Dnešní aktualita bude zase z dílen Girard-Perregaux. Hodinky Girard-Perregaux s tourbillonem už jsme vám několikrát ukázali, třeba zde, byly tradičně se třemi můstky. Tyto mají můstek jeden, působí více decentně a hodí se i k obleku. Pojďme se seznámit s novinkou Girard-Perregaux 1966 Tourbillon with Gold Bridge.

zdroj: Girard-Perregaux

Hodinky měří v průměru 40 milimetrů, pouzdro je vyrobené z růžového nebo bílého zlata, a má konečnou úpravu saténovým kartáčováním. Signovaná korunka nese logo Girard-Perregaux.

Stříbřitý číselník má na pozici 6 velké okno s tourbillonem připevněném na zlatém můstku. Tenké indexy ladí s oblekovým vyzněním hodinek. Úzké lístkovité ručky jsou ze stejného materiálu jako pouzdro – tedy z růžového nebo bílého zlata. Safírové sklíčko je odolné proti poškrábání a má vrstvu antireflexu.

Pevné dýnko je k pouzdru přišroubováno šesti šroubky a hodinky jsou odolné proti 30 metrům vodního sloupce, do bazénu se tedy moc nehodí.

V hodinkách tiká in-house mechanický strojek GP09600-0014 v případě hodinek z růžového zlata a GP09600-0021 v bílých hodinkách. Strojek má průměr 12 ¾ pařížských linek, frekvenci setrvačky 3 Hz (21.600 kmitů za hodinu), rezervu chodu minimálně 48 hodin a chod zajišťuje 31 ložiskových syntetických rubínů. Strojek se skládá z 228 součástek. Kalibr je bohatě zdobený – hlavní deska je rhodiovaná a perličkovaná. Můstky jsou zdobené ženevskými pruhy, hrany můstků jsou leštěné. Můstek tourbillonu má zlatá zaoblená ramena a je ručně leštěný se saténově kartáčovanými hranami. Setrvačka má seřizování frekvence a zlaté seřizovací šrouby. Škoda, že si takovou krásu nemůžeme prohlédnout průhledem v dýnku.

A funkce? Tourbillon, hodiny, minuty, vteřinová ručka na tourbillonu.

K ruce je připoutá hnědý krokodýlí řemen (pouzdro z růžového zlata) nebo černý řemen z krokodýla (hodinky z bílého zlata). A z příslušného zlatého materiálu je také signovaná jazýčková spona.

zdroj: Girard-Perregaux

Oboje hodinky se vyrábí v limitované sérii – těch z růžového zlata (referenční číslo 99535-52-131-BKBA) bude vyrobeno 25 kusů, z bílého zlata (referenční číslo 99535-53-131-BK6A) pouhých 5 kusů.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Girard-Perregaux