Nedávno jsme psali několikrát o hodinkách značky Officine Panerai. Trochu podobné těmto Officine Panerai Luminor Marina 1950 3 Days 47 mm – PAM0422 jsou třeba Officine Panerai Luminor Marina 1950 3 Days Automatic, které jsem vám představili nedávno v aktualitě. Co všechny tyto hodinky spojuje? Je tradice značky, která na dodávkách nemnoha kusů hodinek pro italské válečné námořnictvo (Marina Militare, okolo 300 kusů) a také na pár desítkách kusů pro vojenské loďstvo egyptské (asi 30 kusů) – a samozřejmě na současné skvělé reklamě a marketingu – vystavěla tradici nové vysoce módní značky. A ono to funguje, dobře funguje. To samozřejmě přináší značce peníze a to zase vede k vývoji nových materiálů a také in-house zajímavých kalibrů. Je zajímavé pozorovat, kam za necelá dvě desetiletí intenzívního vývoje tato značka dospěla.

Koncept těchto hodinek navazuje na přechodný model z roku 1940, který spojuje dvě generace – modely Radiomir a Luminor. Historický odkaz se projevuje ve tvaru pouzdra, typické (a patentované) ochraně korunky, tvaru ruček, sendvičovém černém číselníku, to vše doplňuje použití kvalitních nových materiálů a in-house kalibru.

Charakteristické tradiční poduškové ocelové pouzdro s krátkými masívními nožkami o průměru 47 milimetrů bez korunky je velmi výrazné. Zajímavá je na něm mimo jiné i hrana v polovině výšky pouzdra. Materiálem je nerezová ocel (AISI 316.L), tato ocel je vysoce korozivzdorná a hypoalergenní (obsah chromu 16-18%, 11-14% niklu a 2-3% molybdenu). Nižší obsah uhlíku také vede k větší odolnosti a houževnatosti pouzdra. Všechny plochy pouzdra jsou perfektně leštěné do vysokého lesku. Trochu zamrzí výrobcem garantovaná vodotěsnost pouzdra, která je jen 100 metrů vodního sloupce, tedy 10 ATM. Postačí to na běžné vodní aktivity, ale pro hodinky s potápěčskou minulostí mi to připadá možná málo.

Korunka s ručním nátahem má typickou ochranu – přišroubovaný můstek a pákový přítlak, také z nerezové oceli, tentokrát s povrchovou úpravou kartáčováním. Fotografie to asi popíše lépe. Na této vidíte odjištěnou ochrannou páku.

A na této fotografii vidíte detail oblého kartáčovaného můstku pákové ochrany korunky. Provedení je bez jediné chybičky a žádný nedostatek vám neodhalí ani makrofotografie nebo pohled lupou. To se týká celých hodinek, jejich provedení je prostě dokonalé.

Velmi pěkně klenuté sklíčko je safírové, jeho síla jsou 3 mm a má antireflexní vrstvu. Pro denní nošení je to určitě praktičtější, než 3 mm plexi sklíčko, které je v podobných modelech. Názory majitelů a fandů značky se mohou různit, pro někoho je „vintage look“ plexi skla s drobnými škrábanci a jeho opětovné leštění důležitější, než pohodlí nepoškrábatelného safírového sklíčka. Je vlastně dobře, že výrobce dává budoucím majitelům možnost volby na různých modelech.

Černý matný číselník má tradiční číselné hodinové indexy na pozicích „12“, „3“ a „6“, z hlediska proporcí číselníku je dobře, že číselný index na pozici „9“ chybí. Zbytek indexů jsou jen tradiční podlouhlé čárky. Subčíselník mimostředné vteřinové ručky najdeme na pozici „9“. Zde jsou 4 indexy, které tvoří výřezy, doplněny tištěnými. Pak tu jsou už jen nápisy „LUMINOR MARINA“ a „PANERAI“. Znovu musím ocenit velkou čitelnost a přehlednost číselníku, odečet času je možný opravdu jediným pohledem, nic vás nerozptyluje.

Zlaté ručky mají tradiční rovný tvar se zahrocením a luminiscenční výplň, jsou perfektně čitelné. Byl jsem zvědavý hlavně na tu zlatou barvu, viděl jsem zatím ručky PAM jen v barvě leštěné oceli nebo černěné. Mohu ale říci, že na zlaté ručky jsem si zvykl během několika vteřin a vůbec jsem je nevnímal nepatřičně, ale naopak zlatá celé hodinky příjemně osvěžila. Zajímavou komplikací je reset vteřinové ručky na „12“ při seřizování, to je spojeno s povytažením korunky. A stále mi připadá neuvěřitelně praktické rychlé skokové seřízení hodinové ručky při přeřizování časového pásma – bez rozhození zobrazení času minut a vteřin.

Luminiscence hodinek PAM je tradičně výborná. Jak by také ne, když hodinky mají osvědčený „sendvičový“ (sandwich) číselník. Spodní vrstva je celá pokryta zeleně svítící Luminovou a ta výřezy v horní části na indexech svítí. A svítí silně a dlouho. Stejná luminiscence je použita i na ručkách a to včetně vteřinové.

V hodinkách je manufakturní in-house kalibr s označením P.3001. Je to mechanický strojek s ručním nátahem – rezervu nátahu má celých 72 hodin! O stavu nátahu hned ve dvou pérovnících se můžete přesvědčit na ručce pod průhledem v dýnku kalibru. (Velmi podobný je kalibr P.3002, který má ale ručku ukazatele rezervy nátahu na přední straně v číselníku.) Velikost kalibru je 16½ linek, tloušťka 6,3 mm. Výrobce se pyšní tím, že celý kalibr, tedy jeho 207 součástek (včetně 21 ložiskových rubínů), je vyráběn pod značkou Panerai. Jsou použity opravdu špičkové technologie – setrvačka Glucydur (frekvence 3 Hz – 21.600 A/h) má ochranu Incabloc, průměr 13,2 mm a vyvažování šroubky na obvodu. Celý kalibr je nenásilně a pěkně zdobený – můstky broušením a gravírovanými nápisy, základní deska má pěkné perličkování. Ani barevnost není nijak přehnaná a zlatou ručku ukazatele rezervy nátahu doplňují už jen modřené gravírované nápisy a rudé ložiskové kameny.

Ocelové dýnko s mnohoúhelníkovým tvarem nese jen několik nápisů, je v něm vsazeno velké safírové sklíčko, které skvěle odhaluje pohled na kalibr. I průhled je větší, než v původním modelu, mně se to takhle líbí.

K těmto hodinkám patří samozřejmě tradičně kožený řemínek. Majitelé hodinek PAM ale mají málokdy jen jeden, nebo dva… často řemínky mění podle konkrétní nálady nebo pro specifickou příležitost. Majitel těchto hodinek měl na řemeny krásně vypracované kožené pouzdro a v něm velkou kolekci řemínků pro několik svých PAM hodinek. K tradici také patří typická velká ocelová spona typu „otvírák na pivo“. Hodinky se dodávají se dvěma řemeny z telecí kůže v přírodní hnědé barvě o šířce 26 mm a malým šroubovákem pro výměnu. Výměna řemenů není složitá, vrtané nožky a šroubovací stěžejky jsou pro to velmi vhodné.

Nikdo už dnes nemůže popřít, že hodinky PAM jsou samostatnou kategorií. Objevují se na zápěstích movitých majitelů při nejrůznějších příležitostech – nejen při sportu nebo ve volných chvílích, ale dokonce i jako doplněk formálního oblečení. A pokud je chcete porovnávat s některými jinými značkami, moc asi neuspějete, nejlépe je srovnáte jen s jinými hodinkami PAM. Vyrábějí se v mnoha variantách velikostí, materiálů sklíček, kalibrů i komplikací. A po celém světě mají stovky svých fanoušků, někteří mají těchto svébytných hodinek často i mnoho kusů. Oblíbené jsou mezi majiteli i srazy a hromadné akce, ano, tato komunita je kompaktní, někdy snad až příliš agilní nebo agresívní. To se samozřejmě netýká majitele tohoto konkrétního kusu.

Pokud bych si já vybíral hodinky z produkce značky Officine Panerai, velmi pravděpodobně by to byly právě tyto. Snoubí se v nich historie značky i moderní technika kalibru s materiály kosmického věku. Vyrobeno bylo jen omezené množství kusů (2.000), orientační cena je 11.200 USD. Je to hodně, ale za ty peníze určitě stojí.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „janb“ a za rekvizity Amers.cz a Penshop.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!