Nejdříve bych asi měl napsat něco málo o historii švýcarské značky DOXA. Ta se odvíjí od roku 1889, kdy George Ducummun pod touto značkou začal vyrábět hodinky. Hodinkám věnoval celý svůj život, už dříve ho hodinky okouzlily a jako mladík provozoval obchod i opravnu hodinek. Technické možnosti i design hodinek za dlouhá desetiletí procházely vývojem, vývojem prošly i vlastnické vztahy, které se k této značce pojí. V současné době v dílnách Doxa využívají výrobci špičkové kalibry z produkce koncernu SWATCH a špičkové odolné materiály – nerezovou ocel, safírová sklíčka, kožené řemeny té nejlepší kvality. Určitě jste někde potkali výrazné oranžové modely Doxa pro potápěče, dá se říct, že to jsou hodinky, které tuto značku charakterizují. Pojďme se podívat, jak se jim vydařily tyto hranaté hodinky, které určitě nejsou pro potápěče pod vodu, jejich určení je spíš casual nebo jako doplněk formálního oblečení. Hranaté hodinky jsou bez pochyby výrazné a průměry pouzdra, které obvykle považuji za malé, jsou v případě hranatých hodinek najednou výrazné. A tak to je i s těmito zajímavými hodinkami Doxa z klasické kolekce.

Ocelové nerezové pouzdro (ocel 316L) má poměrně složité členité tvary a také náročnou povrchovou úpravu. Leštěné plochy se střídají s kartáčovanými, víc asi napoví fotografie. Tvar pouzdra vhodně doplňují krátké masívní nožky a částečná ochrana korunky. Výrazné pouzdro vás rozhodně nebude nudit a jeho design bude aktuální po mnoho let.

Pokud se podíváte na stránky Doxa, najdete tam popis rozměrů 38×38 mm, jinde je to 40×40 mm, ale my jsme hodinky doopravdy změřili a hodnoty jsou správně tyto – pouzdro 40,5 x 38,5 milimetrů bez korunky, s korunkou 42,5 mm. Tloušťka pouzdra je 11,2 mm, „lug to lug“ rozměr je 48,5 mm. Rozměrově je pouzdro výrazné, na ruce působí mnohem větším dojmem a hodinky jsou rozhodně nepřehlédnutelné.

Vodotěsnost výrobce určil na 50 metrů vodního sloupce, což v praxi znamená možnost plavání s těmito hodinkami, ale pochybuji, že by to prospělo krásnému koženému řemenu.

Signovaná korunka má výrazné zoubkování, hodinky se s ní příjemně natahují i seřizují. Proporce korunky jsou přiměřené pouzdru, celkový vzhled dobře doplňuje.

Safírové rovné sklíčko je také hranaté se zaoblenými rohy. Syntetický korund je velmi tvrdý a je možné ho poškrábat pouze diamantem. Nikde jsem se nedočetl, že by na sklíčku byla nanesena antireflexní vrstva, myslím, že jemné barevné tónování by hodinkám možná prospělo.

Bílý číselník je moc pěkně plastický, po obvodu najdete černě tištěnou minutovou škálu, vnější okraj nese výrazné kartáčování, které vychází ze středu, zde jsou plastické kovové indexy, přitom „12“, „6“ a „9“ tvoří arabské číslice. Střed číselníku tvoří struktura, která je nejpodobnější povrchu golfového míčku. Číselník to oživuje a hodinkám to současně dodává sportovní vzhled. Datová apertura otvírá pohled na bílý datový kotouč s černým tiskem. Číselník sice není jednoduchý, ale je přehledný a snadno čitelný.

Zahrocené ocelové ručky jsou vyleštěné a svým leskem perfektně doplňují leštěné plastické indexy a leštěnou datovou aperturu. Hodinová a minutová ručka mají výplň z luminiscenční SuperLuminovy, což užitnou hodnotu ještě zvyšuje, je možné je používat v šeru nebo ve tmě. Subtilní leštěná vteřinová ručka svým tvarem ostatní ručky dobře doplňuje. Ručky jsou dobře čitelné a jejich provedení je i pod lupou naprosto perfektní v každém detailu. Doporučuji vám, abyste se na číselník a ručky podívali pod lupou, je to úchvatný pohled.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický kalibr z produkce koncernu SWATCH – ETA 2824-A2. Tento strojek pro vás nebude asi žádné překvapení, je to spolehlivý a obvykle přesný kalibr s automatickým nátahem pohybem ruky, ale má i možnost ručního nátahu korunkou, rezerva chodu je okolo 40 hodin. Setrvačka o frekvenci 3 Hz (21.600 A/h) má ochranu proti poškození nárazem Incabloc, ve strojku je použito 25 ložiskových kamenů. Kromě zobrazení času kalibr umí zobrazit datum (se zrychleným překlápěním) a také umí zastavit vteřinovou ručku při seřizování hodinek (hacking). Rotor automatického nátahu nese gravírovanou značku výrobce hodinek, jiné úpravy ať už funkční nebo estetické jsem na kalibru nezaznamenal.

Čtyři šroubky drží hranaté dýnko s kulatým průhledem na strojek. V okruží okolo průhledu najdete technický popis – referenční číslo, materiál pouzdra a sklíčka, připomenutí „swiss made“, vodotěsnost (50 m). Ploché dýnko skvěle sedí na zápěstí a nošení hodinek je velmi pohodlné.

Hodinky se dodávají s hnědým koženým řemenem se strukturou kůže aligátora a leštěnou a signovanou překlápěcí sponou. U pouzdra je šířka řemenu 24 mm a jeho i jeho tloušťka je impozantní, měří 6,7 mm. U spony je pak šířka 22 mm. Řemen je velmi příjemný, pevný, kvalitou se plně vyrovná i řemenům na hodinkách mnohokrát dražších. Hmotnost hodinek i s řemenem a sponou je 104 gramů. Hodinky můžete mít i na podobném černém koženém řemenu s černým číselníkem nebo nerezovým ocelovým tahem (bracelet) o šířce 24 mm – a ten se mi moc líbil, i když hmotnost hodinek se zvětší o cca 70 gramů.

Takže jak se vám líbí? Mně moc, ale hranaté hodinky mám doma „zakázané“, prý mi nesluší, jinak bych se pro ně rovnou vydal. Doufám, že se s produkcí této značky seznámím důkladně i v jiných segmentech, velmi mne lákají potápěčské hodinky, jak jinak. Pokud vás tyto hodinky zaujaly, doplním jejich referenční číslo – 290.10.023N.02. A ještě bych měl doplnit cenu – v prodejně koscom.cz je to okolo 16.000 CZK, za precizně udělané hodinky tradiční švýcarské značky se švýcarským strojkem mi to vážně nepřipadá mnoho.

A pokud vás zajímají i jiné hranaté hodinky, podívejte se třeba na recenzi Fortis Square, i ty mne velmi zaujaly.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz a za rekvizity Penshop.cz.