Máme tu další novinku Certina uvedenou na světlo veřejnosti letos (2012) v Basileji. Získali jsme ji k bližšímu vyfotografování a dnes vám ji představím blíže. Určitě si při pohledu na první fotografii říkáte, že už jste podobné hodinky u nás viděli. A máte pravdu. Před nedávnem jsem vás v recenzi seznámila s takřka totožnými hodinkami, jen místo červené měly na číselníku a pouzdře žlutou barvu. Červené vypadají také zajímavě, pojďme si je prohlédnout.

Pouzdro z nerezové oceli je upraveno na povrchu černou vrstvou PVD. Měří v průměru 42 milimetrů, stejně jako zmíněné žluté Certiny, na výšku má pouzdro 12 milimetrů. Lesklá zkosená luneta nese gravírovanou bílou tachymetrickou stupnici, takže si pohodlně můžete změřit třeba rychlost tramvaje cestou do práce. Pouzdro je matné, lesklá luneta je tak příjemně kontrastní a upoutá pohled. Nožky se oddělují z pouzdra, jsou poměrně mohutné a přitom v porovnání s úzkou lunetou působí drobně. Vodotěsnost pouzdra je 100 metrů vodního sloupce, v praxi to znamená běžné vodní aktivity (kromě přístrojového potápění) bez omezení.

Šroubovací korunka je chráněná výstupky pouzdra a má ochranu systémem DS PODIUM, což hodinkám dodává větší odolnost. Korunka je signovaná zkratkou DS, pro připomenutí systému ochrany. Tlačítky klasického tvaru se hodinky velmi dobře ovládají. Když korunku vyšroubujete, v první poloze (napůl vysunutá korunka) ovládáte nastavení data, v druhé poloze (zcela vysunutá korunka) ovládáte nastavení času.

Ploché safírové sklíčko odolné proti poškrábání nemá vrstvu antireflexu, což mi připadá trochu škoda. Hodinky tak mohly být na přímém slunečním světle ještě lépe čitelné.

Jemně strukturovaný černý číselník je rozdělen na několik částí. Výraznou dominantou jsou arabské indexy „3“, „9“ a „12“, mají lesklý ocelový rámeček a zdůraznění červenou výplní. Stejný tón barvy najdeme také na lunetě (text TACHYMETER), na ručkách subčíselníků chronografu a na centrální vteřinové ručce chronografu. A co ukazují jednotlivé subčíselníky? Na pozici „2“ je to čítač 12 hodin (kratší červená ručka) a čítač 60 minut (delší červená ručka). Na pozici „6“ sídlí bílá vteřinová ručka. Pozice „10“ je obsazena subčíselníkem s ukazatelem 2. časové zóny (GMT), šipkovitá ručka má červené orámování a bílou výplň. Na pozici „6“ se ukrývá okénko s bílým datovým věncem a černým tiskem. Indexy mají opět lesklý ocelový rámeček a bílou výplň, na pozici „2“ a „10“ je tvoří tečky, na pozici „1“, „4“, „5“, „7“, „8“ a „11“ jsou to lichoběžníky. Zaplněný číselník doplňuje označení CERTINA 1888, DS PODIUM, 100 m/330 ft, CHRONOGRAPH GMT a SWISS MADE.

Zkosená leštěná mečovitá hodinová a minutová ručka mají silnou vrstvu luminiscenční barvy. Čitelné jsou perfektně.

Luminiscenční barva je nanesená také na indexech – tedy jen těch, co jsou vyplněny bíle. Díky kulatým indexům se na číselníku velmi dobře zorientujete i za sníženého osvětlení. Svítí také malá GMT ručka.

Hodinky jsou osazené kvalitním švýcarským quartzovým strojkem z produkce koncernu SWATCH – ETA G10.961 s funkcemi hodiny, minuty, vteřiny, chronograf, datum, GMT.

Vypouklé leštěné černé dýnko nese obvyklé údaje o hodinkách – voděodolnost 10 bar, materiál sklíčka, materiál pouzdra, velké logo Certina, připomenutí použité technologie DS PODIUM, referenční číslo. Dýnko je také černěné PVD vrstvou, je ploché a na ruce skvěle sedí.

Hodinky měly skvělý černý řemen s červeným prošitím, které ladilo k číselníku. Spíná ho černá signovaná překlápěcí spona. Šířka řemenu je 21 milimetrů, je kombinací kůže s gumovým potahem a měl by tedy dobře snést i případné namočení.

Jakkoli vypadají velké, vaši ruku příliš nezatíží – váží pouhých 96 gramů. Jsou to spíše sportovní hodinky, ale myslím, že je v klidu můžete nosit běžně do kanceláře, udělají vám skvělou službu. Seženete je třeba v Koscomu za 14.990 CZK, s doživotní výměnou baterie zdarma.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.