Dnes vám představím elegantní klasiku z dílen americké značky Hamilton. Dostali jsme je k vyfotografování v nerezové variantě, na webu Hamilton si je můžete prohlédnout se zlatými indexy, ručkami a orámováním subčíselníků.

Kulaté nerezové pouzdro má konečnou úpravu leštěním, což krásně vypadá, ale tento povrch je trochu náročnější na údržbu, jsou na něm vidět všechny otisky a škrábance. Průměr pouzdra je 45 mm bez korunky, nožky mají rozteč 23 mm. Díky úzké zkosené lunetě hodinky vypadají ještě větší. Nožky ladně prodlužují pouzdro, zvýrazňují eleganci hodinek. Jsou voděodolné do 100 metrů, ale přiznám se, že mi přijde trochu líto je namáčet. Obzvláště na koženém řemenu.

Jemně vroubkovaná korunka je signovaná logem H a je šroubovací do pouzdra. Hodinky se s ní výborně ovládají. Leštěná podlouhlá tlačítka po stranách korunky slouží k ovládání chronografických funkcí strojku.

Stříbřitý číselník je zdobený paprskovitým broušením (sluneční brus). Plastické lesklé hodinové indexy ztvárňují arabské číslice, minutové indexy natištěnými černými čárkami. Vteřinovou škálu najdeme vytištěnou na vnitřní lunetě. K chronografu patří kovem vroubený subčíselník na pozici „12“ a na pozici „6“, oba subčíselníky zdobí soustředný guilloché a škály jsou vytištěny černou barvou. Drobná vteřinová mimostředná ručka běhá na pozici „9“. Přesně naproti na pozici „3“ sídlí dvě datové apertury – se dnem v týdnu v angličtině a s datem. Jejich datové věnce mají bílý kotouč s černým tiskem. Nad aperturami je vytištěna značka a pod nimi označení typu nátahu strojku. Posledním textem je údaj o získaném osvědčení „Swiss Made“ u šesté hodiny. Číselník chrání ploché safírové sklíčko odolné proti poškrábání.

Hodinová, minutová a ručky čítačů chronografu mají šípovitý tvar a uprostřed vrstvu luminiscenční barvy. Centrální vteřinová ručka chronografu a mimostředná vteřinová ručka mají tvar jehlovitý. Ačkoli je číselník bílý a ručky leštěné, odečet času je intuitivní a rychlý.

Luminiscenci si můžete prohlédnout na fotografii – svítí jasně a můžete se tak na hodinky spolehnout i ve tmě.

Oblé leštěné dýnko u pouzdra drží 6 drobných šroubků. Okolo průhledu na strojek najdeme gravírované informace týkající se hodinek – materiál pouzdra (Stainless Steel), materiál sklíčka (Sapphire Crystal), údaj o získání osvědčení (Swiss Made), referenční číslo (H327161) a voděodolnost (100 M).

Označení „Swiss Made“ náleží hodinkám a dalším výrobkům, u nichž je minimálně 50 % použitých komponentů vyrobeno ve Švýcarsku a současně jejichž finální montáž probíhá ve Švýcarsku. Ačkoli je tedy Hamilton značka americká, hodinky jsou sestavovány ve Švýcarsku.

V hodinkách najdeme švýcarský mechanický strojek (ETA) H-21. Jedná se v základu o strojek ETA/Valjoux 7750, u kterého hodináři značky Hamilton provedli drobné úpravy směřující k prodloužení doby chodu, z původních 42 hodin u 7750 na 60 hodin. Modifikovaný strojek nazvali H-21. Následující vlastnosti se týkají ETA/Valjoux 7750, ale u H-21 jsou naprosto stejné – velikost strojku 13,25 lignes, výška 7,9 mm, užívá chronografový systém sloupkového kola (column wheel), 25 ložiskových rubínů, frekvence 28.800 půlkmitů za hodinu (vph), jednostranný nátah rotoru, zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), rychlé překlápění data, adjustment system Étachron.

Funkce strojku jsou zobrazení času (hodiny, minuty, vteřiny na pozici „9“), chronograf (30 minutový čítač na pozici „12“, 12 hodinový čítač na pozici „6“, centrální vteřinová ručka), den v týdnu a datum na pozici „3“.

Tento použitý strojek má rotor zdobený gravírováním značky.

Originální tmavě hnědý řemen z krokodýlí kůže spojuje broušená nerezová jazýčková spona se signaturou Hamilton. Signovaný je i samotný řemen. Hodinkám moc sluší, přesně vystihuje jejich design a zaměření.

Hodinky Hamilton Jazzmaster Maestro Chronograph patří k pánským oblekovým hodinkám, které zaujmou na první pohled. Ještě se vejdou pod manžetu košile, mohou vás tak doprovázet na různá obchodní jednání, ale zvládnou také běžný den v kanceláři. Můžete si na nich změřit délku porady nebo schůzky. Ihned vás informují o aktuálním čase, dni v týdnu a datu. A to vše za cenu okolo 700 EUR. Mně osobně se moc líbí, s velkou chutí bych je připnula na své zápěstí. A je mi jedno, že to jsou hodinky primárně pánské a že chronografy vlastně ani moc nemusím. Je to zkrátka srdcová záležitost. A jak se líbí vám?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.