Hodinky značky Jaeger-LeCoultre mám moc rád, pokaždé když se s nimi setkám, je to pro mne svátek. Rád bych vám dnes krátce představil nový model Duomètre Unique Travel Time. Jedná se o hodinky velmi vhodné pro všechny milovníky cestování, lze na nich snadno nastavit jakékoliv časové pásmo na Zemi. Hodinky to jsou překrásné, ve švýcarském Vallée de Joux hodinky dělat umí a to už od roku 1833. A umí je i prodávat, nově třeba i ve značkovém butiku v Paříži na Place Vendôme, který značka otevřela minulý měsíc.

Jak už sám název zapovídá, hodinky mají nezávislé zobrazení času ve dvou časových zónách na dvou samostatných číselnících. Pro zobrazení času slouží dva nezávislé mechanismy, kalibr nese označení Calibre Jaeger-LeCoultre 383. Je to in-house kalibr, pocházející z vývoje i výroby této značky. Modul pro zobrazení domovského času i modul pro zobrazení druhého časového pásma mají každý má svůj vlastní zdroj energie – pérovník. Je to proto, aby se předešlo nepřesnosti hodinek. Oba mají rezervu chodu 50 hodin a jejich rezerva nátahu je zobrazena na číselníku. Strojek má 498 součástek, z toho 54 ložiskových kamenů, frekvence setrvaček je stejná – 3 Hz (21.600 A/h), rozměr kalibru jsou – průměr 34,3 mm, výška 7,25 mm.

Číselník má zajímavou stříbrnou zrnitou barvu, ručky mají tvar subtilních lístků, ale čas neukazují jen ony, ale i komplikace „jumping hour“ na levém číselníku. Na pravém můžeme sledovat domácí čas, na levém právě „jumping hour“ ukazuje hodinu a ručka minutu ve druhé časové zóně. Přepínání časových zón je jednoduché, není třeba žádné manipulace s korunkou, stačí stisk tlačítek vlevo na pouzdru. Na ve spodní části číselníku vidíme krásný model zeměkoule, zde můžeme sledovat aktuální časovou zónu a současně i indikátor den/noc v ní. Nejlépe je to asi poznat na této fotografiemi s vysvětlivkami.

Černý kožený řemínek je, samozřejmě, z kůže aligátora a jeho spona je zlatá. Pouzdro hodinek má průměr 42 mm, výšku 13,6 mm, je kryté safírovým sklíčkem. Hodinky byly vyrobeny pouze v limitované edici 100 kusů s pouzdrem z 18 karátového bílého zlata, v prodeji jsou v pařížském butiku od 20. listopadu za cenu 48.600 USD. Jsou jistě důstojným zástupcem 180. výročí a současně i futuristickou budoucností značky.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.jaeger-lecoultre.com a www.perpetuelle.com.