Pocit první: dívám se mrazem a jinovatkou zdobeným kulatým oknem na své dětské sny.

Pocit druhý: dávnověká temnota vesmíru hledí na mě skrz zelená světýlka palubních přístrojů.

Zdají se vám oba dojmy odlišné? A vidíte, oba jsem zažila při setkání s jedinými hodinkami, originálem z dílny Ondřeje Berkuse. Záleželo na tom, zda jsem se na ně dívala za denního světla, nebo v příšeří pozdního zimního odpoledne.

Ondřej Berkus není pravidelným čtenářům našeho webu ani znalcům jedinečných hodinek neznámým pojmem. Jeho osobitá produkce má mezi výrobci hodinek zvláštní místo a ani dnešní recenzovaný kus není výjimkou. Každopádně nejde o hodinky na první pohled prvoplánové. Nejsou to žádné budoárové krásky, cítíte z nich adrenalinovou, ale přesto rozvážnou povahu dobrodruha. Okamžitě vás zaujmou, nutí vás znovu a znovu se vracet pohledem. Tenhle nezvyklý, ale fascinující kousek má v sobě cosi znepokojivého. A jistě to byl autorův záměr, jinak by hodinky nedostaly jméno Columbia. Vzpomínka na raketoplán, jehož úspěšná mise se v samém závěru zvrtla v tragédii… Jako varování, že nikdy nemáte pod kontrolou úplně všechno a nikdy nesmíte ztratit ostražitost.

Když se nabažíte prvotního estetického zážitku z mistrovsky provedeného kousku, můžete se začít kochat harmonickým spojením prvotřídních materiálů s jedinečnou technologií výroby a precizním provedením každého detailu. Kulaté pouzdro má průměr 44 mm bez korunky, 48 mm s korunkou, lug to lug 51,5 mm a tloušťku 13 mm. Základ, svorníky a dýnko jsou titanové, díky čemuž jsou hodinky lehké jako vánek – i s řemínkem váží pouhých 79 gramů!


Nepřehlédnutelná luneta zaujme na první pohled charakteristickým mramorováním damascénské oceli, z níž je vyrobena. Ze stejného materiálu je i korunka, která má v průměru 7 mm. Při detailním pohledu je i na ní vidět typický, delikátně jemný vzor damasku.

Číselník i zadní stranu hodinek kryje 39milimetrové safírové sklíčko, díky tomu je vzadu vidět vnitřní mechanismus.

Lahůdkou je samotný ciferník. Ondřej Berkus při jeho výrobě použil vlastní vynález, původní technologii zpracování materiálů do finální, naprosto výjimečné podoby. Použijeme-li paralelu se sendvičem, ten klasický jistě znáte – na krajíc chleba dáte plátek šunky, sýra a krajíc chleba. Přidejte další šunku, sýr a chléb a dostanete něco jako „dvojitý sendvič“. A temně šedý ciferník hodinek Columbia vznikal obdobným způsobem. Autor zkombinoval několik pozoruhodných materiálů: vrstva 0,4milimetrového pískovaného skla, zespoda natřeného luminiscenční barvou, se snoubí s antracitově zbarveným meteoritem. To celé rámuje kroužek z modře anodizovaného titanu, z něhož vystupují trojúhelníčkové indexy. Jak kroužek, tak indexy jsou vyplněny luminiscencí. Leštěný meteorit s Widmanstättenovými obrazci propůjčuje ciferníku onen neobyčejný, jakoby zmrazený vzhled. Ve tmě si můžete vychutnat pohled na okouzlující propojení daleké minulosti s futuristickou hravostí. Za světla se barevnost mění ve světle modrou na světlé šedi.

Ručky, hodinová a minutová, stylově doplňují ciferník, jsou ručně vyrobené z modřeného titanu a pokryté luminiscencí. V dolní části ciferníku je umístěna mimostředná vteřinovka na vlastním luminiscenčním kruhovém podkladu.

Uvnitř hodinek pracuje švýcarský strojek ETA/Unitas 6498 s rhodiovanými kolečky. Přetvarované můstky mají kartáčovaný povrch evokující povrch měsíce. Celkový dojem dotváří pokovení modrou platinou. Strojek má frekvenci 2,5 Hz (18 000 půlkmitu/hod), 17 kamenů a rezervu ručního nátahu přes 48 hodin.

Přehlídku špičkových materiálů korunuje ručně šitý řemínek ze žraločí kůže od Ondřeje Šímy. S rozměry 22 milimetrů na 20 mm a tloušťkou 4,4 mm dotváří celkový solidní dojem. Chybět nemůže ani designově sladěná jazýčková spona z damascénské oceli.

Představuji si nositele takových unikátních hodinek – někoho, s nímž souzní. Je odvážný, ale spolehlivý, nebrání se dobrodružstvím, ale zůstává pořád ve střehu. Columbia se stanou jeho spolehlivým parťákem a symbolem jeho svébytného životního stylu.

Autorka textu: Evelyn

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Ondrovi a gratulujeme novému majiteli do Nového Mexika! 🙂

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!