Znáte film Top Gun? Pilotům této letecké školy jsou věnovány hodinky IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Top Gun.

zdroj: IWC

Hodinky mají všechny možné komplikace, které se nejen pilotovi mohou hodit – věčný kalendář s čtyřmístným letopočtem, datum, den, měsíc, měsíční fáze, zobrazení rezervy nátahu, a samozřejmě hodiny, minuty a vteřiny. A to vše ovládáte pouze korunkou. Pouzdro je vyrobené z černé keramiky, luneta z černěného titanu. Průměrem 48 milimetrů se řadí mezi velké hodinky, což pilotní rozhodně obvykle jsou. Výškou 16 milimetrů se snad vejdou i pod manžetu košile, když vyrážíte po službě do baru. Nechybí silná luminiscence, na pozici 12 je index znázorněn trojúhelníkem. Červené špičky ruček na subčíselnících ladí s černobílým vyzněním číselníku. Šroubovací korunka ve tvaru diamantu umožní jednoduchou manipulaci s hodinkami. Safírové konvexní sklíčko má antireflexní vrstvu na obou stranách, tím je zaručená výtečná čitelnost za plného osvětlení sluncem.

zdroj: IWC

A jak se vám líbí barevné plné dýnko? Hodinky k ruce připne černý měkký kožený řemen s ocelovou překlápěcí sponou signovanou logem IWC. Jak už jste mohli z komplikací poznat, uvnitř se skrývá špičkový in-house mechanický strojek s automatickým nátahem, má rezervu nátahu maximálně 7 dní, jehož chod umožňuje 62 ložiskových kamenů a také umí hacking vteřinové ručky. Hodinky jsou voděodolné do 6 ATM.

zdroj: IWC

Zajímavostí rozhodně je, že ve filmu samotném neměl Tom Cruise na ruce hodinky od IWC – v té době (80. léta) si je pilot rozhodně nemohl finančně dovolit. Vzpomenete si, co měl na zápěstí? Jak jsem se dočetla na jednom zahraničním hodinkovém fóru, měl v jedné a té samé scéně na ruce různé hodinky! Nejčastěji to ale byly pilotní hodinky od Porsche Design.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: IWC.com