Hodinářská firma Nautische Instrumente Mühle Glashütte na našem webu rozhodně není nováčkem, seznámila jsme vás třeba s hodinkami Mühle Glashütte Teutonia II Big Date. Hodinky, které vám představím dnes, patří do kolekce sportovních hodinek a jsou mistrovskou ukázkou německé pečlivosti, preciznosti a střízlivého nadčasového designu.

Kulaté členité ocelové pouzdro má v průměru 42,4 mm, na výšku 13,9 mm. Konečná úprava je zajímavou kombinací leštění a kartáčování. Pouzdro má mnoho šikmých ploch, které činí jeho vzhled zajímavějším a dynamickým. Rovné nožky jsou jemně kartáčované, stejně tak ochrana korunky. Úzká luneta i její boky jsou vyleštěné do vysokého lesku. Hodinky jsou vodotěsné do 10 ATM, zvládnou tedy nejen mytí rukou, ale i sprchu a plavání.

Rýhovaná válcovitá korunka je leštěná, šroubovací do pouzdra a nese plastický emblém větrného mlýnu, chrání ji hranaté kartáčované výstupky. Obě válcovitá jednoduchá tlačítka chronografu jsou také leštěná. A proč vlastně znak větrného mlýnu? V němčině „Mühle“ totiž znamená „mlýn“, korunka je tedy vlastně signovaná jménem výrobce. Je přiměřeně velká a hodinky se s ní dobře ovládají. Skvělá je i ovladatelnost chronografu tlačítky, mají přiměřené ovládací síly a jasně identifikovatelný stisk.

Ploché safírové sklíčko je nepoškrábatelné a má vrstvu antireflexu. Díky této vrstvičce můžeme za jasného slunečného počasí mnohem pohodlněji odečítat čas a náležitě využívat komplikaci chronografu.

Na stříbřitém bílém číselníku najdeme na hodinových pozicích plastické kovové indexy stříbrné barvy. Na pozici „4“ je datové okénko vroubené stříbrným kovem, má bílý datový věnec a černý tisk. Černě je také vytištěna vnitřní luneta s minutovou škálou, pětiminutové hodnoty jsou zvýrazněné luminiscenční barvou SuperLuminova. Subčíselníky chronografu s černě vytištěnými škálami a indexy jsou na pozici „12“ (30 minutový čítač), na pozici „6“ (12 hodinový čítač) a na pozici „9“ (vteřinová ručka). Černým tiskem jsou provedené texty na číselníku – název výrobce Nautische Instrumente Mühle Glashütte/SA a údaj o zemi původu hodinek Made in Germany.

Ocelové zkosené mečovité ručky mají ve středu pruh luminiscenční barvy SuperLuminova. Z číselníku intenzívně září jasně červená centrální vteřinová ručka, která dává hodinkám výrazný sportovní nádech. Ocelové matné jsou také ručky čítačů chronografu. Číselník a ručky se na první pohled zdají být málo kontrastní, ale není tomu tak a čas lze odečíst rychle i jen letmým pohledem.

Hodinky pohání švýcarský kalibr ETA Valjoux 7750, který je upravený v dílnách Mühle Glashütte pod názvem MU 9408. Strojek je to mechanický s automatickým nátahem, 25 ložiskovými kameny, rychlou korekcí času, „husím krkem“ mikroregulace, hackingem vteřinové ručky, frekvencí setrvačky 28.800 půlkmitů za hodinu a rezervou nátahu 48 hodin. Rotor je zdobený gravírováním, šroubky jsou modřené. Všechny strojky v hodinkách Mühle Glashütte jsou seřizované v šesti polohách a opouštějí továrnu s přesností minimálně 0 až +8 vteřin za den. Pečlivost, která je věnována přesnosti chodu, je věnována také i vzhledu a zdobení strojku, je to nejen velmi přesný a spolehlivý mechanický přístroj, ale současně i potěšení pro vaše oči.

Široké kartáčované dýnko má uprostřed safírový průhled, kterým se můžeme kochat strojkem. Dýnko je přišroubované šesti plochými šroubky a jak jsme zvyklí, jsou na něm gravírované informace o hodinkách. Výrobce je německý, proto jsou v němčině – materiál pouzdra, název výrobce, materiál sklíček, referenční číslo, anglický text „Made in Germany“ a údaj o vodotěsnosti hodinek. Dýnko je ploché a na ruce dokonale sedí.

Kožený řemen zajímavé hnědé barvy spíná signovaná jazýčková spona. Řemen hodinkám velice sluší, vypadají na něm luxusně. Prodávají se také na ocelovém masívním tahu (bracelet) s překlápěcí sponou, díky kterému vyznívají více sportovně. Tah bude asi praktičtější, s ním je hodinky možné vzít bez problémů i do vody. Ale rozhodnutí je na vás.

Nautische Instrumente Mühle Glashütte 29er Chronograph, krásné hodinky s předlouhým názvem, považuji za slušivý doplněk k běžnému oblečení. Průměrem se řadí spíše mezi středně velké hodinky, ovšem výškou necelých 14 milimetrů by se vešly snad pouze pod volnější manžetu košile. Mühle Glashütte v popisu uvádí určení jako sportovní chronografy, sice na nich nezměříte rychlost auta (nemají tachymetrickou škálu), ale můžete třeba hlídat, jak dlouho vaříte vajíčka naměkko nebo kolik už uteklo času na dlouhé nudné poradě. Zvládnou s vámi vykoupání v rybníku na výletě i pořádný liják. A vždy budou ukazovat maximálně přesný čas. To vše za 53.000 CZK, pokud byste je chtěli zakoupit třeba v Chronoshopu. Já si myslím, že je to velmi dobrá cena za kvalitní luxusní hodinky, které nebudete chtít odložit ani na malou chvilku.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme ‚bananovec‘.

Album všech fotografií.