Pokud naše články čtete pravidelně, tak hodinky značky Chronoswiss pro vás nebudou žádným překvapením. Ale možná vás překvapí tento model – Balance Chronograph. Jsou to první hodinky této značky, které mají dvě retrográdní ručky v gilošovaném číselníku. Je vidět, že ani po odchodu zakladatele značky (1983), pana Gerd-Rüdiger Langa, v roce 2011 na odpočinek produkce nestagnuje a pokračuje v trendu krásných zdobených mechanických hodinek, které navazují na to nejlepší v tradici švýcarského hodinářství – a to přesto, že sídlem firmy a místem konečné montáže hodinek je německý Mnichov.

Zdroj: www.chronoswiss.com

Možná vám retrográdní ručky se svými škálami připomenou motýla. Na levé straně ale mává ručka výrazně rychleji, je to permanentní vteřinová ručka, mává rychlostí 2x za minutu, škála je pro 30 vteřin. To ručka v pravé straně číselníku je mnohem rozvážnější, zobrazuje datum a tak plný pohyb dokončí jen jednou měsíčně. Dalšími ručkami jsou samozřejmě hodinová, minutová, centrální vteřinová chronografu a ručky čítačů minut (30) a hodin (12), které náleží také ke chronografu.

Zdroj: www.chronoswiss.com

Ručky pohání mechanický kalibr s označením C.831 s automatickým nátahem. Výrobce je na informace trochu skoupý, podařilo se nám zjistit jen pár údajů. Frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 A/h) a rezerva nátahu 46 hodin. Průměr kalibru je 13 1/4 linky (30 mm), výška 7,9 mm, kalibr má 39 ložiskových rubínů, setrvačka Glucydur a vlásek Nivarox I, ochranu proti poškození nárazem Incaboc. Průhledem v dýnku můžeme vidět i krásné zdobení kalibru ženevskými pruhy (Côtes de Genève), perláží, skeletonizovaný rotor usazený v kuličkovém ložisku.

Číselník je vyroben z mincovního stříbra (925 Solid Sterling) a jeho zdobnost odpovídá všemu, co u značky Chronoswiss už nejspíš podvědomě čekáme. Jemná guilloché, perfektní provedení – i to vše spojuje řadu Balance s tradičními řadami Kairos, Lunar a Delphi. Ručky mají tradiční „breguetovský“ tvar (Losange) a jsou kouzelně modřené.

Zdroj: www.chronoswiss.com

Pouzdro o průměru 42 mm a výšce 14,7 mm může být buď z nerezové oceli (model CH 7543B) nebo z 18 karátového červeného zlata (CH 7541 BR). Vzhledem k určení hodinek nás nepřekvapí ani spíš symbolická vodotěsnost pouzdra (3 ATM) a safírové sklo. Siluetu hodinek doplňují tradiční zaoblené nožky a výrazná oblá korunka. Rozteč nožek je 21 mm, hodinky se pyšní koženým řemenem z aligátora a sponou také buď ocelovou nebo zlatou.

Pokud vás tyto hodinky zaujaly, nezbývá, než se po nich podívat za našimi hranicemi, protože se nám nepodařilo v České republice najít autorizovaného dealera této značky. A to je škoda! Orientačně se připravte na cenu okolo 15.000 EUR.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.chronoswiss.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!