Znáte ten pocit „déjà vu“? Přesně tento pocit mám z těchto hodinek, je to určitě tím, že vojenské hodinky podle podobných specifikací (S&Y – MIL W 4637 4E, Traser – MIL-W-46374 F) jsem vlastnil, byly to Stocker&Yale SandY 490. To byly čistokrevné vojenské hodinky podle vojenských specifikací, asi jedny z mála, ve kterých se spojily technologie mechanického strojku a tritiového nasvícení ruček a indexů. Tyhle jsou „mladší bratr“ těch mých, už je v nich, samozřejmě, quartzový strojek. Prostě praktické a odolné hodinky značky Traser. Pojďme se na tuhle „chybu v matrixu“ podívat.

Pouzdro hodinek z plastické hmoty je plněné skelnými vlákny pro zvýšení odolnosti, jeho tvar je soudkovitý. A je pravda, že kromě váhy nijak plastově nepůsobí, určitě jsou dostatečně odolné nejen pro běžný provoz, ale i pro outdoorové využití. Průměr pouzdra je pouhých 37 milimetrů a tloušťka pouzdra jen 10 mm, takže se bez problémů vejdou pod manžetu nebo pod rukavici. Vodotěsnost pouzdra výrobce určil na 30 metrů (100 stop). Není to mnoho, ale věřím, že běžný kontakt s vodou hodinky bez problémů přežijí.

Korunka je ocelová, není šroubovací. Chrání jí velmi dobře plastické výstupky pouzdra. Ovládání strojku s ní je pohodlné a jisté, žádné problémy. Použitý quartzový strojek nevyžaduje denní natahování, jako u S&Y, trvanlivosti těsnění korunky to určitě prospěje.

Okolo minerálního sklíčka je na pouzdro nasazená ocelová luneta. Odolnost hodinek změna z hliníkové slitiny určitě zvýšila, a na váze 40 gramů se to moc nepozná. Ano, hodinky jsou velmi lehké, i to je určitě výhoda pro reálné vojenské použití.

Černý matný číselník je velmi strohý, není na něm nic zbytečného a není na něm dokonce ani značka nebo logo výrobce. Jen výrazné číselné hodinové indexy, minutová škála a druhá hodinová škála (13-24). Z nápisů najdeme pouze značku radioaktivity a označení H3 a hrdý nápis „swiss made“. Všechen tisk je bílou barvou a výrazným fontem, číselník je velmi dobře čitelný. Zapomněl bych na datovou aperturu, tou se hodinky odlišují od své vojenské varianty – a je to jediný rozdíl. Takže vpravo na pozici „3“ najdete i datum černě vytištěné na bílém datovém kotouči.

Bíle lakované kovové ručky mají obvyklý tvar a hodinová i minutová mají také vsazeny svítící skleněné kapsle. Štíhlá vteřinová ručka s ostrým hrotem a kulatým terčíkem na opačném konci celkový vzhled i čitelnost skvěle doplňuje.

A s příchodem šera nebo tmy si můžete plně vychutnat zázrak modení technologie – luminiscenci, která je vyrobena patentovanou technologií mateřské firmy značky Traser – mb-microtech. Ručky a indexy mají zajištěný osvit skleněnými kapslemi tritia (H3), v nich je radioaktivní plyn, který aktivuje luminofor na stěnách kapslí – hodinky svítí stále, poločas rozpadu tritia je asi 12 let. Více jsem se tomuto tématu věnoval třeba tady. A jak to funguje v praxi? Výborně!

V hodinkách je švýcarský kalibr Ronda 505. Je to spolehlivý a osvědčený strojek. Pohon mu dodává baterie s předpokládanou dobou živostnosti 45 měsíců, přesnost odměřuje chvění krystalu křemene. Součásti strojku jsou niklované, v mechanismu je i jeden ložiskový kámen. Jeho velikost je pouhých 10,5 linky, tloušťka pouhé 3 milimetry. Tento strojek je speciálně zodolněný pro náročné využití, má i zesílený krokový motorek, který pohání ručky. A to vše se povedlo současně s výraznou úsporou energie, oproti srovnatelným strojkům se udává až -70% a tím i delší doba provozu na jednu baterii.

Plechové dýnko je úplně ploché a k pouzdru je spolu s těsněním přišroubováno čtyřmi křížovými šroubky. V soustředných kruzích na něm najdeme vše podstatné. Na ruce sedí skvěle, krátké nožky k tomu také určitě přispívají.

Na hodinkách je od výrobce nasazený řemen z kombinace látky a plastu se šířkou 18 mm, působí velmi odolným a spolehlivým dojmem, stejně tak i nerezová jazýčková spona. Ale hodinkám by určitě slušel i látkový NATO-strap, výměna bude bez problémů, v nožkách jsou pevné stěžejky, stačí je vystrčit tenkým bodcem.

Co si myslím o těchto hodinkách? Jsou určitě skvělou volbou pro všechny vás, kteří hledáte malé, lehké, spolehlivé a odolné hodinky pro outdoorové využití. Ať už jste rybář, hráč paintballu nebo „jen“ turista, věřím, že by se vám tyto hodinky mohly líbit. A příznivá cena okolo 3.000 CZK se vám bude určitě líbit také. Kdybych neměl už svoje oblíbené hodinky značky Marathon, určitě bych si tyhle sám koupil.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Hodinky značky Traser prodává Chronoshop.cz.