O keramických hodinkách Junghans nedávno psal Táda, dnes si představíme moderní pánské Junghans Force.

Kulaté nepoškrábatelné pouzdro z černé keramiky měří v průměru 40,4 milimetru a na výšku jen 7 milimetru. Pohodlně je tedy schováte pod manžetu rukávu. Keramika je lesklá, kombinace s matným číselníkem a lesklými indexy bere dech. Jsou krásné a přitom decentní. Úzká zkosená luneta má na pozici „3“ výstupek signovaný logem Junghans. Vaši ruku nezatíží, váží jen 108 gramů. Jsou voděodolné do 50 metrů.

Dvěma drobnými tlačítky ve tvaru prohlubní se hodinky ovládají. Horním tlačítkem se přepínají zobrazení na displeji (datum, indikátor příjmu), spodním se nastavuje časová zóna.

Ploché safírové sklíčko je odolné proti poškrábání.

Matný číselník je tvořen solárním panelem. Lesklé ocelové arabské indexy výrazně svítí a hodinky jsou tak výtečně čitelné. Na pozici „6“ najdeme displej, kde se zobrazuje datum, indikátor příjmu rádiového signálu a indikátor úrovně nabití baterie hodinek. Pokud je baterie takřka vybitá, ukazuje displej vteřiny problikávající s textem LO a centrální vteřinová ručka se zastaví na pozici „12“. Pokud hodinky nenosíte, přejdou po 72 hodinách do režimu spánku, rezerva od plného nabití po úplné vybití je celých 21 měsíců.

Lesklá minutová a hodinová ručka jsou bíle lakované a mají mečovitý tvar a mají vrstvu luminiscence. Centrální vteřinová ručka je černěná s bílou špičkou. Ručky jsou velmi dobře čitelné.

Hodinky pohání bateriový strojek J615.84 z dílny Junghans. Mezi jeho funkce patří multifrekvenční rádiové seřizování, kdy se hodinky spojí s příslušným nejbližším vysílačem a synchronizují čas. Na displeji se zobrazí text určující, ke kterému vysílači se hodinky připojily. Pro evropský vysílač je to zkratka EU, pro japonský vysílač JP nebo JP. a pro americký vysílač je to US.

A bližší informace o vysílačích? Evropský DCF77 je v Mainflingenu, 24 kilometrů jižně od Frankfurtu nad Mohanem. Japonské vysílače jsou dva – JJY40 na hoře Ohtakadoya poblíž Tokia na severovýchodě země, a JJY60 na hoře Hagane na jihozápadě Japonska. Americký vysílač WWVB sídlí ve Fort Collins v Coloradu. Nemusíte mít tedy starost, že na cestách zůstanete bez přesného času. S evropským vysílačem se hodinky spojují v 02:00 a 03:00, s japonskými v 02:00 a s americkým také v 02:00.

Pevné ploché dýnko je z titanu a jsou na něm gravírované informace o hodinkách – referenční číslo, informace o voděodolnosti, o materiálu sklíčka, dále údaj, že se rádiově synchronizují a najdeme zde také vypsané vysílače. Uprostřed dýnka se nachází zeměkoule s logem Junghans, připomenutí multifrekvenčního seřizování hodinek. Dýnko je přišroubované 4 drobnými šroubky.

Na hodinkách je použit otěru odolný keramický tah o šířce 23 milimetrů, kde jsou černé dílky pospojované pomocí úzkých gumových mezidílků. Pokud byste potřebovali tah zkrátit, nejlépe bude, když zajdete za hodinářem, i když zkušení majitelé by mohli výměnu zvládnout svépomocí. Překlápěcí spona je z titanu.

Junghans Force v černé keramice mne hodně zaujaly. Jednak mi jsou akorát a také pokukuji po černých hodinkách, ideálně bezúdržbových. A to tyhle splňují na sto procent. K nabití jim bohatě stačí stolní lampička, nemusíte se obávat, že byste je nošením pod košilí či bundou zcela vybili. O přesný čas se stará synchronizace s vysílači po celém světě, takže odpadá seřizování hodinek při přejezdu časové zóny. Stejně tak nemusíte řešit letní či zimní čas, měsíce a počty dní, prakticky řečeno mají věčný kalendář. Použitá keramika je vhodná i pro alergiky, nedá se poškrábat, neodřete ji. Jen je třeba dávat pozor, aby vám hodinky neupadly třeba na dlaždice, mohl by se odštípnout kousek pouzdra nebo keramického tahu. Seženete je v e-shopu Hodinky-Junghans.cz za 26.250 CZK, což mi připadá jako velmi solidní cena za spoustu špičkové technologie v moderním nadčasovém designu.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Hodinky-Junghans.cz.