Nedávno jsem vám ukázal hodinky z limitní edice Steinhart „Nav.B-Uhr Limited Silver Edition“ a myslím, že jestli se vám líbily, tak by vás mohly zaujmou i tyto hodinky. Jsou také připomenutím hodinek pro navigátory Luftwaffe z období WWII, také od firmy Steinhart a také byly vyrobeny pouze v limitní edici, do prodeje se dostalo jen 333 kusů.

Ocelové pouzdro z nerezové oceli (316L) má obvyklý jednoduchý tvar s poměrně dlouhými nožičkami, ale neobvyklé rozměry. Jeho průměr je celých 47 mm, výška 14,2 milimetrů. Není to málo a pro opravdu subtilní ruku budou hodinky asi už příliš veliké. Povrchová úprava pouzdra je precizním broušením, úzká luneta je leštěná. Hodinky i se řemenem váží úctyhodných 124 gramů. A jak je na tom vodotěsnost pouzdra? U pilotních hodinek obvykle dostačuje pouze odolnost proti stříkající vodě, kterou normy označují jako 3 ATM a tak je tomu i v tomto případě. Pro plavání a potápění si určitě raději pořiďte ještě jiné hodinky.

Korunka má „diamantový“ tvar, jak se na správné navigátorské hodinky sluší a patří. Samozřejmě se nešroubuje do pouzdra a hodinky se s ní natahují i ovládají velmi snadno. Častá obava majitelů, že je korunka bude škrábat do hřbetu levé ruky při nošení, se u mne nikdy nenaplnila.

Klenuté safírové sklíčko má impozantní průměr téměř přes celou plochu hodinek. Odlesky na něm eliminuje antireflexní vrstva na jeho vnitřní straně. Vysoká odolnost sklíčka proti poškrábání je v tomto případě velkou výhodou, velká plocha bude určitě občas v kontaktu s okolními předměty a zvýšená odolnost se určitě hodí.

Černý číselník je obrovský, černý, grafické provedení je tradiční – bílé číselné hodinové indexy, čárkové minutové, trojúhelník na „12“ i dvě tečky vedle něj. Nic na něm neruší, čitelnost je skvělá. Nenajdeme tu ani značku výrobce, nic, co by rušilo. Oproti svému historickému vzoru B-Uhr je zde ale mimostředná vteřinová ručka na pozici „9“ se svým subčíselníkem, ten je lehce zapuštěný pod plochu číselníku.

I ručky mají tradiční tvar protáhlého kosočtverce, jsou zlacené a velmi precizně vyleštěné. Výplň hodinové i minutové ručky tvoří luminiscenční barva (Superluminova) v modrém odstínu, tu najdeme i na zakončení malé mimostředné vteřinové ručky. Můj dojem z provedení ruček i číselníku by se asi dal shrnout do výrazu „puristická čitelnost“ za všech podmínek.

V hodinkách je švýcarský kalibr ETA/Unitas 6497 – mechanický strojek s ručním nátahem (rezerva chodu přes 48 hodin), kalibr má obvyklých 17 ložiskových kamenů, frekvenci chodu 2,5 Hz (18.000 A/h). Co už tak obvyklé není, to je luxusní úprava vzhledu kalibru. Můstky jsou zdobené broušenými ženevskými pruhy (Geneva Stripes), součástky jsou zlacené, šroubky mají modrou povrchovou úpravu. V detailech, ale i jako celek kalibr působí velmi precizním dojmem.

Ocelové dýnko se šroubuje do pouzdra. Nese nezbytné nápisy o technických parametrech hodinek, velmi se mi líbil použitý font. V dýnku je velmi široký průhled a to je dobře, byla by škoda přijít o pohled na překrásný kalibr. I spodní sklíčko je vyrobeno ze safíru a jen velmi stěží ho poškrábete.

Na hodinkách je černý kožený řemen s výrazným prošíváním o šířce 22/22 mm. Já bych na něm uvítal ještě obvyklé dva nýty u horního okraje. Masívní nerezová jazýčková spona je signovaná značkou výrobce a k řemínku i hodinkám se skvěle hodí. Poznal jsem různé řemeny se značkou Steinhart a vždy jsem byl nadšený kvalitou provedení.

Mně se hodinky moc líbily, spojuje se v nich vojenská jednoduchost a čitelnost provedení s exkluzívním provedením a zdobením a to i kalibru. Pro sběratele je toto provedení možná až moc dokonalé, ale pokud si odmyslíte „nepatřičnost“ tohoto provedení, budete určitě nadšení z každého detailu, který můžete najit jen v této limitní edici. Jestli se vám také líbí tato připomínka historie leteckých hodinek, můžete je zkusit sehnat, ale na webu výrobce jsou dávno vyprodané (ref. číslo S010503). Určitě je na vině i velmi příznivá cena, hodinky stále pouze 460 EUR.

A na úplný závěr jen připomenutí – moje recenze a ani fotografie nemají sloužit k propagaci čehokoliv, tedy ani žádného bývalého nebo současného hnutí nebo politického směru. Zadání pro fotografování znělo „Hell Boy“ a použité rekvizity souvisí s tímto filmem, snad se pro to na mne nezlobíte.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení i rekvizity děkujeme „Onionovi“.