Potápěčské hodinky Davosa Ternos patří mezi nejoblíbenější modely po mnoho let. Zatím byly vždy v nerezovém pouzdře. Nyní přichází Davosa Ternos v černém provedení – Davosa Ternos Diver Automatic Limited Edition.

zdroj: Davosa

Hodinky klasického potápěčského vzhledu od ostatních Ternos Diver odlišuje použití tzv. PVD (Physical Vapour Depositioning). S tímto pojmem jste se na našich stránkách již setkali, tak jen v krátkosti. Ocel je sice tvrdý materiál, ale ne tak, aby hodinky z ní vyrobené neutržily nějaký ten šrám. Proto se napařují ve vakuu vrstvou PVD (z různých materiálů), čímž ocel pouzdra získá výrazně lepší vlastnosti – především tvrdost, která se pak může blížit tvrdosti diamantu. A takové hodinky jsou mnohem odolnější. V případě limitované edice Ternos Diver byla použitá černá vrstva PVD. Hodinky získaly velice zajímavý vzhled a požadovanou vyšší odolnost vůči otěru, nárazu a podobným nehodám. A také jim to moc sluší. Jak vidíte z fotografie, šroubovací dýnko zůstalo nerezové bez potahu PVD – zřejmě aby byly údaje o hodinkách dostatečně čitelné?

zdroj: Davosa

A technické údaje? Mají průměr 40 milimetrů, výšku 12,5 milimetru. Uvnitř tiká osvědčený kvalitní švýcarský strojek ETA 2824-2, který se natahuje automaticky pohybem ruky. Do jednostranně otočné lunety je zasazeno safírové sklíčko samozřejmě odolné proti poškrábání a na pozici „3“ nad datovou aperturou najdeme lupu, tzv. „Kyklop“. Nevím jak vy, měla jsem hodinky s lupou a pořád jsem si nějak na to zvětšení data nemohla zvyknout. U potápěčských hodinek se očekává silná luminiscence nejen na ručkách, ale i na indexech, což Davosa Diver bohatě splňují. Korunka je šroubovací do pouzdra a je krytá výstupky pouzdra. Masívní tah je také potažený černým PVD, je zakončen bezpečnostní sponou a má také neoprenovou extenzi. Že to u Davosa s užitím pod vodou myslí vážně, svědčí deklarovaná voděodolnost do 200 metrů vodního sloupce.

zdroj: Davosa

Líbí se vám? Tak spěchejte, aby na vás zbyly, limitovaná edice bude totiž mít pouhých 333 kusů pro celý svět. Stojí 548 EUR a seženete je u specializovaných prodejců.

Pro mnohé sice může být problémem podobnost těchto hodinek s některými modely firmy Rolex, pro mnohé ale je spíš tradiční vzhled výhodou. Černění tohoto modelu hodinky Davosa od potápěčských rolexek dobře odlišuje.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: Davosa.com