Hodinky Glycine testujeme velice rádi, jsou to velmi zajímavé a krásné kousky. Nejinak je to s dnešními tak trochu jinými potápěčskými hodinkami Glycine Lagunare L1000. Ráda vám je představím. Myslím, že budete nadšení podobně jako já.

Klasicky kulaté pouzdro je vyrobené z nerezové oceli a měří v průměru 46 milimetrů, na výšku 13 milimetrů. Kupodivu ale na ruce nepůsobí příliš velkým dojmem. Leštěné úzké a dlouhé nožky jsou mírně prohnuté a hodinky tak lépe přiléhají k ruce. Na leštěném povrchu pouzdra pravděpodobně zpozorujete každou stopu běžného užívání. Na druhou stranu, pokud s nimi budete zacházet přiměřeně, jemné škrábance určitě půjdou vyleštit. S hodinkami se můžete bez obav potápět do velkých hloubek, výrobce deklaruje voděodolnost 1.000 stop, tedy přibližně 300 metrů vodního sloupce. Být majitelem, pro mne by to rozhodně znamenalo výzvu to vyzkoušet!

Hodinky ovládáte dvěma korunkami, ta na pozici „2“ slouží k otáčení a nastavení vnitřní lunety 0 až 60. Je šroubovací do pouzdra. Nejdříve ji vyšroubujete a po nastavení lunety korunku znovu zašroubujete. Luneta je otočná obousměrně, což rozhodně usnadňuje její nastavení. Luneta slouží k hlídání doby ponoru, což ulehčuje velký luminiscenční trojúhelník.

Korunku na pozici „3“ použijete k manipulaci se strojkem, k seřízení času nebo data. I tato korunka je šroubovací do pouzdra. Obě korunky jsou signované logem Glycine, po obvodu vroubkované a mají správnou velikost. Hodinky se s nimi tak velmi dobře ovládají.

Ploché sklíčko je vyrobené ze syntetického safíru, který mu dává odolnost vůči škrábancům, ale také větší křehkost, než by mělo sklíčko z minerálního skla. Vrstvička antireflexu napomáhá lepší čitelnosti za slunečního dne.

Šedý číselník má velmi zajímavé zdobení tmavě šedými korunkami loga Glycine. Jednoduchý číselník tak nepůsobí prázdně. Plastické indexy jsou zvýrazněné Superluminovou. Na pozici „6“ se nachází datová apertura s černým datovým věncem a bílým tiskem. Bílým tiskem jsou také provedené nápisy Glycine Lagunare a Automatic 1000 FT. Číselník je snadno čitelný hned při prvním pohledu.

Jednoduchá hodinová a minutová ručka jsou leštěné a mají uprostřed vrstvu luminiscenční barvy Superluminova, díky které jsou skvěle čitelné i za horšího osvětlení. Vteřinová ručka je tenká a dostatečně dlouhá, aby bylo snadné odečítat přesný čas.

Plné dýnko je šroubovací a je uprostřed zdobené plastikou velryby na zrnitém podkladu. Plastika je doplněná označením hodinek L1000 a značkou výrobce Glycine. Nechybí gravírované údaje o hodinkách po leštěném okraji dýnka – Glycine Swiss, referenční číslo, údaje o vodotěsnosti, materiálu pouzdra a sklíčka. Vypouklé dýnko přes svou výšku dobře sedí na ruce.

Uvnitř hodinek tiká mechanický švýcarský strojek ETA 2824-2, který charakterizuje 25 ložiskových rubínů, automatický nátah, frekvence 4 Hz (28.800 půlkmitů za hodinu) a rezerva nátahu maximálně 38 hodin. Je škoda, že si průhledem nemůžeme prohlédnout zdobení strojku ženevskými pruhy („Côtes de Geneve“). Strojek má funkce hodiny, minuty, vteřiny, datum, umí rychlé překlápění data a také zastavení vteřinové ručky (hacking). Přesnost strojku se pohybuje kolem 0 až +5 vteřin za 24 hodin.

Hodinky byly osazené gumovým černým náramkem, který byl upraven tak, aby doléhal až k pouzdru. Navíc netradičně opisuje tvar nožek, takže výborně sedí na zápěstí a nošení je velmi pohodlné. K pouzdru ho připevnily šroubovací stěžejky. Náramek značený Glycine také příjemně voní po vanilce. K ruce ho připne signovaná jazýčková spona. Pro formálnější využití by ale hodinkám určitě slušel také kvalitní kožený řemen.

Glycine Lagunare 1000 jsou výjimečné hodinky. Na první pohled rozhodně nepřipomínají klasické potápěčské hodinky s mohutnou otočnou lunetou, ale spíše sportovní hodinky pro běžné nošení. Při uvedení na trh stály 2.495 USD, ale nyní se dají použité sehnat už za 900 EUR. Co myslíte, nepotřebujete nutně nějaké zajímavé moderní hodinky?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.