Značka Archimede je už pověstná svými leteckými hodinkami. Ostatně, přečíst jste si o nich mohli zde nebo zde. V Archimede se rozhodli pokračovat v tradici a vydali limitovanou edici Archimede Pilot OR2.

zdroj: Archimede

Kartáčované ocelové pouzdro měří v průměru 42 milimetrů. Kartáčované je i luneta. Černému číselníku dominují výrazné indexy – minutové v podobě čárek, hodinové arabské. Na indexech je nanesená silná vrstva luminiscence, obvyklá u leteckých hodinek. Luminiscenci najdeme i na černěné mečovité hodinové a minutové ručce, září i dlouhá tenká vteřinová. Bílým tiskem je provedeno jméno značky Archimede. Safírové ploché sklíčko bude mít dvě vrstvy antireflexu.

zdroj: Archimede

Asi se ptáte, co znamená gravírovaná zkratka „FL 23883“ na boku pouzdra. Tento nápis mívají letecké hodinky odkazující se k původnímu návrhu leteckých hodinek z dílny Gerharda D. Wempe. Jejich vzhled si můžete prohlédnout na scanu návrhu. Jak si můžete všimnout, typické je rozložení indexů s vnější minutovou stupnicí a vnitřní hodinovou stupnicí. Typické mečovité ručky a tenká centrální vteřinová ručka, řemen se dvěma nýty u pouzdra, diamantová korunka a jazýčková spona – byl dán základní vzhled leteckých hodinek tzv. B-Uhr neboli Beobachtungsuhr.

zdroj: Wempe

Pevné šesti šroubky přišroubované dýnko obsahuje informace o hodinkách a obvyklou tabulku s údaji: značku, pořadové číslo, použitý strojek, číslo objednávky a výrobce hodinek. Tradiční tabulka, kterou na dýnku vidíme, dřív bývala na vnitřní straně dýnka, zvnějšku pak bývala pouze vojenská značka. Ale takhle je to určitě zajímavější.

Můžeme si z druhé strany prohlédnout černý kožený řemen s nýtováním ukončený jazýčkovou sponou. Případný zájemce si ale bude moci vybrat mezi černým, světle hnědým, tmavě hnědým a středně hnědým řemenem nebo ocelovým tahem.

zdroj: Archimede

Klasická diamantová korunka je signovaná velkým písmenem A. Je celkem velká, hodinky se s ní dobře ovládají. Zkušenost říká, že i přes svou velikost netlačí do hřbetu ruky a hodinky se ní pohodlně nosí.

zdroj: Archimede

V hodinkách je osazen stejný strojek jako v předchozí limitované edici z roku 2008 – mechanický strojek s manuálním nátahem Junghans J87/10 (687) vyrobený v roce 1960 v manufaktuře Junghans ve Schrambergu. Strojek má 17 ložiskových rubínů, antimagnetický vlásek Nivarox, mikroregulaci, je odolný vůči nárazu. Tiká frekvencí 18.000 půlkmitů za hodinu, rezerva nátahu je maximálně 45 hodin. I díky tomuto kalibru bude limitní edice velmi výjimečná a jistě i vyhledávaná.

zdroj: Archimede

Jak jsem se dozvěděla ze stránek Archimede, první hodinky z limitované edice budou hotové v září. V současné době je totiž v továrně období dovolené, takže vyřizování dotazů a objednávek trvá delší dobu. Můžete si je začít předobjednávat, ale nějakou dobu si počkáte, výrobní lhůta se pohybuje mezi 2 až 4 týdny. A cena? Za hodinky na koženém řemenu zaplatíte 740 EUR, za ocelový náramek si připlatíte 120 EUR. A samozřejmě je třeba přičíst cenu dopravy. Mně to nepřipadá moc za takto výjimečné hodinky a co vám?

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: Archimede