Design potápěčských hodinek má někdy zajímavé cesty. V tomto nápadném a brutálně mohutném provedení se objevily původně Omegy Ploprof v roce 1970. O něco později začala vyrábět podobné hodinky značka Ocean7 – typ LM7, které vlastním. A teď tu máme toto provedení zase od menšího výrobce především potápěčských hodinek – značky Helson. Tato značka je výjimečná mimo jiné i svými hodinkami s pouzdry vyrobenými z bronzu. A aby toho nebylo dost, tak značka Omega nedávno (2009) vzkřísila tento projekt a hodinky v tomto designu znovu také vyrábí.

Pouzdro je z nerezové oceli (316L), má nepravidelné tvary, vnější rozměry jsou 44 x 44 milimetrů, výška pouzdra je 14,7 mm. Korunka má důkladnou ochranu, je vlastně zapuštěná do pouzdra a je chráněná doslova ze všech stran (na rozdíl od mých LM7).

Určitě i vás zaujme provedení lunety se safírovou vložkou – ta je totiž oboustranně otočná a proti neúmyslnému pohybu je chráněná aretací. Ano, to je to tlačítko vpravo na pouzdře – až po jeho stlačení lze lunetou otáčet. Vodotěsnost pouzdra výrobce určil na impozantních 600 metrů vodního sloupce (2.000 ft). Určitě tomu napomáhá i pevné dýnko, pouzdro je totiž vyrobeno jako monoblok a veškerý přístup do útrob je jen z přední strany. Sklíčko tvoří 3,5 mm silný syntetický korund (safír) s antireflexní vrstvou.

Bílý číselník je přehledný s jednoduchým černým tiskem (ano, použitý font také nápadně připomíná značku Omega), jednoduše působí i datová apertura. Použité ručky mají tradiční „plongeur“ tvar i barvu, tedy minutová je oranžová.

Pokud vás bílý číselník také moc neoslovil, můžete tyto hodinky mít i s číselníkem černým nebo modrým, možná se od značky Helson dočkáme i jiných pestrých barev.

Luminiscenční barvu v tomto případě na indexech i ručkách tvoří SuperLuminova v odstínu C3. A výjimečné je i to, že luminiscenční škála je i na otočné lunetě.

V hodinkách je švýcarský strojek z produkce koncernu SWATCH – ETA 2824-2 s automatickým nátahem, možností ručního nátahu, zastavením vteřinové ručky při seřizování (hacking) a rezervou nátahu okolo 40 hodin. Strojek je osazen 25 ložiskovými kameny.

Na hodinkách je buď gumový pásek o šířce 24 mm u pouzdra, ale slušet jim jistě bude i milánský tah (mesh), který se k hodinkám také dodává.

Tyto hodinky jsou jistě nezvyklé, jsou současně retro i moderní, použité materiály i nový strojek a věhlas značky Helson z nich jistě dělají zajímavý kousek. Velmi nezvyklá je i cena těchto hodinek i s dopravou se teď dají koupit jen za 999 USD (což je asi tak 10x méně, než za Omega Ploprof). A možná by se tyhle hodinky hodily i vám na zimní cestu za sluncem, určitě mohou sloužit třeba i na odhánění žraloků.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: helson-watches.com, oceanictime.blogspot.cz. a mwrforum.net.