Dnešní recenzi bych chtěla věnovat krásným černočerným hodinkám, které nám k vyfotografování zapůjčil Honza L. Děkujeme!

Poměrně mladou značku Xemex nemusím moc představovat, už jste s jejich hodinkami na našich stránkách setkali a pokaždé to byly zajímavé atraktivní kousky. A velmi zajímavý je i tento chronograf, při jeho vzniku určitě hrál hlavní roli moderní design, ale nebylo to na úkor jeho praktické funkce – a to se mi moc líbí.

Matné saténově kartáčované pouzdro měří v průměru 44 mm bez korunky, 46,3 mm přes korunku, na výšku 15 mm, takže se snadno schová pod manžetu košile či bundy. Pouzdro je vyrobené z nerezové oceli potaženého černou odolnou vrstvou (PVD). Oblá luneta pouzdro příjemně zakulacuje a hodinkám dodává zdání menší velikosti. Silné nepohyblivé nožky jsou na pouzdru jakoby nasazené a působí mohutným dojmem. Hodinky jsou vodotěsné do 50 metrů (5 ATM, 165 ft), zvládnou s vámi bez problémů i plavání. Váží 138 gramů.

Z pouzdra výrazně vystupují hranatá tlačítka pro ovládání chronografu, korunka s zářezy je naopak zcela zapuštěná a aby se s ní hodinky daly seřizovat, je v dýnku velký výřez pro nehet.

Matný černý číselník oživují bílé čárkové indexy s vteřinovou škálou a bílé tištěné tři subčíselníky. Hodinové čárkové indexy a tečka na pozici „12“ jsou zvýrazněné luminiscenční barvou. Nechybí logo Xemex. Na pozici „12“ najdeme 30 minutový čítač, na pozici „6“ je to 12 hodinový čítač chronografu a na pozici „9“ malá vteřinová ručka. Decentní datová apertura s černým datovým věncem a bílým tiskem se nachází na obvyklé pozici „3“. Na vnitřní straně safírového sklíčka je červeně vytištěná tachymetrická stupnice, to je velmi nezvyklé. Nepoškrabatelné sklíčko je klenuté, bohužel bez antireflexu. Připadá mi to trochu škoda, hodinky by pak mohly být skvěle čitelné i za přímého slunečního svitu.

Hodinová a minutová ručka se od sebe zcela liší tvarem. Minutová připomíná hranatou tyčku, hodinová má na konci výraznou šipku. Společnou mají výplň luminiscenční barvou. Ručky čítačů jsou tenké jehlovité, přesto díky bílé barvě dobře čitelné. Centrální vteřinová jehlovitá ručka je zvýrazněná jasně červenou barvou a to i po obvodě kruhu v centru číselníku.

Plochým dýnkem si můžeme minerálním průhledem prohlédnout strojek. Dýnko je přišroubované a na jeho obvodu se dočtete informace o hodinkách. Nebudu je zde vypisovat, můžete se sami přesvědčit na fotografiích. Zajímavostí je podpis Ruedi Küllinga, designéra hodinek Xemex.

Použitý strojek ETA/Valjoux 7750 má automatický nátah, 25 ložiskových rubínů, velikost 13,25 pařížských linek, výšku 7,9 mm. Užívá chronografový systém sloupkového kola (column wheel). Mezi další vlastnosti patří frekvence 28.800 půlkmitů za hodinu (vph), jednostranný nátah rotoru, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), rychlé překlápění data a adjustment system Étachron. Všimněte si také mikroregulace. Jedná se o klasický velice často používaný chronografový kalibr, který spolehlivě měří čas v hodinkách mnoha značek. Až na odlehčený rotor s ženevskými pruhy není nijak zdobený.

K pouzdru je šroubky přichycen gumový řemínek se skrytou motýlkovou sponou. Spona se rozepíná ve středu za pomocí pojistky. Řemen měří u pouzdra 20 mm, u spony 18 mm, na výšku 4 mm. Je krásně voňavý.

A co já na tyto hodinky? Vypadají trochu neobvykle, díky minutové škále tam, kde bychom čekali hodinové indexy. Jakoby tvůrce upřednostňoval běžící čas chronografu nad aktuálním časem. Ale proč ne? Orientace na číselníku je výborná, především za přispění výrazné hodinové a minutové ručky. Odečet času je tak intuitivní a rychlý. A pro koho by se podle mne hodinky hodily? Myslím, že výrazem jsou neutrální, můžete je tak obléci k casual oblečení, k džínám, k obleku s kravatou a košilí a možná by zvládly i lehké letní kraťasy. A klidně by se mohly skvěle vyjímat na dámské ruce. Trochu mi na nich chybí antireflex a větší voděodolnost, gumový řemínek svádí k pořádným podvodním hrátkám. Každopádně jsem přesvědčená, že i tyto drobné nedostatky jim lze zcela odpustit. Díky spolehlivému strojku budou velmi přesné, tachymetrickou stupnici považuji za zajímavé plus.

Pokud vás jejich vzhled zaujal, můžete je mít v nerezovém provedení s různými barvami číselníku, ty jsou stále k sehnání za cenu kolem 3.000 USD. Tyto All Black jsou ale vyprodané. Ale třeba budete mít větší štěstí než já a někde na ně narazíte. Referenční číslo modelu Xemex XE 5000 Chrono All Black je 5507.03. Přeji hodně štěstí!

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za rekvizity děkujeme PenShop.cz.