Podpora značky Officine Panerai vodním sportům pramení jistě z tradice této značky. Hodinky, které byly pod touto značkou původně vyráběny, byly určeny pro italské vojenské námořnictvo. Značka je také oficiálním sponzorem závodu jachet – Panerai Transat Classique 2012 a dlouholetým partnerem Atlantic Yacht Club a právě při příležitosti závodu v roce 2012 připravila speciální edici hodinek, kterou bych vám dnes rád krátce představil.

Mají označení Officine Panerai – Panerai Transat Classique 2012 – Luminor 1950 Rattrapante 8 Days Titanio 47MM. Má ještě cenu pokračovat? Název hodinky znovu velmi pěkně charakterizuje.

Zdroj: www.panerai.com

Pouzdro je vyrobeno z lehkého, ale odolného titanu, průměr má 47 milimetrů, povrchová úprava je matným kartáčováním s leštěnými hranami. Kartáčovaná je i patentovaná ochrana korunky, ta je také z titanu. Na pouzdře najdeme na pozici „8“ a „10“ tlačítka chronografu. Spodním tlačítkem se řídí funkce chronografu, horní je pak vyhrazeno pro ovládání komplikace rattrapante – tedy dvě částečně nezávislé vteřinové ručky chronografu se po stisknutí tlačítka rozdělí, jedna pokračuje dál v měření intervalů a z druhé můžeme odečíst měřený interval. Po opětovném stisknutí tlačítka stojící ručka tu běžící skokově dožene a dál pokračují zase spolu.

Zdroj: www.panerai.com

Titanová luneta je leštěná a zajímavě oživuje vzhled hodinek. V pouzdře je zasazeno 2 mm safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Vodotěsnost pouzdra je 100 metrů vodního sloupce, takže běžné vodní aktivity s hodinkami můžete provádět bez omezení. Na hodinkách je gumový pásek s broušenou titanovou jazýčkovou sponou. V dodávce jsou dva takové pásky a nástroje nezbytné pro výměnu.

Černý číselník je opět vytvořen jedinečnou technologií „sandwich“, kdy mezi dvěma plíšky je nanesena po celé vrstvě luminiscenční barva SuperLuminova, stejná barva je i jako výplň kovových ruček. V číselníku vidíme bodové a čárkové luminiscenční hodinové indexy (na pozici „12“ dvě čárky), okolo minutovou a vteřinovou škálu, vpravo 30 minutový čítač chronografu s modrou ručkou, vlevo mimostřednou vteřinovou ručku. Hodinová a minutová ručka jsou ocelové leštěné, vteřinová ručka chronografu je dvojitá – bílá a modrá. A pod ručkami je lineární zobrazení ukazatele rezervy nátahu. Možná se vám to nezdá, ale mně připadá číselník přehledný a velmi snadno čitelný.

Zdroj: www.panerai.com

V hodinkách tiká manufakturní in-house kalibr s označením P.2006, ten má manuální nátah s výdrží nátahu celých 8 dní (192 hodin)! To je umožněno hned třemi samostatnými pery ve třech pérovnících. Průměr kalibru je 13¾ linek, výška 9,6 milimetru, obsahuje 34 ložiskových kamenů. Setrvačka (Glucydur) má frekvenci 4 Hz (28.800 A/h) a ochranu proti poškození KiF. Celkem strojek tvoří 356 součástek. Kromě zobrazení času má funkce chronografu s rattrapantem a lineární zobrazení rezervy nátahu, vteřinová ručka při seřizování se resetuje na pozici „00“.

Kalibr je bohužel skrytý pod pevným dýnkem. Na titanovém kartáčovaném dýnku najdeme znak závodu, na jehož počest byly hodinky vydány – Panerai Transat Classique 2012.

Zdroj: www.panerai.com

Jak se vám tyto sportovní hodinky líbí? Mně moc, vzpomněl jsem si na jednu klasickou detektivku, kde detektiv popisuje vnady slečny – volně asi ve významu „byla tak krásná, že by kvůli ní biskup vykopl díru do vitrážového okna“. A podobný pocit mám i z těchto hodinek, pro mne jsou prostě v kategorii „ty musím mít“. Pokud by se vám hodily k jachtě a pokud se vám za ně bude chtít dát ceníkových 522.000 CZK (22.500 USD), tak raději spěchejte. Jde o limitní edici jen 500 kusů (jeden je připraven pro vítěze závodu) a prodávají se výhradně ve značkových buticích Panerai.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.panerai.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!