V současnosti je známá značka hodinek TAG Heuer ve velké oblibě široké populace hodinkových nadšenců. Bohužel se již trošku zapomíná na to, že dřív nebyl žádný TAG Heuer, ale jen Heuer. A hodinky této značky skutečně stály za to. Vždy držely krok s dobou, hlavně s novými vynálezy v oblasti automobilového průmyslu a letectví, staly se tak velmi oblíbenými mezi závodníky a dobrodruhy všeho druhu. Na přelomu 60. a 70. let se zrodil ikonický model Heuer AUTAVIA, který svým přelomovým strojkem a skvělým designem fascinuje mnohé sběratele dodnes. Právě tyto hodinky vám přiblíží dnešní recenze.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek má soudkovitý tvar, módní právě v 70. letech, je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 41 mm. Hodinky jsou z profilu poměrně bachraté a dle použitého sklíčka (minerální nebo plastové) mohou mít i 13 mm na výšku. Recenzovaný model má ploché minerální sklo. Korunka je poněkud atypicky umístěna vlevo na pozici 9, ale tlačítka chronografu jsou klasicky na pozicích 2 a 4.

Atypické umístění korunky je dáno tím, že hodinky mají automatický nátah a výrobce velmi věřil přesnosti Heuer Cal. 12, tudíž korunka neměla být potřeba příliš často. Strojek má poněkud atypickou konstrukci využívající k automatickému nátahu takzvaný mikro-rotor, který je uchycen mimo středovou osu hodinek, bohužel je lidskému oku skryt i po sejmutí šroubovacího dýnka. Počet ložiskových kamenů je 17, což se může zdát na dnešní poměry málo, ale tenkrát to byl standard i pro jiné chronografy. Rezerva chodu je kolem 40 hodin a setrvačka kmitá frekvencí 21.600 kmitů/h.

Funkce strojku jsou zobrazení času pomocí hodinové a minutové ručky, zobrazení data a chronograf s hodinovým a minutovým sčítačem. Centrální sekundová ručka chronografu je samozřejmostí. Co zde nenalezneme, je malá sekundová ručka, která by průběžně odměřovala sekundy, a také indikovala, zda jsou hodinky v chodu, už se prostě nevešla na číselník.

Moje dojmy z hodinek:

Heuer AUTAVIA patří mezi hodinkové legendy 70. let a i let pozdějších. Takže jsou u mě neustále na seznamu hodinek, které bych chtěl alespoň nějaký čas vlastnit. Bohužel, tak jak ubývá hezkých kusů, tak i stoupá jejich cena a spíše než aby se mi přibližovaly, tak se mi vzdalují. Ale nevzdávám se.

Osobně si myslím, že není moc pouzder lepších než klasické kulaté a soudková pouzdra obecně řadím spíše na dolní příčky své oblíbenosti, ale taková byla prostě tenkrát doba. Pokud máte mohutnější zápěstí, tak vám budou sedět skvěle. Já to mám trochu na hraně. Samotnému zpracování pouzdra, korunky, tlačítek a lunety není co vytknout. Luneta má v tomto případě tachymetrickou stupnici pro měření rychlosti, ale dodávaly se různé určené i k měření času, případně u potápěčského modelu i luneta s dekompresní stupnicí.

Číselník je jednoduchý a přehledný. Dominuje mu černá barva, která má již lehkou patinu a oranžové ručky jednoduchého tvaru. Plastické hodinové indexy jsou plastické a celý číselník zvedají o úroveň výš, co se týče vizuálního zpracování. Sčítače chronografu jsou odlišeny šedou barvou a jejich ručky jsou bílé. Na pozici 9 najdeme sčítač hodinový, na pozici 3 sčítač minut. Sekundová ručka chronografu je samozřejmě centrální. Mnoho chronografů současnosti by se zde mohlo poučit, jak má vypadat pěkný a přehledný číselník.

Datumovka je na pozici 6 a její bílé okénko kontrastuje s tmavým číselníkem. Strojek není vybaven zrychleným překlápěním data pomocí zvláštní polohy korunky, tudíž musíte točit ručkama kolem půlnoci tam a zpět, tak jako u starých primek.

Několik slov závěrem:

Heuer AUTAVIA jsou velmi zajímavé hodinky pro sběratele, ale dají se určitě bez problémů nosit i každý den. Atraktivní vzhled, sebevědomá velikost, kvalitní strojek a bohatá historie drží tyto hodinky stále na špičce zájmu mnoha sběratelů. Určitě stojí za úvahu!

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „xjr1„.