Můj první článek věnovaný značce Rolex a hned se jedná o můj nejoblíbenější model – Rolex Milgauss. První milgaussy spatřily světlo světa v roce 1954 a to na popud vědců ve Švýcarském institutu CERN. Vědci pracující v prostředí, kde jsou hodinky vystaveny silnému magnetickému poli, měli problém se svými standardními hodinkami, které v tomto prostředí ztrácely svou přesnost. Do hry proto vstoupil Rolex s modelem Milgauss, který měl odolat magnetickému poli až 1.000 gaussů. Hodinky prve určeny pro velmi specifickou a úzkou klientelu se staly široce známou legendou, která se v nové podobě vyrábí dodnes.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 40 mm. Rolex však používá vlastní ocel s označením 904L, která vyniká lepší odolností vůči působení kyselin (i slané vodě, lidskému potu) a vysokým leskem. Nepřekvapí proto, že celé pouzdro má povrchovou úpravu leštěním. Pouzdro má klasický tvar „Oyster“, dýnko je šroubovací a velmi strohé. Pro značku Rolex je typická i šroubovací korunka, která zajišťuje vodotěsnost 100 m, se kterou si v běžném životě určitě vystačíte. Bez zajímavosti není ani to, že uvnitř hodinek nalezneme druhé pouzdro z „měkkého železa“, které chrání strojek proti magnetickému poli.

Strojek s označením Cal. 3131 pochází z dílen značky Rolex a nutno dodat, že Rolex bere výrobu svých strojků skutečně vážně, vyrábí si vlastní vlasové pružinky i hnací pružiny, což dělá skutečně jen minimum výrobců. Když už mluvím o vlásku, ten je vyroben ze speciální slitiny Parachrom, která mu dává nejenom modrou barvu, ale i vysokou odolnost právě proti zmagnetování.

Strojek poskytuje zobrazení času pomoci hodinové, minutové a centrální sekundové ručky. Datumovka se do jeho výbavy nekvalifikovala, což mě osobně velmi potěšilo. Navzdory velmi základní funkcím, má strojek 31 kamenů, což je pro nekomplikované hodinky docela vysoký počet. Setrvačka kmitá frekvencí 28.800 kmitů/hod. a rezerva chodu je slušných 48 hodin. Vysoký standard přesnosti zaručuje certifikace strojku dle norem COSC. Navíc stroje značky Rolex vynikají nejenom svou přesností, ale i odolností.

Moje dojmy z hodinek:

Již v úvodu jsem se zmínil, že se jedná o můj nejoblíbenější model značky Rolex. Recept na úspěch je v tomto případě až směšně jednoduchý. Výborně zpracované pouzdro s rozumnou velikostí výborně sedí na každé ruce a to i na ruce trošku tenčí. Hodinky se tak nosí velmi pohodlně a na ruce nepřekáží, přitom ale vypadají velmi dobře. Když vezmete hodinky do ruky, působí velmi solidním a pevným dojmem, jako kdyby měly vydržet i hrubé zacházení. Rolex nezískal svou pověst výborných sportovních hodinek jen tak.

Číselník černé verze je velmi spartánský, až strohý. Jednoduché obdélníkové indexy jsou vyplněny bílou luminiscenční barvou a jsou plastické. Na pozici 12 nalezneme logo značky – korunku s pěti hroty. Hodinová a minutová ručka mají též jednoduchý obdélníkový tvar a jsou opatřeny luminiscencí. Rolex vyrábí ručky svých hodinek z bílého zlata, aby se předešlo možné oxidaci – hezký detail. Jediným výstřelkem na číselníku je oranžová sekundová ručka ve tvaru blesku. Kombinace černé, bílé a oranžové na číselníku funguje velmi dobře. Existuje ještě verze bílá a mutace černé verze opatřená zeleným sklíčkem a vícebarevnými indexy na číselníku. Verze se zeleným sklíčkem má takřka ikonický status, ale spousta zákazníků volí poněkud nenápadnější a střídmější klasickou černou verzi.

Standardně jsou hodinky opatřeny kovovým náramkem s překlápěcí sponou, který je tvořen kombinací leštěných a matných článků. Osobně si myslím, že kovový náramek patří k odolnému charakteru hodinek. Navíc mu neublíží pot či slaná voda, faktory které časem spolehlivě likvidují řemínky kožené. Hodinky i s náramkem váží solidních 157 gramů, i když tento údaj se může drobně lišit odebíráním či přidáváním dílků podle tloušťky zápěstí.

Několik slov závěrem:

Hledáte jednoduché a odolné hodinky od známé značky? S klidným svědomím Vám mohu model Rolex Milgauss doporučit. Pokud nehodláte pěstovat image hloubkového potápěče s modelem Submariner či pilota s modelem GMT Master, můžete zvolit právě model Milgauss. Příběh jejich vzniku jim dodává to správné kouzlo a jednoduchý vzhled zajišťuje nadčasovost. Pro mě je to jednoduchá a jasná volba.

 

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Honzovi!