočná, po uvolnění pojistky na pozici 6 s ní nastavíte čas. Toto technické řešení je velmi neobvyklé, díky němu hodinky nepotřebují žádnou korunku. Vložka lunety je vyrobená z černé keramiky.

Kulaté ploché sklíčko s průměrem 31 milimetrů ohromí nádherným modrým oboustranným antireflexem. Materiálem sklíčka je samozřejmě syntetický korund – safír.

Černý číselník nese na vnitřním kroužku velké arabské hodinové indexy, na pozici 12 zvýrazněný červenou barvou. Převážnou většinu číselníku zakrývá mohutná černá „freak“ ručka s tourbillonem, který se otáčí jednou za minutu. Přišroubovaný štítek se značkou zůstává skryt a prohlédnout si ho můžete jen určitou část dne.

Dominantní „freak“ ručka s luminiscenční šipkou na konci se po ozubení otočí jednou za hodinu, ukazuje tedy ubíhající minuty. Spodní ručka překrývá pérovník, má také na špičce vrstvu luminiscence a informuje majitele o aktuální hodině. Poslední, vteřinová, ručka je usazená na kleci tourbillonu a červeným koncem zobrazuje vteřiny. Červená vteřinová škála je připevněná šroubky na minutové ručce a odečíst můžete pouze vteřiny 45 až 15. Zbytek pouze odhadnete. Věřím, že spoustu času strávíte pozorováním pohybujících se částí číselníku.

Chod ruček zabezpečuje in-house mechanický strojek s manuálním nátahem UN-208. Pyšní se rezervou chodu skvělých 8 dní, 28 ložiskovými kameny, frekvencí setrvačky 4 Hz (28.800 A/h), křemíkovým vlasovým perem s exkluzívním Ulysse Nardin designem a křemíkovým escapement mechanismem, který nepotřebuje mazivo. Samotný nátah hodinek provedete otáčením pohyblivého okraje leštěného dýnka z bílého zlata doleva – jedno otočení odpovídá 12 hodinám rezervy chodu, do plné rezervy 192 hodin tak stačí 16 otočení. Strojek je zdobený typickým logem UN s kotvou a vlnkami. Otvory nabízí pohled na hodinové pero s kombinací ukazatele rezervy nátahu. Průhledové sklíčko dýnka tvoří syntetický safír. K pouzdru přišroubované dýnko nese základní data o hodinkách včetně referenčního čísla a materiálu pouzdra. Gravírovaná šipka napovídá správný směr nátahu strojku.

Mohutné leštěné nožky mají rozteč 22 milimetrů a je do nich upoután černý řemen z kůže louisianského aligátora. Řemen se směrem ke zlaté překlápěcí sponě zužuje až na 18 milimetrů. Sponu zdobí drobná kotva Ulysse Nardin.

Tyto kultovní hodinky představují úžasný pokrok v haute horlogerie. Minimalistické, ultramoderní, futuristické a revoluční, můžeme jim dát všechna tato jména a pořád možná nebudeme schopní popsat jejich netradiční vzhled. Společně s ostatními modely řady Freak udávají směr, kam se vysoká hodinařina ubírá. Jako první Ulysse Nardin Freak Diavolo představily escapement mechanismus z křemíku. Své jméno získaly podle černé podložky rezervy chodu, která nese červené rohy a připomíná pláštík. Nové technologie použité při jejich výrobě ale nekončí u křemíku, byl použit také LIGA nikl a fotolitografie.

Tyto hodinky patří k muži, který má rád nové a převratné technologie, a dává přednost minimalistickému luxusu. Jejich cena 3 458 000 CZK sice může některým zabránit v běžném nošení, ale na důležitou schůzku s obchodním partnerem se určitě hodí a vyvolají příslušný obdiv a respekt. Prokážete velmi dobrý vkus, styl a umění výběru správného doplňku. A to už za tu cenu stojí, co myslíte?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák, za rekvizity Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!