Značka Autran & Viala má poměrně zajímavou historii. V 18. století se v Německu rozvíjí výuka vysoce kvalifikovaných řemeslníků. Vláda investovala do obchodních škol, středních a vysokých škol technického zaměření. Jedním z míst, které sloužilo jako škola pro sirotky, byla hodinářská továrna hodináře Francoise Autrana. Dne 6.4.1767 započal vývoj hodinářského průmyslu ve Pforzheimu. Krátce poté byl vedením výroby hodinek pověřen hodinář Jean Viala. Již roku 1770 továrna produkovala kapesní hodinky. Postupně rostl význam pforzheimské manufaktury. V roce 1924 založil Karl Ickler ve Pforzheimu rodinný podnik, když předtím pracoval v jiné hodinářské společnosti jako vedoucí výroby. Během druhé světové války výroba hodinek stála, ale v roce 1947 dva Icklerovi synové továrnu přestavěli. V současné době manufakturu řídí již třetí generace rodiny Icklerů.

A jaké hodinky se v továrně vyrábí? Jednak je to značka Autran & Viala na památku zakladatelů, dále privátní značka Limes a také Archimede.

Dnes vám představím krásné hodinky Autran & Viala Cartouche.

Kulaté nerezové pouzdro okamžitě upoutá pohled rýhovanou lunetou. Hodně mi připomíná hodinky Chronoswiss Cairo, o kterých jsem psala zde. Ale podobnou lunetou své hodinky osazovali i jiní výrobci, vzpomeňme třeba na Breguet a další. Konečná úprava pouzdra je leštěním a kartáčováním (boky pouzdra), leštěné jsou i oblé tenké rovné nožky s prohnutím. Provrtané nožky jsou delší, takže řemen nepřiléhá až k pouzdru. Někomu tato mezera vadí, já s ní rozhodně nemám žádný problém. A rozměry pouzdra? V průměru 38 milimetrů, řadí se tedy spíše mezi menší až středně velké hodinky. Na výšku měří 9,8 milimetru, snadno se tedy skryjí pod manžetu košile. Výrobce deklaruje odolnost vůči vodě 50 metrů, běžný kontakt s vodou hodinky zvládnou, ale na potápění zkuste raději třeba Limes 1 Tausend.

Sklíčko mají safírové, bez antireflexu. Hodinky budou tedy asi trochu hůře čitelné na přímém slunečním světle. Na druhou stranu, sklíčko bez antireflexu k těmto hodinkám tak nějak patří, neumím si představit třeba modrý nebo fialový antireflex. Asi by mne rušil při obdivování krásného guilloché číselníku.

Korunka má oblý tvar „cibulky“, s prohlubní a má výrazné rýhování, hodinky se s ní velmi dobře ovládají.

Bílý stříbřitý číselník je zdobený guilloché. Ve středu je kruh se soustřednými vlnkami, které tvoří paprsky. Hodinové indexy jsou zvýrazněné plastickými ocelovými výstupky. Černým tiskem jsou provedené ozdobné arabské indexy i vnější minutová stupnice. Vytištěná je také zkratka AV, značka AUTRAN & VIALA, text UHRENFABRIK PFORZHEIM a Made in Germany. Na pozici „6“ se nachází datová apertura s bílým datovým věncem s černým tiskem. Datumové okénko je schodovitě sestupné, působí to velmi zajímavě a zdobně.

Tenké breguetovské ručky jsou výrazně modřené. Díky modření jsou výborně čitelné. Podle úhlu dopadu světla mění barvu od jasně modré až po námořní modř. Ačkoli jsou poměrně subtilní, konečný výraz číselníku je velmi dobře vyvážený.

V hodinkách najdeme mechanický strojek s automatickým nátahem z produkce SWATCH – ETA 2824-2, o kterém se můžeme dočíst, že má 26 ložiskových kamenů, 28.800 půlkmitů za hodinu a rezervu nátahu maximálně 42 hodin. Jedná se o jeden z nejpoužívanějších a spolehlivých mechanických strojků. Kalibr umožňuje kromě automatického nátahu i ruční nátah korunkou, má zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data. Já mám s ním osobní zkušenost třeba v hodinkách Archimede Arcadia a je to odolný, bezproblémový a velmi přesný strojek.

Oblé vysoce leštěné dýnko poskytuje minerálním průhledem pohled na pohybující se rotor strojku. Ačkoli strojek není nijak zdobený, může se vám líbit. Na dýnku jsou gravírované informace o hodinkách – materiál sklíčka, materiál pouzdra, údaj o vodotěsnosti, zemi původu a značku Autran & Viala. Dýnko je šroubovací do pouzdra.

Kožený hnědý řemen s krokodýlím vzorem ladí s pouzdrem a číselníkem, moc hodinkám sluší. Spíná ho ocelová jazýčková spona. V provrtaných nožkách ho drží šroubovací stěžejky.

Ačkoli může být značka Autran & Viala považována za méně známou, její výrobky jsou kvalitní a mají propracovaný tradiční design. Hodinky AV Cartouche se mi moc líbí, zaujala mne vroubkovaná luneta, stříbřitý guilloché číselník a nádherné modřené ručky. Za velmi praktickou považuji datumovku na pozici „6“. Docela dobře si je dovedu představit nejen na subtilnější pánské ruce, ale třeba i na ruce dámské. Rozměrem 38 milimetrů k tomu rozhodně dávají prostor. Pokud se líbí i vám, můžete je zakoupit na webu Autran & Viala za 495 EUR nebo v českém internetovém obchodě Chronoshop.cz za 12.400 CZK. Za své peníze dostanete tradiční vzhled, švýcarský strojek a precizní německé provedení, co si přát víc?

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.