Máte rádi hodinky Certina? Švýcarská značka produkuje kvalitní hodinky, většinou s quartz pohonem, modely pro dámy i pány. Dnes vám jedny takové ukážu. Jsou to zajímavé červenočerné potápěčské hodinky s chronografem a tachymetrickou stupnicí. Třeba se vám zalíbí a zatoužíte po nich.


Kulaté pouzdro je vyrobené z ušlechtilé nerezové oceli 316L, která vyniká nealergičností – neobsahuje totiž nikl. Pouzdro má konečnou úpravu povrchu kartáčováním a leštěním. A rozměry? Průměr bez korunky je 42,5 mm, s korunkou 50 mm, na výšku měří 13 mm. Ozubená jednosměrně otočná luneta je černěná PVD a najdeme na ní potápěčskou škálu 0 až 60, na pozici „12“ luminiscenční trojúhelník. Mohutné nožky mají konečnou úpravu kartáčováním. Pouzdro je vodotěsné do 200 metrů, můžete se tedy s hodinkami bez starostí potápět. I s nerezovým tahem hodinky váží 187 gramů.

Šroubovací korunka je signovaná logem DS, označením systému ochrany pouzdra Double Security. Díky DS jsou hodinky Certina odolné vůči nárazům a vodě a tak je můžeme spatřit na zápěstí mnoha sportovců. Korunku chrání výstupky pouzdra. Manipulace s korunkou je pohodlná, hodinky se s ní dobře ovládají. Tlačítka chronografu mají vnější část černěnou PVD, tlačítka samotná jsou nerezová. Jejich stisk je jasný a zřetelný.

Černému číselníku dominují tři subčíselníky se soustředným guilloché – dva horní patří k chronografu, ty mají červené ručky. Subčíselník na pozici „6“ nese vteřinovou ručku. Na vnitřní lunetě najdeme bíle vytištěnou tachymetrickou stupnici, pomocí které si můžete změřit aktuální rychlost. Plastické kovové indexy znázorňují rovnoběžné proužky kovu s vnitřním proužkem luminiscenční barvy. Arabskou číslicí je proveden index na pozici „12“, je také vyplněn luminiscenční barvou. Na pozici „6“ sídlí datová apertura s bílým datovým věncem a černým tiskem. Zbývající místo na číselníku vyplňuje text Certina 1888, DS Action 200m/660ft a označení Swiss Made. Číselník chrání safírové sklíčko odolné proti poškrábání.

Ocelová mečovitá hodinová a minutová ručka mají uprostřed proužek luminiscenční barvy. Jehlovitá centrální vteřinová ručka chronografu je zvýrazněná červeně. Červené jsou také ručky na subčíselnících chronografu. Pouze kovová je jehlovitá mimostředná vteřinová ručka.

Jak svítí luminiscenční barva na trojúhelníku na lunetě, na indexech a na ručkách, si můžete prohlédnout na fotografii.

Vypouklé dýnko je vyleštěné do vysokého lesku. Je šroubovací do pouzdra a najdeme na něm gravírované informace o hodinkách – vodotěsnost (200 metrů), označení použité ochrany pouzdra proti nárazu a vodě (DS+), materiál pouzdra (Stainless Steel 316L), materiál sklíčka (Sapphire Crystal), logo Certina, označení modelu (DS Action) a referenční číslo modelové řady (C013417).

Pod dýnkem se ukrývá přesný švýcarský bateriový strojek ETA G10.211 s funkcemi vteřiny, minuty, hodiny, chronograf a datum. Stopky mají přesnost 1/10 vteřiny (čítač se nachází na subčíselníku na pozici „2“) a měří čas po dobu maximálně 30 minut (čítač najdeme na subčíselníku na pozici „10“).

Ocelový tah má u pouzdra speciální článek, takže tah nasedá přímo na pouzdro. Na šířku měří 21 mm a je ukončený překlápěcí sponou. Spona je signovaná logem Certina.

Potápěčské hodinky Certina DS Action Chrono 09 považuji za vhodné pro běžné denní nošení pro sportovního muže. Hodí se k casual oblečení, samozřejmě na sport, dokonce jsem viděla nosit potápěčské hodinky k obleku. Podle mne budou výborným pracovním nástrojem, spolehlivou časomírou, která vám poslouží i jako stopky nebo měřič aktuální rychlosti třeba v jedoucím autě.

Pokud se vám zalíbily, můžete si je koupit třeba v Koscom.cz za přibližně 13.000 CZK. Když tak uděláte, budete mít doživotní výměnu baterie zdarma. A to je velmi příjemné, co myslíte?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.