V dnešní recenzi bych se chtěla věnovat novince švýcarské značky Wenger pro rok 2012, která byla představena letos na jaře v Basileji. Řadu hodinek Wenger Sea Force doplnil model s lunetou z titankarbidu a vodotěsností 200 metrů. Pojďme se s ním seznámit.

Kulaté pouzdro s mohutnými nožkami má konečnou úpravu kartáčováním. Nepoznáte na něm tedy následky běžného nošení ve formě škrábanců a otěru. Je vyrobené z nerezové oceli 316L a měří v průměru 43 mm bez korunky.

Jednostranně otočná luneta má vložku z černého titankarbidu, který vyniká tvrdostí a odolností. Jak je u potápěčských hodinek zvykem, je na ní gravírovaná stupnice 0 až 60, zde v jasně modré barvě, a lze si s ní změřit dobu ponoru. K tomu napomáhá i luminiscenční bod na pozici „12″ v bílém trojúhelníku.

S hodinkami se můžete bez potíží potápět i s přístrojem, jsou vodotěsné až do 200 metrů vodního sloupce. A i v takové hloubce budou hodinky výborně čitelné a spolehlivě poznáte, kolik je hodin a kolik vám zbývá času do konce ponoru.

Korunka zdobená švýcarským křížem – logem Wenger – je chráněna výraznými výstupky pouzdra. Je šroubovací do pouzdra, a jelikož jsou hodinky bateriové, slouží pouze k nastavení času a data.

Popis číselníku začnu matným černým podkladem. Kovové plastické obdélníkové hodinové indexy jsou leštěné a uprostřed vyplněné luminiscenční barvou. Tedy kromě indexu na pozici „3″, „6″ a „9″, kde luminiscenci nahradila modrá barva. Zřejmě jde o barevné doplnění k modrým číslicím na lunetě a k modré minutové/vteřinové škále. Na pozici 4:30 najdeme datovou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Je drobná, skoro k přehlédnutí, takže neruší a přitom lze datum dobře odečíst. Nechybí červeno-bílé logo Wenger na pozici „12″, text Wenger, vodotěsnost a hrdé označení „Swiss Made“, jež hodinky získaly. Číselník chrání ploché sklíčko ze syntetického korundu (safíru), které je velmi odolné proti poškrábání.

Všechny tři ručky jsou kovové a leštěné, centrální vteřinová má výraznou červenou barvu a jehlovitý tvar. Hodinová a minutová mají tvar meče s výplní luminiscenční barvou. Ručky jsou na černém číselníku výborně čitelné, odečet času je snadný a intuitivní.

Jemný modrý svit ručkám a indexům dodává použitá luminiscenční barva SuperLuminova. Ta neobsahuje příměs tritia ani radioaktivní materiál, a je tak neškodná pro lidské tělo a životní prostředí.

Ploché, po stranách zkosené, leštěné dýnko překypuje informacemi o hodinkách. Nechybí typické gravírované logo – švýcarský armádní kapesní nůž. Dýnko se do pouzdra šroubuje speciálním nástrojem, výměnu baterie tedy nechte na profesionálovi – hodináři.

Pod dýnkem se nachází bateriový strojek o frekvenci oscilátoru 32 kHz, která se dále elektronicky dělí a pomocí krokového motorku se přenáší na ozubená kola a ručky. Díky tomu mají hodinky pravidelný chod, který na rozdíl od mechanických nezáleží na poloze hodinek, a nemusí se natahovat. Použitý švýcarský strojek má označení Ronda 515.

K potápění vyzývá i silikonový náramek o šířce 22 milimetrů, ukončený jazýčkovou signovanou sponou. Modré prošití vkusně doplňuje temnou černou. Řemínek nasedá přímo na pouzdro, takže s hodinkami tvoří nerozlučnou dvojici. Pokud byste je chtěli nosit třeba na koženém řemenu nebo v létě na látkovém NATO – strapu, každý hodinář vám rád vyhoví a hodinky převlékne.

Řada Sea Force symbolizuje sílu moře, a ačkoli je Švýcarsko vnitrozemním státem, s výzvou vytvořit hodinky pro potápěče si designéři Wenger skvěle poradili. I když jsou určeny hlavně hluboko pod vodu, můžete je nosit jako každodenní hodinky, zvládnou s vámi sprchu, koupání, běžnou denní činnost ať už v kanceláři, nebo kdekoli venku. Díky kartáčovanému pouzdru, odolné lunetě a safírovému sklíčku nemusíte mít starost o viditelné škrábance. I ve tmě poznáte, kolik je právě hodin, čitelnost je prostě vynikající. Vždyť hodinky designéři navrhli k použití ve velkých hloubkách.

Ať už se věnujete potápění teoreticky, nebo si pravidelně oblékáte neopren a přístroj, Wenger Sea Force jsou hodinky pro vás. Spolehlivě určí čas za každých podmínek a navíc jsou velmi slušivé a odolné. A co víc si přát? Můžete je pořídit za necelých 5000 Kč v Koscom.cz, kde vám navíc po celou dobu životnosti zdarma vymění baterii.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.