Jedny z nejhezčích hodinek, které jsem letos viděl, pocházejí z dílny londýnského hodináře Christophera Warda. Jistě vám toto jméno není neznámé, už několikrát jsme psali o zajímavých hodinkách této značky, naposled to byla limitní edice pro členy fóra příznivců této značky C20. A co si pro nás Christopher Ward připravil tentokrát? Je to limitní edice – jen 250 kusů – hodinek s nezaměnitelným a originálním designem, který cílí k počátkům chronografů v náramkových hodinkách. A stejně výjimečný je i kalibr, kterým jsou tyto hodinky osazeny.

Kalibr je upravený švýcarský ETA/Unitas 6497 s ručním nátahem, ale pochybuji, že byste ho poznali. Johannes Jahnke (teprve 28 letý) a Jean Fillon (87 letý hodinář) překlenuli více než jednu generační propast a spolu kalibr upravili do této úžasné podoby. Zachována mu zůstala frekvence 2,5 Hz (18.000 kmitů za hodinu) a to je asi tak všechno. Parametry přepracovaného kalibru jsou: 40 hodin rezerva nátahu, přibyla komplikace chronografu spouštěného, zastavovaného i resetovaného jen jedním tlačítkem. Že tlačítko na pouzdře také marně hledáte? Ano, bylo zakomponováno do korunky. Každý kalibr je ručně skládaný Johannesem Jahnkem a pečlivost, kterou tomu věnoval, z hodinek čiší. Kalibr nese právem označení JJ02.

Kalibr můžeme obdivovat dýnkem z nerezové oceli s velmi velkým průhledem s antireflexním potahem. Ploché dýnko je přišroubováno k pouzdru čtyřmi šroubky.

Bílý číselník se zapuštěnými subčíselníky na pozici „3“ (30 minutový čítač chronografu) a „9“ (vteřinový) je jednoduchý, najdeme na něm jen černým tiskem provedené hodinové indexy (VI a XII římskými čísly), minutovou škálu, hrdě provedenou značku, místo původu (London), označení kalibru a připomenutí jeho chronografické funkce. Hodinky sice pocházejí od britské značky, ale i tak byly při výrobě splněny přísné podmínky pro prestižní označení „swiss made“. Číselník je maximálně jednoduchý, přehledný a perfektně čitelný.

 

Štíhlé zahrocené ručky jsou leštěné, centrální vteřinová i obě ručky subčíselníků jsou černěné. Hodinky jsem nedržel v ruce, ale i z fotografií lze poznat, že jsou čitelné a design a krása hodinek nejsou na úkor jejich praktické funkci. Táda by určitě ocenil i provedení minutového čítače. I chronograf je praktický a dobře čitelný.

Sklíčko tvoří rovný syntetický safír s antireflexní vrstvou (AR08).

Jednoduché pouzdro z nerezové oceli (obvyklá 316L) má průměr 43 milimetrů a výšku 15,9 mm. Vodotěsné je do 50 metrů vodního sloupce, takže hodinky lze nosit i na plavání. Povrchová úprava je ručním leštěním, boky pouzdra i nožiček jsou broušené. Z nerezové oceli je i signovaná korunka, nebo chcete-li tlačítko chronografu.

Jaký řemen nasadit na takto výjimečné hodinky? Mít můžete buď černý kožený CITIES nebo hnědý z kůže louisianského aligátora, oba s překlápěcí signovanou sponou.

Hodinky se dodávají v luxusní krabičce, jak je u ChW zvykem a s dokumentací, jejíž součástí je i osobní certifikát pravosti od Johannese Jahnkeho. Každý kus má jedinečné číslování, stejné jako pouzdro a kalibr.

Takže, jaký je můj názor? V hodinkách se vzácně snoubí švýcarská tradice, německá preciznost i britský humor. Jsou to krásné a přitom praktické hodinky, cena je sice trochu vyšší, ale naprosto odpovídá exkluzivitě a luxusu, který si současně kupujete.

Že se vám tyto hodinky také zalíbily? Připravte si £ 2,450.00, počkejte si na konec letošního října a zkuste je sehnat. A kdyby se vám to povedlo, napište mi, prosím, moc rád bych je vyfotografoval!

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: christopherward.co.uk