Rád bych vám dnes ukázal dvoje nové módní hodinky značky Officine Panerai. Oboje jsou výjimečné materiálem použitým při výrobě pouzdra a jsou si vlastně hodně podobné, liší se použitým kalibrem a velikostí pouzdra.

Na výrobu pouzdra je v tomto případě použit materiál s označením Panerai Composite, poprvé byl v hodinkách této značky použitý teprve v roce 2010. Jedná se o kombinaci keramiky spolu s vysoko pevnostním hliníkem. Tento materiál je mimořádný svojí vysokou odolností proti poškrábání a také svou odolností vůči teplotám. Tento kompozit je matný a hodinky, na které je použitý, mají zajímavý sportovní look. A zanedbatelná jistě není ani nízká hmotnost. Exkluzivita použité technologie je asi ještě zvýrazněna klasickým designem hodinek Radiomir, který má svůj základ ve 30. letech 20. století.

zdroj: panerai.com

PAM00504 Radiomir Composite 3 Days – 47 mm

Pouzdro hodinek má klasické poduškové pouzdro v hnědé barvě o průměru 47 milimetrů, šroubovací korunku, odolnost vůči vodě 100 metrů. Sklíčko je samozřejmě safírové (stejně jako průhled na kalibr v zadním víčku pouzdra), má tloušťku 1,9 mm a antireflexní povrch. Dokonce i nožky, které se pro výměnu řemenů oddělují od pouzdra, jsou vyrobeny z tohoto hich-tech kompozitu.

Pod safírem je hnědý číselník s rozložením číselných i čárkových indexů, jak je známe z jiných hodinek této značky, číselník je vyroben sendvičovou technologií – mezi dvěma plíšky je uložena luminiscenční barva, indexy jsou prořezané ve svrchním plíšku. Zajišťuje to skvělou čitelnost bez ohledu na světelné podmínky. Na číselníku najdeme na pozici „9“ i vteřinový subčíselník s malou vteřinovou ručkou. Věřím, že velikostní poměry v tomto případě mohou někomu připadat trochu nevyrovnané.

Ručky mají klasický tvar, jsou leštěné a i ony jsou štědře opatřeny luminiscencí. Zvláštností je i to, že hodinky umožňují seřízení časové zóny pouhým pohybem hodinové ručky bez vlivu na chod minutové nebo vteřinové ručky.

Kalibr v hodinkách je in-house Panerai P.3000 o průměru 16 ½ linek, tloušťce 5,3 mm, má 21 ložiskových kamenů, vlásek Glycydur, frekvenci setrvačky 3,5 Hz (21.600 A/h), ochranu proti poškození nárazem Incabloc. Dva pérovníky v sérii dohromady garantují rezervu chodu 3 dny (72 hodin), strojek je složen ze 160 součástek.

zdroj: panerai.com

Hodinky se dodávají s „tool“ koženým řemenem s velkou sponou, která je také z Panerai Composite.

PAM00505 Radiomir Composite Black Seal 3 Days Automatic – 45 mm

Popis těchto hodinek by se ve většině parametrů opakoval, zastavíme se asi hlavně u rozdílů oproti modelu PAM00504.

Konstrukce pouzdra je stejná, ale pouzdro se liší velikostně, jeho průměr je o dva milimetry menší, měří „pouhých“ 45 mm. Barva, dýnko se safírovým průhledem, šroubovací korunka, safírové sklíčko s antireflexem, patentovaný systém nožek, vodotěsnost – vše je stejné.

Rozdílu si určitě všimnete při pohledu na číselník, na pozici „3“ přibyla datová apertura. Zobrazení data není nijak nápadné, datový kotouč je ve stejné barvě jako číselník, potisk je stejnou barvou jako indexy. Myslím, že designéři se s tímto problémem vypořádali velmi dobře. Určitě si všimnete i drobných rozdílů v popiscích číselníků.

V hodinkách je také in-house kalibr, tentokrát mechanický s automatickým nátahem Panerai P.9000. Průměr má 13 ¾ linky, tloušťku 7,9 mm, 28 ložiskových rubínů, rotor automatického nátahu doplňuje energii ve dvou pérovnících, rezerva chodů také 3 dny. Kalibr je složen ze 197 součástek, jeho takt jsou 4 Hz (28.800 A/h), vlásek opět Glycydur, ochrana setrvačky Incabloc . Kalibr je nejen technicky vyspělý, ale i překrásně zdobený, ostatně se můžete přesvědčit.

I tyto hodinky mají kožený řemen s velkou signovanou sponou, také z Panerai Composite.

Nevím, jak se hodinky líbí vám, ale mně moc a to oboje. Kdybych měl volit, které z nich si koupím, tak opravdu nevím, kterým dát přednost. Myslím, že hodináři v Officine Panerai v Neuchatelu odvedli úžasnou práci!

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.panerai.com