Hodinky se značkou Officine Panerai člověk buď někdy až nekriticky miluje, anebo mu připadají zastaralé a předražené, myslím, že jen málokomu budou lhostejné – zvlášť, když nakoukne i do ceníku. Pojďme se krátce podívat na hodinky s označením PAM00496 – limitní edici (jen 250 kusů) této značky pro rok 2012.

Poduškové pouzdro je vyrobeno z leštěného 18 karátového bílého zlata, má tradiční průměr 45 mm. I luneta je zlatá, precizně vyleštěná. Číselník je samozřejmě krytý safírovým klenutým sklíčkem s impozantní tloušťkou 1,9 mm a napařenou antireflexní vrstvou. Výrazná diamantová korunka je signovaná a šroubovací, ale vodotěsnost pouzdra je dostatečná asi jen pro kancelářské využití, jen 50 metrů vodního sloupce (5 bar).

V hodinkách tiká překrásný inhouse mechanický kalibr s automatickým nátahem označený P.2003, navržený a vyráběný je v dílnách Panerai. Kalibr má průměr 13¾ linek, tloušťku 8 milimetrů, složen je z 296 dílů! Mezi nimi je třeba 25 ložiskových rubínů, vlásek Glycydur, KIF ochrana setrvačky proti poškození nárazem. Setrvačka má frekvenci 4 Hz (28.800 kyvů za hodinu), rezerva nátahu je celých 10 dní – to zajišťují dokonce tři pérovníky!

Kalibr je krytý šroubovacím víčkem se safírovým průhledem, výrobce vás nechce okrást o pohled na krásu, která se pod dýnkem skrývá.

Malý zázrak se ale skrývá i z přední strany hodinek – číselník a ručky sice mají obvyklý vzhled a proporce, ale i na nich oceníte krásu a složitost kalibru. Černý číselník se sendvičově osvětlenými hodinovými indexy – kombinace číselných indexů a světelných bodů má i plastické kovové číselné indexy. Subčíselník na pozici „9“ zobrazuje nejen uplývající vteřiny, ale také am/pm indikátor a zobrazení času na 24 hodinové škále. Dvě obvyklé ručky – hodinová a minutová – tužkového tvaru doplňuje ještě centrální ručka se šipkou, která zobrazí čas ve druhé časové zóně (GMT). Na pozici „3“ informace doplní i čtvercová datová apertura s kulatou lupou. Zobrazení data je celkem nenápadné, datový kotouč je v barvě číselníku a na něm je světlý inverzní tisk. A pro sledování rezervy nátahu slouží lineární indikátor pod ručkami, vážně zobrazí ubývající energii v pérovnících po celých deset dní.

K takovýmto hodinkám určitě patří pořádný kožený řemen – nejlépe z kůže louisianského aligátora a se sponou, která je rovněž z 18 karátového bílého zlata. A cena? Ptáte se na cenu? Tak to na ně nejspíš asi nemáte! (Já mimochodem také ne.)

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: panerai.com