Dnešní hodinky jsou natolik legendární, že si rozhodně nedělám nárok na zcela vyčerpávající recenzi. Řada Planet Ocean od firmy Omega má už letitou tradici a zahrnuje několik modelů hodinek, které jsou univerzální v dobrém slova smyslu. Možná jsou určeny především pro sport, ale zkušenost nám říká, že mnozí majitelé neváhají a používají je i k formálnímu oblečení. Když neváhá James Bond a nosí sportovní modely Omega i k obleku… Konkrétně tyto hodinky užíval filmový představitel Jamese Bonda Daniel Craig v první části filmu Casino Royale. Pokusím se vám krátce přiblížit svůj pohled na ně.

Ocelové pouzdro (nerez ocel 316L) má průměr 45,5 milimetrů, výšku 15 milimetrů. Pouzdro má typický oblý tvar s masívními nožičkami, detail jejich vnitřní strany je krásný. Povrchová úprava pouzdra je dokončena jemným broušením a zkosené hrany jsou leštěné. Pouzdro má retro vzhled potápěčských hodinek firmy Omega ze šedesátých let a mně osobně se moc líbí. Díky tvaru se pouzdro bez problémů vejde i pod manžetu košile.

Jednostranně otočná (proti směru hodinových ruček) luneta je leštěná a má aretaci otáčení. Vložka lunety je eloxovaná a výměnná v případě poškození. Orientaci v časových intervalech i ve tmě usnadňuje luminiscenční bod na pozici „12“. Luneta má krásně plynulý chod s přiměřenou silou potřebnou k otáčení.

Na pouzdře kromě signované korunky (Ω), která je samozřejmě šroubovací do pouzdra, najdeme héliový ventil, který umožňuje používání hodinek i při saturačním hloubkovém potápění. Jedná se tedy o hodinky, které jsou na vodu opravdu připraveny, tomu odpovídá výrobcem deklarovaná vodotěsnost 600 metrů (2.000 stop) vodního sloupce. Korunka je částečně zapuštěná do pouzdra, určitě to zvyšuje její odolnost proti poškození.

V pouzdře je zasazeno safírové sklíčko sklíčko s oboustrannou antireflexní vrstvou. Sklíčko je mírně konvexní a krásně se klene nad číselníkem. Čitelnost všech detailů je přes něj excelentní.

Černý matný číselník je přehledný a svým provedením odpovídá především sportovnímu určení hodinek. Výrazné hodinové indexy jsou plastické a kovové s výplní luminiscenční barvou (zeleně zářící SuperLuminova). Plastické je i tradiční logo značky Ω. Bíle natištěné je pak vše ostatní – značka, označení modelu, připomenutí kalibru co-axial a údaj o impozantní vodotěsnosti. Tištěné jsou i číselné indexy na pozicích „6“, „9“ a „12“. Bílá je také minutová škála po obvodu. Apertura data na pozici „3“ je nenápadná, díky černému datovému kotouči s bílým tiskem.

Ocelové leštěné ručky jsou ostře zahrocené, jejich konec pak připomíná ze všeho nejvíc asi hrot harpuny. I ručky mají luminiscenční výplň a jsou skvěle čitelné za všech světelných podmínek a to díky svému trojúhelníkovému průřezu, který skvěle odráží i jen zbytky světla. I letmý pohled na číselník vám stačí k odečtu času. Vteřinová ručka je dobře čitelná a zajímavě jí oživuje červeně lakovaná špička.

Švýcarský chronometrický strojek Omega Cal. 2500 má nezávislou certifikaci přesnosti chodu C.O.S.C., můžete se na jeho přesnost tedy zcela spolehnout. Tento mechanický strojek s automatickým nátahem má rhodiem zdobený rotor s ženevskými pruhy, dále Incabloc ochranu setrvačky proti poškození nárazem, gravírované a zlacené nápisy na můstku a rotoru, rezervu nátahu 44 až 48 hodin, neobvyklou frekvenci 25.200 kmitů za hodinu. Je osazen 27 ložiskovými rubíny a souosým krokovým kolem Co-Axial. Je to in-house kalibr značky Omega a je nejen krásný, ale i velmi přesný a má delší servisní interval, v materiálech firmy Omega se udává až 8 let. Základem pro vývoj tohoto kalibru byl koncernový (SWATCH) kalibr ETA 2892-A2, po úpravách je i tak excelentní mechanický strojek dokonalý.

zdroj: Omega.ch

Broušené ocelové dýnko je šroubovací do pouzdra. Kromě výrazného označení řady „Planet Ocean“ mu dominuje tradiční plastický symbol řady „Seamaster“, tedy stylizovaný mořský koník. I přes svou oblost nebrání tomu, aby hodinky seděly perfektně na zápěstí.

Hodinky jsme měli na gumovém masívním pásku, který zasahuje i do prostoru nožek až k pouzdru. Pásek je skvělý, stejně tak i překlápěcí ocelová spona. Pro využití mimo vodu si na nich umím představit i kožený řemen, třeba černý z kůže aligátora by jim určitě slušel! Anebo je můžete mít i s ocelovým tahem (bracelet) s překlápěcí sponou a s pojistkou proti otevření. Mně toto řešení připadá asi nejuniverzálnější, i když je také nejtěžší, hodinky váží kolem 180 gramů.

A můj pohled na tyto hodinky? Pokud nemáte obavu z jejich velikosti – a na ruce jsou opravdu nepřehlédnutelné – směle si je kupte. Získáte tak nejen odolné hodinky od světoznámé švýcarské značky, ale současně i spolehlivého průvodce při všech vašich aktivitách. Jejich design je nepřehlédnutelný a, co bychom to popírali, nepřehlédnutelný je i „společenský status“, který k těmto hodinkám a značce určitě patří. Hodinky mají referenční číslo 29005091 a nové koupíte kolem 3.000 EU. Určitě stojí za to!

Ale pokud vám černá barva připadá trochu moc usedlá, podívejte se i po provedení s oranžovou lunetou a červenými číselnými indexy, třeba příští léto můžete prožít už s nimi na ruce. A kde jste je už viděli? Vzpomínáte na seriál NCIS? Pak je asi znáte z ruky agenta Gibbse (Leroy Jethro Gibbs), jsou to slavné hodinky.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme ‚vadim6‘ a za rekvizity Penshop.cz.

Album všech fotografií.