Dnešní zvláštní výjimečné hodinky jsou první z těch, které jsme měli možnost fotografovat v butiku Audemars Piguet. Protože je tato značka na našem webu nováčkem, seznámím vás nejdříve v krátkosti s historií.

V roce 1874 dva skvělí mladí hodináři – Jules Louis Audemars a Edward Auguste Piguet – původem z Le Brassus šli společně pracovat do hodinářské manufaktury. Audemars vyráběl součástky ke strojkům a Piguet se věnoval konečnému nastavení hodinek. V roce 1875 založili společnost Audemars Piguet, et Cie. Od roku 1882 jsou rodiny Audemars a Piguet členy představenstva firmy a řídí tak svou společnost. Od samého počátku značku charakterizuje nezávislost a vášeň pro hodinářství a umění jemné mechaniky. V letech 1894 až 1899 produkovala 1.200 unikátních hodinek ročně a její produkce a úspěch stále narůstaly. Jejich zákazníkem se stal Tiffany a Cartier, kteří hodinky Audemars Piguet prodávali pod svou značkou. Jediný rozdíl byl v sériovém čísle, kterým hodinky opatřovala Audemars Piguet. V období druhé světové války začala vyrábět ultratenké chronografy. Společně s Jaeger-LeCoultre vyvinula nejtenčí mechanický strojek s automatickým nátahem. Hodinky Royal Oak s in-house Jaeger-LeCoultre strojkem navržené Geraldem Gentou začala vyrábět v roce 1972 a tím uvedla na trh luxusní hodinky s pouzdrem z nerezové oceli. V současnosti patří společně s Patek Philippe a Vacheron Constantine k „velké švýcarské trojce“ výrobců hodinek. Každé hodinky jsou vyráběné původními ručními postupy. Značka se také věnuje sponzoringu (Queen Elizabeth II Cup, Group One Thoroughbred horse race) a podporuje Clintonovu nadaci. Mezi významné ambassadory patří třeba Novak Djokovic, Michael Schumacher či Lionel Messi.

Hodinky s označením Millenary jsou jedním slovem úchvatné! Oválné nerezové pouzdro má rozměry 45,9 mm bez korunky a 50 mm s korunkou, na výšku 13 mm. Konečná úprava je leštěním a kartáčováním (na bocích), což hodinkám dodává exkluzívní vzhled. Pouzdro je vodotěsné do 20 metrů, což postačí maximálně na umytí rukou nebo slabý déšť. I s řemenem váží příjemných 101 gramů.

Drobnou čočkovitou signovanou korunkou se hodinky dobře ovládají. Je výrazně vroubkovaná a její leštěná hlava je v příjemném protikladu s kartáčovanými boky pouzdra.

Klenuté nepoškrábatelné safírové sklíčko je zasazené do úzké leštěné lunety. Napařený světle fialový antireflex napomáhá čitelnosti za jasného světla. Safír přímo navazuje na leštěnou lunetu a dotváří celkový oblý tvar hodinek bez čehokoliv rušivého.

Skeletonizovaný číselník je uložený přímo na můstcích (jsou zdobené ženevskými pruhy) a je k nim pevně přišroubovaný. Nezakrývá celý strojek, takže všechny taje můžeme vidět i z přední strany hodinek. Vlastně se jedná o dva samostatné číselníky. Mimostředný černý číselník s plastickými hodinovými římskými indexy z růžového zlata je zdobený soustředným guilloché a je vroubený růžovým zlatem, zde je i označení značky. Menší antracitově černý subčíselník na pozici „8“ nese vytištěnou vteřinovou škálu. Nechybí drobné označení získání osvědčení Swiss Made.

Všechny tři ručky jsou vyrobené z růžového zlata, mají mečovitý tvar. Hodinová a minutová je skeletonizovaná. Růžové zlato působí výrazně na černých číselnících, odečet času je snadný a rychlý. Jakkoliv jsou tyto hodinky především krásným šperkem, jejich praktická funkce zůstala zachována.

V hodinkách tiká oválný in-house AP4101 s rezervou chodu 60 hodin, frekvencí setrvačky 4 Hz (28.800 půlkmitů za hodinu), gravírováním zdobeným rotorem z 22 karátového zlata, závaží má oboustranný nátah. Má 34 ložiskových syntetických rubínů a je složený z 284 dílů. Strojek je zdobený perláží a soustřednými ženevskými pruhy. Jeho funkce jsou hodiny, minuty a vteřiny.

Detail samostatného strojku ze zlaté verze hodinek si můžete prohlédnout na fotografii výrobce.

zdroj: Audemars Piguet

Úzké přišroubované leštěné dýnko je poměrně skoupé na informace. Najdete zde pouze název řady a označení hodinek. Safírovým průhledem s antireflexem si můžete prohlédnout jasně zlatý rotor a soukolí strojku.

Hodinky dostanete na originálním ručně šitém černém řemenu z krokodýla. Kůže byla speciálně vybíraná tak, aby měla vzor velkých čtverců. Mezi leštěnými nožkami řemen měří 24 mm, u překlápěcí nerezové signované spony 18 mm. Zajímavým detailem jsou i samotné díly spony, ve kterých můžeme vidět stylizované „AP“.

Pánské AP Millenary 4101 jsou hodinky pro muže, který má rád krásné luxusní neobvyklé doplňky. Přesně tyto podmínky splňují beze zbytku. Hodí se výjimečným příležitostem, pokud chcete upoutat pozornost na plese či důležitém obchodním jednání. Vzhledem k ceně 520.000 CZK je nějak nemohu považovat za hodinky na běžné denní nošení. Ale pokud na ně máte, tak je určitě budete chtít nosit a užívat si je. Jestli vás zaujaly a nutně je potřebujete, navštivte butik Audemars Piguet v Praze. Ať vám dělají radost!

Autor: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Audemars Piguet boutique Praha, za rekvizity Penshop.cz.