Princesa Azul, neboli Modrá Princezna, to je název nejnovějšího počinu nezávislého moravského hodináře Ondřeje Berkuse. Hodinky na první pohled nenápadné, které mě velmi zaujaly a příjemně překvapily. Hodinky, které ukazují, že nejenom ve Švýcarsku vznikají vynikající a zajímavé hodinky.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek o průměru 40 mm (bez korunky) je vyrobeno z lehkého a odolného titanu. Tloušťka pouzdra je velmi příjemných 11,5 mm, což z nich dělá spíše tenčí hodinky. Pouzdro má klasický kulatý tvar a povrchová úprava je provedena jemným matováním. Výhody titanového pouzdra jsou v první řadě nízká hmotnost hodinek – 62 gramů a za druhé jejich vhodnost pro alergiky, kteří nesnesou hodinky ocelové. Sklíčko hodinek je safírové a na zadní straně nalezneme průhled na strojek z minerálního skla.

Strojek je švýcarská ETA 2836 s automatickým nátahem, rezervou chodu 40 hodin, 27 ložiskovými kameny a frekvencí 28.800 kmitů/hod (4 Hz). Sériový vzhled niklované základny a můstků se však neshodoval s estetickými požadavky Ondřeje Berkuse a proto strojek vizuálně upravil dle svých představ. Sériový rotor je nahrazen novým, vyrobeným z modřeného titanu a je ozdoben gilošováním. Pro svou správnou funkci musí být rotor z lehkého titanu opatřen mosazným závažím, které je ovšem ukryto pod ním. Modřením jsou ozdobeny i některé další části strojku. Nezůstalo jen u vzhledových úprav strojku. Strojek ve své základní verzi nabízí krom zobrazení času, pomocí hodinové, minutové a sekundové ručky, i zobrazení dne a data. To ale u těchto hodinek nebylo použito, protože datumové okénko by narušovalo linie číselníku.

Moje dojmy z hodinek:

Mám rád hodinky s průměrem do 40 mm. Dle mého názoru se jedná o velikost, která je naprosto univerzální a sluší každé ruce. Tyto hodinky jsou navíc relativně tenké, takže na ruce vůbec nepřekáží, ani kdyby měly být nošeny v kombinaci s těsnějšími manžetami košile. Korunka hodinek nenarušuje hladké a elegantní linie pouzdra, přitom je velká tak akorát a dobře se ovládá. Pokud k rozumným rozměrům přičteme i velmi příjemnou hmotnost, jsou výsledkem hodinky, o kterých na ruce téměř nevíte, dokud se na ně nepodíváte. A že je na co se dívat!

Leskle modrý číselník je totiž vyzdoben technikou zvanou gilošování, jedná se o poměrně náročnou techniku, kterou vídáme většinou pouze na vybraných kusech velmi exkluzivních značek. Jedná se o série ornamentálně rytých čar, které tvoří určitý obrazec. Velká plocha kulatého číselníku a jeho modrá barva dává tomuto zdobení perfektně vyniknout. Aby nic nenarušovalo eleganci číselníku, zůstaly na něm pouze hodinové indexy ve formě vystouplých terčíků opatřených luminiscenční barvou. Stejně jednoduché jsou i leštěné obdélníkové ručky a modrá sekundová ručka. Funkce zobrazení času je tedy bezezbytku zachována a to i po tmě. Velmi oceňuji, že bylo upuštěno od datumového okénka, které by dle mého názoru naprosto rozbilo celkový vzhled číselníku.

Princesa Azul jsou na první pohled jednoduché hodinky, které ovšem při bližším předvedou zajímavý číselník a perfektně zpracované pouzdro. Sám váhám, jestli je označit za hodinky vhodné pro nošení k obleku, či pro denní nošení. Dokonce si myslím, že ani nemusí být nutně určeny pro pánskou ruku! Díky velikosti 40 mm je může nosit i žena.

Zmínil bych ještě kožený řemínek, který je široký 22 mm a zužuje se na 20 mm u spony. Tento rozměr je v současnosti velmi populární a modrý číselník přímo volá po tom, aby k němu byl pořízen nějaký odvážnější, než standardně černý řemínek.

Několik slov závěrem:

Recenzovat hodinky nezávislých hodinářů je vždy příjemná práce. Člověk se vždy těší na něco nového a jiného. Žádné hodinky nejsou úplně stejné. Princesa Azul, jsou dle mého názoru, výborné hodinky. Nenápadné, ale výborně zpracované pouzdro, nechává naplno vyniknout zdobenému číselníku, který je nosným prvkem celých hodinek. Rušivé prvky jsou redukovány na minimum a hodinky působí jako celek naprosto výborně. Dle mého názoru správně zvolené rozměry umožňují, aby hodinky mohl nosit jak muž, tak žena.

Pokud se Vám hodinky Princesa Azul od Ondřeje Berkuse zalíbily (tak jako mně), máte ještě šanci si je pořídit. Dle mých aktuálních informací jsou na prodej.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Ondrovi papimu Berkusovi.

Za rekvizity děkujeme Penshop.cz.

Album všech fotografií.