Dnešní hodinky patří do portfolia značky Wenger, jsou z military řady Terragraph a jsou novinkou roku 2012. Mně se na nich líbí hlavně barva číselníku a také jejich skvělá čitelnost. Pojďme si je podrobněji představit.

Oblé pouzdro je vyrobené z nerezové oceli a má konečnou úpravu leštěním (luneta a dýnko) a kartáčováním (boky pouzdra a nožky). Tato úprava jim sluší, luneta je sice náchylnější ke škrábancům, ale je dostatečně úzká, aby jich nebylo mnoho. V průměru pouzdro měří 43 mm, na výšku 8 mm, váží jen 75 gramů. Hodinky jsou voděodolné do 100 metrů vodního sloupce, takže se s nimi můžete odvážit do vody třeba si zaplavat. K tomu bych ale doporučila je převléknout na látkový NATO-strap. Myslím, že hnědý, béžový nebo zelený by jim určitě slušel.

Drobná výrazně rýhovaná korunka je signovaná plastickým logem Wenger – švýcarským křížem ve čtverci se zaoblenými rohy.

Číselník má béžovou barvu. Nese hned několik stupnic. Na vnitřní lunetě je to minutová škála 0 až 60. Další stupnicí je hodinová spolu s vteřinovou – 1 až 12 s jemným dělením po 20 dílcích a vnitřní 13 až 24. Vnitřní stupnicí hodinky jasně dokazují svou military příslušnost. Hodinové arabské indexy jsou vytištěny černě, stejně tak všechny zmíněné škály. Černě je také orámovaná datová apertura na pozici „6“. Má bílý datový věnec s černým tiskem. Ačkoli je věnec bílý, v protikladu k béžovému číselníku neruší. Na pozici „12“ najdeme opět plastické logo Wenger, pod ním značku a u pozice „6“ označení Swiss Made. Číselník je chráněný safírovým sklíčkem. Škoda jen, že nemá vrstvu antireflexu, který by přispěl k lepší čitelnosti za jasného slunečního dne.

Hodinová a minutová ručka jsou černé, na koncích mají vrstvu luminiscenční barvy Superluminova a obě mají mečovitý tvar s tupou špičkou. Centrální jehlovitá vteřinová ručka je zdůrazněná jasně červenou barvou.

Luminiscenční barvou zvýrazněné hodinové indexy a hodinové ručky si můžete prohlédnout níže na fotografii. Svítí velmi jasně, takže s odečtem času nebudete mít žádný problém ani za šera či za tmy.

Když hodinky otočíte na záda, naskytne se vám pohled na vyleštěné dýnko. A jak jsme u hodinek zvyklí, opět jsou na něm gravírované informace o hodinkách. V tomto případě je to údaj o získaném osvědčení Swiss Made, o vodotěsnosti (Water Resistant 100M), referenční číslo řady (0541.10), materiál pouzdra (All Stainless Steel) a materiál sklíčka (Sapphire Crystal). Dýnko je do pouzdra zašroubované. A tradiční stylizovaný kapesní nůž s mnoha želízky připomíná, že se značkou Wenger se můžete setkat i na těchto nožích, které jsou určeny nejen pro švýcarskou armádu.

Pohání je švýcarský bateriový strojek Ronda 515, který jim dodává přesnost a spolehlivost. Výhodou je bezúdržbovost, v hodinkách bez chronografové funkce vydrží až 5 let. U kvalitních švýcarských bývá standardem tzv. hacking vteřinové ručky, což je její zastavení při vytažení korunky pro seřízení hodinek. Můžete je tak seřídit na vteřinu přesně.

Hnědý kožený řemen s béžovým prošitím má velmi zajímavou patinu, kterou získal nikoli nošením, ale je daná druhem použité kůže. A věřte, že časem bude ještě výraznější a slušivější. K signovanému řemenu se velmi hodí jazýčková signovaná spona. Vyměnit řemen za látkový zvládne každý hodinář, takže když se budete chtít s hodinkami koupat, poohlédněte se po nějakém o šířce 22 mm.

Quartz hodinky Wenger Terragraph považuji za solidní spolehlivé hodinky do nepohody, které s vámi zvládnou turistický pochod Praha-Prčice s pořádným deštěm, den v kanceláři i celodenní výlet autem. Ať bude jasné počasí nebo se bude okolí halit do tmy, vždy poznáte, kolik je hodin. A nebudete muset myslet na natahování, pouze je jednou za čas seřídíte, třeba při přechodu ze zimního času na letní a obráceně nebo v měsících kratších než 31 dní seřídíte datum.

Sehnat je lze za velmi zajímavou cenu 4.690 Kč, a když je pořídíte v Koscom.cz, budete mít doživotní výměnu baterie zdarma. Hledejte je pod referenčním číslem 01.0541.106.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.