Tyto hodinky byly mojí první osobní zkušeností se značkou Tudor. Je to vlastně sesterská značka značky Rolex. Hodinky mají svébytný design a tikají v nich kalibry koncernu SWATCH – ETA. Provedení je stejně precizní jako u hodinek značky Rolex, jak jsem se sám mohl přesvědčit. Původním logem této značky byla tudorovská růže, nyní je poznávacím znakem symbol štítu, jenž se na hodinky této značky objevuje v mnoha drobných detailech.

Hodinky Tudor Hydro 1200 jsou výjimečné z mnoha různých důvodů, však se na ně podíváme důkladněji, ale zajímavý je i jejich majitel a to, co s ním všechno zažily. Patří totiž Jakubu Vágnerovi, známému sportovnímu rybáři. S ním také procestovaly za asi 2,5 roku, co je vlastní, celý svět při jeho expedicích. Byli jsme jediní z hodinkového světa, kdo se s nimi mohl sice krátce, ale o to důkladněji seznámit. I proto jsme je pro fotografování nijak neupravovali, jsou na nich známky nošení. Ale věřím, že i vám se tyto hodinky zalíbí takové, jaké jsou.

Začnu nyní trochu netradičně, vodotěsností pouzdra, které je totiž celých 1200 metrů vodního sloupce, tedy 120 ATM. To určitě není málo a odolnosti byla při navrhování těchto hodinek věnována prvořadá pozornost. Pouzdro je mohutné, zvlášť jeho nožky, průměr bez korunky je 46 milimetrů, s korunkou 50,5 mm, tloušťka 14,7 mm, „lug to lug“ hodinky měří 51,7 mm. Povrchová úprava je kombinací saténového kartáčování s leštěnými prvky.

Korunka nese logo značky, je šroubovací do pouzdra. Je také poměrně mohutná, její průměr je 8 milimetrů. Částečně ji kryjí výstupky pouzdra, které vypadají snad až jako tlačítka chronografu. Hodinky se korunkou velmi komfortně ovládají.

V pouzdře je zabudován i automatický héliový ventil, hodinky tedy lze používat i v náročném prostředí saturační héliové atmosféry. Předpokládám, že jen zlomek hodinek, které jsou tímto ventilem vybaveny, se podívá do větší hloubky, než jaká je obvykle v bazénu. Ale je příjemné vědět, že mám na ruce hodinky, jež jsou připraveny pro jakékoliv využití i profesionály v potápění.

Jednostranně otočná luneta také nese stopy nošení, ale docela mě překvapilo, že těchto stop není víc a nejsou závažnější. Přehlédnout na ní nelze plastický a luminiscenční bod na pozici „12“. Otáčení šlo trochu ztuha, luneta by možná potřebovala vyčistit.

Sklíčko tvoří tvrdý syntetický korund, tedy safír o tloušťce celé 3 milimetry. Prohlížel jsem ho velmi pečlivě, málokdy mám příležitost zkoumat takto náročně používané hodinky. Nenašel jsem na něm vůbec žádné stopy, škrábance, což mě velmi příjemně překvapilo. Průměr sklíčka je 28,7 mm, hodinky díky tomu na ruce nepůsobí nijak přehnaně velkým dojmem.

Hodinky ze série 2500 se prodávaly ve dvou barevných modifikacích číselníku – ten byl buď černý, nebo stříbrný. Černou variantu jsem neměl v ruce, ale i podle fotografií si myslím, že stříbrný číselník byl dobrou volbou. Stříbrný povrch je jemně centrálně kartáčovaný, vypadá to velmi dobře. Hodinky jsou v dobrém slova smyslu „univerzální“, umím si je snadno představit k formálnímu oblečení i v jihoamerické džungli. Na číselníku najdeme výrazné hodinové indexy (kombinace motivu štítu a kulatých indexů), výrazně vytištěnou značku, červeně označení modelu, připomenutí automatické funkce strojku a vodotěsnosti. Hodinky se na první pohled zdají snad až příliš „ukecané“, ale v běžném provozu nápisy nijak neruší. Kovově obroubená datová apertura na pozici „3“ (bílý datový kotouč, černý tisk) příjemně nahrazuje trojkový index.

Ručky mají typický tudorovský tvar, i v nich je zakomponován typický erb. Jsou částečně skeletonované, velmi dobře čitelné. Hodinová a vteřinová jsou leštěné, minutová má červené lakování. Ani odečet času nedělal žádné problémy, a to v různých světelných poměrech.

Tyto hodinky mne také příjemně překvapily svojí luminiscencí, byla výrazná, dobře čitelná, a měla i pěknou výdrž.

V hodinkách je oblíbený a osvědčený švýcarský kalibr ETA 2824, označení nese „Tudor caliber 2824“. Nečekejme žádná překvapení, frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 A/h), 25 ložiskových kamenů, zobrazení času a data, výběr mezi automatickým nátahem a nátahem korunkou, rezerva chodu 38 hodin, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking). Věřím, že je to celosvětově jeden z nejrozšířenějších švýcarských kalibrů, takže servis vám bude umět udělat hodně hodinářů. Tento kalibr mám v několika hodinkách různých značek a jsem s ním velmi spokojený – a to i s jeho přesností.

Ocelové dýnko hodinek je šroubovací do pouzdra, pro své otevření potřebuje stejný nástroj jako hodinky Rolex, má stejné zoubkování po obvodu. I dýnko charakterizuje stejná povrchová úprava jako zbytek pouzdra. Trochu překvapením pro mne bylo několik nápisů a značek, rolexky mívají obvykle dýnko bez jakéhokoliv značení.

Na hodinkách je masívní gumový pásek o tloušťce 3,5 mm, pouzdro měří 24 mm, spona 20 mm. Spona na sobě také nese motiv štítu. Jediná věc, kterou bych na tomto pásku změnil, je jeho délka, na mé zápěstí o obvodu 22 cm délka téměř nestačila a pásek jsem měl zapnutý na poslední dírku. I s páskem hodinky váží přiměřených 160 gramů.

Pro srovnání velikosti přidám ještě společnou fotografii s mými Seiko Tuna Can. Hodinky Seiko jsou určitě výrazné, ale je vidět, že hodinky Tudor Hydro 1200 s nimi velmi dobře drží krok. Rozhodně budou působit nápadně na každé ruce.

Jak se mi tyto hodinky Tudor líbily? Opravdu mne velmi zaujaly – a to nejen, když jsem si představil všechna dobrodružství, která na nich často nechala stopy. Zajímavé na nich je i to, jak dobře snášejí denní kontakt s vodou, nárazy, údery, kontakt s kameny, a asi i mnoho jiného. Myslím, že i u dražších značkových hodinek se toho nemusíte bát. A drobné škrábance nebo údery nechávají sice stopu na pouzdru hodinek, ale tvoří součást patiny – individualizace každého majitele. Ptáte se, jestli vám značku Tudor doporučím? Rozhodně ano, i mne vážně zaujala.

Tento model už není v nabídce značky Tudor, prodával se v letech 2009 a 2010, ale ještě je možné ho občas sehnat za cenu okolo 2.500 EUR. Jestli je to málo, nebo mnoho, nechám na vás, podle mě za to určitě stojí. A víc o příběhu těchto hodinek i jejich majitele najdete ZDE.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení hodinek děkujeme Hodinářství Bechyně, za rekvizity Amers.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!