Firmu Cartier asi vnímáme především jako tradičního tvůrce úžasných šperků. A jako šperky vnímáme i hodinky, které tato firma produkuje. A proč by také ne, když jemná mravenčí práce hodinářů a šperkařů přináší skvosty z drahých kovů a vzácných kamenů. Ale i tradiční obor hodinářského řemesla – tvorba vlastních in-house strojků má u Cartierů své místo. Aktuálně firma představila prototyp hodinek se strojkem, který svojí energii k chodu bere z ručně nataženého pera po dobu až 32 dní!

zdroj: Cartier

Projektantům se novou konstrukcí mechanického strojku podařilo snížit energetickou náročnost chodu hodinek až o 50%. A povedlo se jim vytvořit strojek, který ke své práci ani nepotřebuje mazací oleje. Podle zatím kusých informací ani nátahové pero není kovové, jak bylo po staletí zvykem, ale je ze speciálního laminovaného plastu. A toto pero je v hodinkách hned čtyřikrát, mají totiž dva pérovníky, které obsahují po dvou perech. Absenci tření zajišťuje technologie ADLC, kdy je povrchová vrstva hlaká a tvrdá jako křisťál, má i nulovou citlivost na magnetická pole. Toto konstrukční řešení šetří podle konstruktérů až 30% energie pera.

zdroj: Cartier

Převod energie na ručky zajišťuje nově zkonstruovaný planetový převod – podobný, jaký byl použit u hodinek Astrorégulatoeur v roce 2011. Konstrukce zahrnuje díly z křemíku potažené syntetickým diamantem, tím je sníženo tření i hmotnost součástek, a další úspora proti tradičním konstrukcím je 25% energie.

zdroj: Cartier

A konstruktéři šli ještě dál. Známe hodinky plněné argonem nebo podobnými inertními plyny, ale konstruktéři značky Cartier pouzdro vyplnili – ničím. A to doslova. V hodinkách je totiž hluboké vákuum. Vzduch je v tomto případě vysán otvorem pro natahovací korunku. Konstruktéři zaručují až deset let vákua v takových hodinkách. Samotné pouzdro je malým zázrakem, je totiž vyrobené z keramického materiálu, který je průhledný a tak nepřijdeme o nic z detailů této konstrukce.

zdroj: Cartier

Všechna tato řešení jsou extrémně náročná a extrémně drahá a tyto hodinky zatím nejsou připraveny k sériové výrobě. Ale i tak je to krásná ukázka invence a inovace na poli kde „už všechno bylo vynalezeno“. Anebo ne?

Autorka textu: Olie

Fotografie: Cartier.com