Dnešní hodinky patří k limitované edici setu Wenger Limited Edition Squadron Rescue Chrono. Bylo vyrobeno pouze 1893 kusů, my jsme měli možnost fotografovat první kus série. I tyto hodinky byly představeny letos na jaře na BaselWorldu.

Ještě jsme na našich stránkách nepsali o historii značky Wenger, napravím to právě teď.

Když mluvíme o Wenger, je nutné začít u švýcarské armády a nepostradatelné součásti výstroje každého vojáka – švýcarského kapesního zavíracího nože. Od roku 1886 nosili vojáci jednoželízkový (single-blade) kapesní nůž. V roce 1889 dostala armáda novou pušku, k jejíž demontáži byl nutný šroubovák. Bylo potřeba vytvořit víceúčelový skládací nástroj, který by měl nůž, šroubovák, výstružník a otvírák konzerv. V té době ale ve Švýcarsku neexistovala továrna na příbory, která by byla schopná masové výroby, proto byly nože vyrobené v Solingenu. Brzy ale Švýcar Cutler založil společnost Victorinox, která se na výrobu armádních skládacích nožů specializovala a začala je od roku 1890 pro armádu vyrábět. V roce 1893 obdržela druhá společnost vyrábějící příbory, Paul Boechat et Cie, kontrakt od švýcarské armády na výrobu kapesních nožů. V roce 1895 skupina podnikatelů kupuje společnost Boechat a staví velkou továrnu. O dva roky později přijímá Theodora Wengera jako generálního ředitele. Po převzetí firmy (na výrobu lžic a vidliček Fabrique Suisse) ji přejmenovává na Wenger et Cie a dalších 40 let řídí její růst. V roce 1908 rozhodla švýcarská vláda rozdělit požadavky na výrobu armádních nožů mezi Victorinox a Wenger rovnou polovinou. Značka Victorinox začala označovat své nože „original Swiss Army Knife“ a značka Wenger jako „genuine Swiss Army Knife“. Obě společnosti již přes 100 let vyrábí kvalitní nože, které musí splňovat stejné specifické požadavky švýcarské armády. A obě firmy vyrábějí i kvalitní hodinky, které také najdeme často na vojenských zápěstích.

Recenzované hodinky byly vyrobené na počest pátracím a záchranným pilotům celého světa. Wenger Limited Edition Squadron Rescue Chrono jsou v setu společně s nožem RangerGrip™ Swiss Army Knife a černým koženým řemenem na výměnu. Celý set je uložen v neoprenovém obalu, který můžete také použít jako obal na notebook.

Pouzdro je vyrobené z nerezové oceli 316L, která je potažená matným černým odolným titankarbidem pomocí technologie PVD. Pečlivě zpracované pouzdro má průměr 43 mm, s korunkou 47 mm, rozměr lug-to-lug je 51 mm, výška 11 mm, a zvládne tlak vody ve 100 metrech. Hodinky se silikonovým oranžovým páskem váží 96 gramů.

Leštěná černá šroubovací rýhovaná korunka je chráněná výstupky pouzdra. Černá jsou i obě tlačítka chronografu, horní má oranžový gumový kroužek. Na hlavě korunky najdeme logo Wenger – švýcarský rovnostranný kříž v čtverci s oblými rohy.

Jednosměrně otočnou zoubkovanou lunetou můžete měřit uplynulý čas. Pomůže vám luminiscenční bod na pozici „12“ a zářezy na pozici „12“, „3“, „6“ a „9“.

Ploché sklíčko je vyrobené ze syntetického korundu (safíru), který vyniká odolností proti poškrábání.

I číselník má matnou černou barvu, hodinová škála je umístěná na kruhu s guilloché, indexy jsou prořezávané, spodní vrstva má kontrastní bílou barvu. Na vnitřní lunetě je natištěná vteřinová stupnice. Výraznou součástí je vteřinová ručka oranžové barvy ve tvaru helikoptérové vrtule, nachází se na subčíselníku na pozici „3“. Zbývající dva subčíselníky patří k chronografu – na pozici „6“ je to 12 hodinový čítač, na pozici „9“ 30 minutový čítač. Na pozici „12“ se nachází logo Wenger ve formě bílého švýcarského kříže v červeném poli. Pod logem najdeme bílý plastický text Wenger. Drobným písmem je vytištěné označení Swiss Made. Na konec jsem si nechala datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem.

I hodinová a minutová ručka mají tvar vrtule a oranžovou barvu. Odlišné jsou ručky chronografu – centrální vteřinová je bílá jehlovitá, na subčíselnících mají ručky obdélníkový tvar.

Luminiscenční barva SuperLuminova je nanesená na hodinové a minutové ručce, na obou ručkách chronografu a také na jednom z čtyřech ramen vteřinové ručky. Jejich světle zelený svit si prohlédněte na fotografii. Povšimněte si také luminiscenčního bodu na lunetě.

Použitý strojek je švýcarské výroby a má označení Ronda. Jedná se o quartz strojek, kterému dodává energii malá plochá baterie. Jak jsem se již zmínila v předchozí recenzi hodinek Wenger, křemenný oscilátor kmitá frekvencí 32 kHz a díky krokovému motorku mají hodinky pravidelný chod.

Ploché dýnko má ve středu černo-oranžovou rytinu skládacího nože a nápis Limited Edition. Nechybí také logo Wenger a označení pořadového čísla hodinek z 1893 kusů. A na vnějším kruhu si můžete přečíst gravírované informace o hodinkách. Dýnko je do pouzdra zašroubované.

Jasně oranžový silikonový signovaný náramek měří mezi nožkami 22 milimetrů, u černé jazýčkové spony 20 milimetrů. Spona je také černěná PVD a nese logo Wenger. Silikon si můžete nechat vyměnit za přiložený kožený řemen s oranžovým prošitím. Pokud ale s hodinkami vyrazíte za dobrodružstvím, určitě si nechte oranžový náramek. Díky intenzívní barvě budete mít totiž mnohem větší šanci na záchranu, pokud se dostanete do potíží a budete potřebovat pomoc.

Hodinky jsou skvěle vybavené k jakémukoli zacházení, vrstva titankarbidu napařeného na pouzdře a sponě odolá nejextrémnějším podmínkám. Kombinací černé a výrazné oranžové upoutávají pozornost. Přiložený očíslovaný Ranger Rescue nůž má kovové příložky, linner-lock a plastové střenky. Je také opatřený červeno-bílým logem Wenger. Noste ho denně u sebe, bude se vám hodit jako pracovní nástroj a může vám někdy zachránit život. Nůž zkrátka považuji za běžnou součást oblečení, a to jak muže, tak ženy. Sama jeden také nosím, i když je to nůž značky Spyderco.

Ale vraťme se k setu. Už jsem napsala, že bylo vyrobeno pouze 1893 kusů. Pokud jste pečlivě četli historii značky, nemusím se rozepisovat, proč bylo zvoleno právě toto číslo. Mezi zajímavosti patří, že přesně 20 kusů je určených pro Austrálii, která má světově proslulou pátrací a záchrannou službu. Pokrývá celkem 52.800.000 kilometrů čtverečních Indického oceánu, Pacifiku i Jižního Pacifiku.

Zamilovali jste se a nedokážete bez nich být? Můžete je zakoupit v Koscomu, kde vám k nim poskytnou výměnu baterie po dobu životnosti hodinek zcela zdarma. A cena? Necelých 13.000 CZK, což určitě není mnoho!

Autor: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.