Model Prim IGEN 45 od Elton Hodinářská a.s. je již na trhu několik let. Současná verze s novým in-house strojkem cal. 98 je ovšem poměrně mladá. Hned první rok výroby spatřila světlo světa i tato limitovaná edice určená jako cena v Mistrovství České republiky v parkurovém skákání 2011 v Ptýrově. Kromě toho, že mě zajímají hodinky, jsem i aktivní parkurový závodník a proto jsem se ujal této recenze.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli, a jak jejich název napovídá, tak jejich průměr je 45 mm. Povrchová úprava je především broušením, leskne se pouze kovový kroužek oboustranně otočné lunety. Tloušťku hodinek jsem bohužel zapomněl změřit a výrobce ji ve svých materiálech neuvádí, ale nejsou nejtenčí. Sklíčko je konvexní safír s vnitřní antireflexní úpravou. Safírové sklíčko najdeme i na dýnku hodinek, kde tvoří průhled na strojek.

Nový in-house strojek z dílen Elton Hodinářská a.s. nese označení „kalibr 98.01“. Jedná se o stroj s automatickým nátahem, kterým firma ve svém portfoliu nahrazuje buď repasované kalibry 96, nebo švýcarské strojky firmy ETA. Automatický nátah jsem již zmiňoval, dále má stroj rezervu chodu 45 hodin, 22 ložiskových kamenů a frekvenci setrvačky 21.600 kmitů/hod (3 Hz). Poskytuje základní funkce – zobrazení času pomocí hodinové, minutové a centrální sekundové ručky a datumovku standardně na pozici „3“, v případě těchto hodinek na pozici „půl páté“. Výrobce udává přesnost strojku v rozmezí -6 až +24 sekund za 24 hodin. Pokud se vám to zdá hodně, vězte, že šikovný hodinář zvládne přesnost velmi dobře vyladit a absolutní přesnost u mechanických hodinek je velmi těžké dosáhnout.

Za zmínku stojí i vkusná dekorace strojku. Povrchová úprava je niklováním. Základna a můstky jsou zdobeny kruhovým broušením a šroubky jsou velmi pěkně modřené. Rotor je ozdoben gravírovaným českým lvem a nápisem Czech Made.

Protože se jedná o sportovní model, tak jsou hodinky i vodotěsné. Hodnota vodotěsnosti je stanovena na 50 m vodního sloupce, což se nemusí zdát mnoho, ale podle mých posledních informací (pokud jsou stále aktuální) je možné s hodinkami plavat. Samozřejmě za předpokladu, že se pravidelně mění těsnění a kontroluje vodotěsnost.

Moje dojmy z hodinek:

Pravidelní čtenáři mých recenzí asi vědí, že osobně preferuji hodinky s velikostí do 40 mm. Občas udělám výjimku, ale 45 mm je už na mě trošku moc. Ovšem kvalitě zpracování pouzdra nelze nic vytknout. Zajímavostí jsou i šroubovací stěžejky pro uchycení 22 mm širokého řemínku z hovězí kůže s trnovou sponou. Otočná luneta je velmi praktická, osobně rád používám otočnou lunetu pro měření různých časových úseků. Zajímavostí je, že čísla jsou na této lunetě obráceně. Slouží totiž k přesnému odpočtu směrem k nule a ne k měření od nuly. Toto řešení je praktické pro potápěče, kteří se pohybují ve tmě, protože je možné podle pohybu minutové ručky směrem ke svítícímu bodu sledovat předem nastavenou dobu ponoru. Pro potápěče velmi praktické, pro běžného uživatele méně.

Nosným prvkem většiny hodinek je číselník. Na těchto hodinkách dostává díky jejich velikosti prostoru více než dost. S jeho využitím je to dle mého názoru již poněkud horší. Černé ploše dominují nápisy „Prim Sport“ a „Ptýrov 2011“, přičemž druhý jmenovaný je proveden velmi sympatickým fontem. Jednoduché indexy jsou také poměrně zdařilé, hodinové indexy jsou provedeny zelenou barvou, ostatní jsou bílé – osobně bych uvítal větší rozlišení hodinových indexů od ostatních, ale to je už jen detail. Co se dle mého názoru opravdu nepovedlo, je jakési grafické znázornění koňské hlavy. Když jsem hodinky viděl poprvé, tak jsem si myslel, že se jedná o kravskou lebku. Po chvíli pozorování a přemýšlení mi došlo, že to má být hlava koně. Chápu, že hodinky určené jako cena na MČR v parkurovém skákání bylo potřeba patřičně ozdobit, ale možná by to šlo i trošku jinak. Další výtku bych směřoval k tomu, že ploché číselníky opatřené pouze potiskem již v současnosti neobstojí v konkurenci číselníků opatřených plastickými prvky. Pokud jsou mé informace správné, Elton v tomto směru v současnosti činí jisté kroky – viz Orlík II.

Velmi kladně bych ohodnotil přesun datumovky z pozice „3“ na pozici mezi indexy „4“ a „5“ v kombinaci s využitím černého datového věnce. Datum na pozici „3“ dle mého názoru rozbíjí kompozici číselníku, stejně tak jako bílý věnec v kombinaci s černou. Těmto primkám není v tomto směru co vytknout.

Ručky mají tvar, na jaký jsme zvyklí z klasických Prim Sport IGEN a jsou samy o sobě výborně čitelné. Osobně je hodnotím jako jedny z nejlepších pro rychlý odečet času. Na těchto hodinkách mají povrchovou úpravu broušením. Jsou samozřejmě opatřeny luminiscenčním nátěrem, stejně jako hodinové indexy a svítící bod na lunetě.

Několik slov závěrem:

Hodinky určené jako výhra v parkurovém skákání? Na západě je to standard… Velké závody jsou sponzorovány zejména značkami Longines, Omega a Rolex. U nás je toto taková první vlaštovka. Doufejme, že se přidají další. Ačkoliv jsem v některých bodech hodnotil i negativně, tak se jedná o dobré hodinky. Pouze jejich velikost a ta podivná koňská hlava na číselníku se mi poněkud nelíbí. Velikost zejména proto, že jezdeckému sportu se v ČR věnují především ženy a tyto hodinky si na dámské ruce představit opravdu nedovedu – naproti tomu model IGEN 38 je ideální pro obě pohlaví (zvláště pak v modré nebo červené je ženy milují). Takže české hodinky pro české mistrovství republiky v parkurovém skákání? Jednoznačně palec nahoru a doufám, že někdy v budoucnu bude Elton Hodinářská a.s. pravidelným sponzorem těchto sportovních událostí.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.