Švýcarská značka ORIS patří mezi tradiční výrobce mechanických hodinek. V současnosti si tato značka velice zakládá na tom, že má v nabídce pouze modely s mechanickým strojkem. Oris navíc vede poměrně intenzivní marketingovou kampaň a například sponzoringem závodů F1 je dostal do povědomí široké veřejnosti a do popředí zájmu, co se mechanických hodinek týče. Takže jaké vlastně jsou Oris Aviation BC4 Chronograph? Snad vám trochu napoví moje recenze.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a výrobce udává průměr 42,7 mm. Když však mluvíme o průměru, je třeba si uvědomit, že pouzdro není kulaté. Jeho tvar bych nejlépe popsal jako „variaci“ na klasické polštářkové (cushion) pouzdro. Tloušťka hodinek je 15,6 mm, což je v poměru k jejich průměru vyvážené. Povrchová úprava je provedena obvyklým leštěním a broušením. Sklíčko hodinek je safírové, lehce klenuté a vybavené oboustranným antireflexem. Prosklené je i dýnko, ale „pouze“ minerálním sklíčkem – z praktického hlediska to vůbec ničemu nevadí, ale osobně jsem očekával safír na obou stranách hodinek.

Zadním průhledem můžeme pozorovat švýcarský strojek ETA 7750, který Oris vybavil svým typickým červeným rotorem. Jedná se o chronograf s automatickým nátahem a rozložením sčítačů 6,9, 12. Rezerva nátahu je solidních 42 hodin, frekvence činí 28.800 kmitů/hod (4 Hz) a ložiskových kamenů je 25. Kromě chronografu s minutovým a hodinovým sčítačem a zobrazením času, mají hodinky i datumovku na pozici „3“. Standardně ETA 7750 disponuje i zobrazením dne v týdnu, ale to výrobce u tohoto modelu vynechal. Ke strojku nelze mít výhrad, jedná se o „tažného koně“ současné produkce chronografů a najdeme ho v hodinkách v cenovém rozpětí od cca 19 tisíc korun po modely, jejichž cena atakuje šestimístné částky. Jedná se o odolný, spolehlivý a přesný strojek.

Vodotěsnost hodinek je výrobcem stanovena na 100 metrů, což pro běžné denní nošení naprosto postačuje a při pravidelném servisu a kontrolách vodotěsnosti by se hodinky vody skutečně neměly zaleknout.

Moje dojmy z hodinek:

Až na nepříliš časté výjimky jsem, co se hodinek týče, spíše konzervativní. Ono i samotné nošení mechanických hodinek je v současnosti lehce konzervativní. Oris BC4 Chronograph sice na první pohled vypadají velmi moderně, ale tvar jejich pouzdra dává jasně najevo, že se inspirovaly minulostí. Skutečně se nebudu namáhat tím, že se budu pokoušet čtenáři jejich pouzdro popsat, to za mě lépe udělají fotografie. Pouzdro skrývá tolik designových detailů, že by nebylo možné je všechny postihnout v textu. Ano, pouzdro je velmi povedené a líbí se mi. Stejně tak jako tlačítka a poměrně velká korunka, která usnadňuje nastavení času, datumovky a případně ruční nátah, je-li potřeba. Tlačítka chronografu jsou klasicky na pozici „2“ a „4“. K jejich velikosti a ovládání nelze mít výhrady, jsem rád, že Oris zvolil tlačítka spíše decentní velikosti, která netlačí do ruky. Velkou výhodou tohoto pouzdra je fakt, že dobře sedí i na hubenějším zápěstí, ačkoliv hodinky patří spíše do kategorie těch větších. Na silnějším zápěstí jakoby se vše obrátilo a hodinky vypadají větší. Zkrátka pouzdro, jeho tvar a provedení nelze než pochválit.

Velký černý číselník je decentní, ale při bližším pohledu na něm objevíme spoustu zajímavých detailů. Plocha číselníku má jemnou texturu složenou z drobných trojúhelníků, které mu dodávají plastičnost. Hloubku dodávají i zapuštěné sčítače chronografu a malá sekundová ručka. Samotné sčítače chronografu patří k těm lepším, které můžeme v současnosti na hodinkách nalézt. Jsou dostatečně velké a velmi dobře čitelné. Chronograf tedy může naplno plnit svou funkci a není zde redukován na pouhou věc designu. Čas zobrazují jednoduché a štíhlé ručky ve spolupráci s plastickými nerezovými indexy. Po vnějším obvodu číselníku nalezneme vyvýšený a směrem k číselníku zkosený kroužek, na kterém je tachymetrická stupnice sloužící k určení rychlosti. O tom, jak to celé funguje, jsem podrobněji psal v jiné recenzi.

Jak ručky, tak indexy jsou vybaveny luminiscenční barvou s pěkným modrozeleným odstínem. Čas lze tedy odečítat i po tmě.

Číselník jako celek funguje velmi dobře, má příjemnou hloubku a určitě není nudný. Přitom si zachovává výbornou čitelnost a dobrý kontrast. Jediné, k čemu mám já osobně výhradu, je zvětšené okénko datumovky, kde je možné vidět kromě aktuálního dne i den předešlý a následující. S tímto řešením se můžeme často setkat u hodinek s „leteckým“ duchem. Pro piloty to možná má praktický význam, ale mně osobně se to moc nezamlouvá.

Hodinky jsou vybaveny kvalitním řemínkem z jemné černé kůže a kontrastním prošitím o šířce 22 mm. Spona je překlápěcí s pojistkou. Potěšující je, že Oris nepodlehl současnému trendu atypických uchycení řemínku a tak je možné vybavit hodinky i nějakým jiným řemenem dle vlastního výběru. Jeho šířka přímo volá po tom, aby byl vidět.

Několik slov závěrem:

Značka Oris si zaslouží velké uznání za svou politiku výhradně mechanických hodinek. Svými modely pokrývá široké portfolio od hodinek sportovních a výrazných po hodinky klasické, vhodné třeba k obleku. Recenzovaný model řady Aviation BC4 Chronograph bych zařadil někam doprostřed. Jedná se o vzhledově zajímavé hodinky s kvalitním zpracováním určené pro denní nošení takřka pro každou příležitost. Tvar pouzdra odkazuje k historickým modelům, ale celkové vyznění hodinek je velmi moderní. Když k tomu přičteme ještě značku, která je výborně zapsána v podvědomí široké veřejnosti, jsou výsledkem velmi atraktivní hodinky, které si jistě najdou spoustu spokojených uživatelů.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.