Hodinkám známé švýcarské značky IWC jsme věnovali již několik článků. Dnes je na řadě model Portofino, který je s drobnými obměnami stálicí kolekce. Jedná se o model na pomezí hodinek k obleku a pro denní nošení. Jejich jednoduchá elegance a přitom sebevědomá velikost je do této pozice přímo předurčuje.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli, má klasický kulatý tvar a průměr 41 mm. Celé pouzdro je leštěné, což je poněkud neobvyklé. S větší velikostí se pojí i odpovídající tloušťka 13,5 mm, což není málo, ale vzhledem k použitému strojku to je ještě slušná hodnota. Dýnko je bez průhledu, uchycené několika šroubky. Vodotěsnost hodinek odpovídá spíše pro nošení k obleku – 30 m.

Strojek je IWC caliber C.79320, pod tímto honosným názvem se skrývá lehce upravený strojek ETA/Valjoux 7750. Tudíž i jeho technické parametry v zásadě odpovídají standardní verzi strojku od ETA. Jedná se o chronograf s automatickým nátahem s rezervou chodu 44 hodin, 25 ložiskovými kameny a frekvencí setrvačky 28.800 kmitů/hod. Strojek má klasické zobrazení času hodinovou, minutovou a malou sekundovou ručkou na pozici 9. Chronograf má centrální sekundovou ručku a sčítače na pozicích 12 a 6. Na pozici 3 nalezneme okénka ukazatele dne a data.

Moje dojmy z hodinek:

Obecně mám rád hodinky elegantního střihu, tudíž tyto IWC docela zapadají do mého vkusu, i když model Portuguese se mi líbí o maličko víc. Pouzdro hodinek má dobře zvolený tvar, dobře sedí na ruce. Tím, jak jsou hodinky celé leštěné, tak působí trošku výraznějším dojmem, než kdyby boky hodinek byly matné. Spojení s hnědým řemínkem z krokodýla opět podtrhuje jejich eleganci. Překlápěcí spona je praktická a velmi kvalitně zpracovaná.

Lesklý dojem celých hodinek podtrhuje stříbřitý galvanicky pokovený číselník, který má díky tenké lunetě skutečně velkou plochu. Zlaté hodinové indexy a zlaté ručky působí velmi elegantním dojmem a zároveň jsou velmi dobře čitelné. Sčítače chronografu jsou velmi jednoduché a funkční. Líbí se mi, že funkce neustoupila stylu a chronograf je plně použitelný a čitelný. Otázkou je, jak často budete používat chronograf na hodinkách k obleku, ale jsou lidé, kteří mají rádi číselník, na kterém se „něco děje“. Obecně mám výhrady vůči datumovému okénku na mnoha hodinkách, ale zde se kritiky zdržím. Na hodinkách pro denní nošení má funkce dne a data jistý význam a navíc bílá datumovka na bílém číselníku neruší.

Obecně vzato nelze modelu Portofino nic vytknout. Jedná se o dobré, kvalitně zpracované hodinky, které si jistě najdou své příznivce. Ovšem dle mého názoru jim chybí takové „něco“, které by je posunulo někam dál. Jsou lehce obyčejné a nemají žádnou výraznou vlastnost, kterou by upoutaly a která by je v portfoliu značky IWC odlišovala od jiných modelů.

 

Závěr:

IWC Portofino jsou kvalitní hodinky světoznámé značky. Jejich nákupem rozhodně neprohloupíte. Pokud se vám líbí a na modelu Portuguese vám chybí datumovka, jsou jistou alternativou. V mých očích je trochu sráží použitý strojek, který byť je kvalitní, ale nalezneme ho i v hodinkách o několik tříd levnějších. Toto může lehce srážet případnou hodnotu hodinek v případě jejich následného prodeje. Avšak celkově se jedná o povedené a kvalitní hodinky, které svého majitele nezklamou.

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.