Hodinky značky Orient si můžeme koupit od roku 1951, ale jejich kořeny lze dohledat až k roku 1901, k hodinkám se značkou Ueno. V současné době je tato společnost největším japonským výrobcem hodinek s mechanickými strojky, nabízí sice i quartzové kalibry, ale hlavní těžiště je v odolných, atraktivních a dostupných hodinkách s mechanickými strojky. Společnost Orient v současné době vlastní Seiko Epson Co. a spolu tvoří opravdu obrovskou společnost (vyrábí mimo jiné největší množství hodinkových strojků vůbec) s velkým potenciálem ve vývoji, výrobě (striktně vyrábí veškeré komponenty svých strojků i hodinek), v designu i v pověstné japonské organizaci práce a kvalitě.

Už jsme se zabývali potápěčskými hodinkami od značek Girard Perregaux, Seiko, Citizen, Omega a mnohými dalšími, pojďme se dnes podívat, jak se povedly tyto hodinky od firmy Orient. Přiznám se, že si hodinky Orient obvykle spojuji se zdobností, která asi přesahuje to, co u hodinek obvykle hledám. Jsou samozřejmě výjimky a některé mě osloví, jako třeba moje hnědé hodinky Orient Star, s jejichž ztrátou jsem se ještě úplně nevyrovnal. Ale i tak tuto značku nijak zvlášť nevyhledávám. O to větším překvapením pro mne byly tyto sice také zdobné, ale přesto funkční a zajímavé hodinky pro potápěče.

Ocelové pouzdro je z nerezové hypoalergenní oceli (316L), jeho průměr je 44 milimetrů („lug to lug“ 47 mm), výška 14,8 mm, to je ještě přijatelné. Pouzdro má oblý, až soudkovitý tvar s krátkými masívními nožkami. Povrchová úprava kombinuje kartáčované plochy a vysoce leštěné boky. Vodotěsnost pouzdra je celých 200 metrů vodního sloupce a výrobce to asi myslí vážně. Hodinky jsou určeny pro veškeré vodní aktivity, včetně hloubkového potápění s dýchacím přístrojem. Někdo může namítat, že jim chybí heliový ventil. Ale opravdu jste ho někdy potřebovali? Nebo alespoň znáte někoho, komu se to přihodilo? Já tedy ne. Z mého pohledu jsou tohle pro potápění více než dostatečně vhodné a odolné hodinky.

Mohutná a příjemně vroubkovaná korunka je šroubovací, chrání ji výstupky pouzdra. A stylizované „O“ – nepřipomíná vám také trochu logo Renault?

Ocelová luneta se výrazně liší od všeho, co jsem zatím u potápěčských hodinek viděl. Je opravdu bohatě plasticky vzorovaná, sudé minutové indexy mají černý PVD potah s bílými číslicemi, liché indexy nahrazují vsazené kulaté prvky – není to jen frézování, tyto válcovité plošky jsou do lunety opravdu jednotlivě vsazovány. Zdá se mi to jako přehledné a zajímavě netradiční řešení. Luneta je pro vzhled těchto hodinek tak charakteristická, že podle ní dostaly i svou přezdívku „Revolver“. Luneta je samozřejmě jednostranně otočná, aretovaná v 60 bodech a na pozici „12“ má zapuštěný luminiscenční bod.

Tvrzené minerální ploché sklíčko je asi jedinou slabinou těchto hodinek. Dělají se v podobném designu i se safírovým sklíčkem, ale to už s vodotěsností 300 metrů a za výrazně vyšší cenu. Umím si klidně představit, že bych si na těchto hodinkách nechal minerální sklíčko vyměnit za safírové s antireflexem a byl bych velmi spokojený.

Černý matný číselník nevrhá zbytečné odrazy světla, výrazné plastické kovové hodinové indexy mají silnou a výraznou luminiscenční výplň. Výdrž je asi trochu menší než u „standardu“ Seiko Monster, ale pro plánované využití při potápění hodinky určitě budou svítit dostatečně. Kromě indexů zde najdeme už jen poměrně nenápadné logo, název značky, připomenutí vodotěsnosti a také škálu ručky ukazatele nátahu na pozici „1“. Stále víc se domnívám, že je to opravdu velmi užitečná komplikace, zvlášť na hodinkách pro potápěče. Prostě vás nezaskočí to, že by se hodinky zastavily z důvodu nedostatečného nátahu – a to ani během ponoru. Nesmím zapomenout na poměrně malou datovou aperturu na pozici „9“, možná bych uvítal větší.

Kovové leštěné ručky jsou příjemně výrazné, jejich mečovitý tvar je dobře viditelný, i žlutě lakovaná vteřinová ručka je dostatečně výrazná. Ručka ukazatele rezervy nátahu je lakovaná bíle a je poměrně nenápadná, nijak neruší. Celkové čitelnosti ruček i číselníku musím dát velkou jedničku

V hodinkách tiká mechanický in-house Orient kalibr s označením 46N4A (FD0D-B0 CA). Má rezervu chodu okolo 40 hodin, 21 ložiskových kamenů, kromě zobrazení času uzvládne i datum a rezervu nátahu. Umí i zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), chybí mi u něj snad jediná věc – a to možnost dotáhnout hodinky i korunkou, což bohužel není možné. Má osobní zkušenost s kalibry Orient je velmi dobrá. Vždy se jednalo o odolné a přesné strojky, jejichž provoz byl bez potíží.

Ocelové leštěné dýnko je šroubovací do pouzdra, najdete na něm všechny potřebné informace a uprostřed velké plastické logo značky. Dýnko je příjemně ploché a hodinky (přes svoji výšku) na ruce sedí perfektně.

Že vám nerezový tah (bracelet) na fotografiích něco připomíná? Nedivím se, je to oblíbený Watchadoo, na který majitel nasadil originální Orient sponu. Osobně ho mám třeba na hodinkách Seiko Orange Monster. Hodinkám myslím velmi sluší! Spona Orient se mi líbí. Dvojitá pojistka proti otevření, neoprenová extenze – je to povedená spona. A zabývat se tahem Watchadoo je téměř zbytečné, podle mého názoru je to nejlepší dostupný after market tah, sám jich mám několik. Ale ani originální tah se značkou Orient není špatný, je také z plného materiálu (nerezová ocel), žádný skládaný plech. Připadá mi ale, že Watchadoo hodinkám sluší ještě o trochu víc. Použít určitě můžete i textilní strapy nebo kožené řemeny, rozteč nožek je standardních 22 milimetrů a díky tomu, že jsou vrtané, bude výměna otázkou minuty i bez speciálního nástroje. Hodinky na originálním tahu se všemi články mají 259 gramů – na ruce je tedy rozhodně nepřehlédnete!

Hledáte nevšední odolné hodinky, vhodné i do vody, za přijatelné peníze? Pak jsou tyto Orient Star (referenční číslo WZ0351FD) pro vás jako dělané. Opravdu mne mrzí, že jsem si je sám nekoupil, když byly u kamaráda k mání. Anebo se můžete podívat po variantě se žlutým číselníkem (WZ0391FD), ta je pro vodní aktivity úplně dokonalá! A cena? Okolo 600 USD.

A pokud by vás jako inspirace zajímaly další hodinky vhodné do vody, podívejte se na recenze v kategorii Diver’s, třeba vás zaujme i jiný model.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „abbotovi“!

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!