Hodinky Certina patří k dostupným kvalitním švýcarským hodinkám, v široké nabídce si vybere každý. Dnešní novinka z BaselWorldu 2012 Certina DS Multi-8 All Black kombinuje analogové ručky a digitální displej. Hodinky jsou nabité funkcemi, pojďme si je představit.

Proč se jim říká All Black, poznáte na první pohled. Kromě indexů, ruček a textů na číselníku jsou naprosto černé. Kulaté 42 milimetrové pouzdro je vyrobené z nerezové oceli 316L upravené PVD černěním. Díky PVD získala ocel nejen temně černou barvu, ale také vyšší odolnost proti otěru. Hodinky vás tak mohou denně provázet, aniž byste museli mít obavu, že to na nich bude znát. Pouzdro je leštěné s kartáčovanými nožkami, úzká zkosená luneta je lesklá stejně jako tlačítka a korunka. Díky výšce 13 milimetrů se skvěle schovají třeba pod manžetu košile. Ani ruku vám příliš nezatíží, váží pouhých 90 gramů.

Prostředním tlačítkem s gravírovaným monogramem DS, což označení použití konceptu Double Security, se vybírají funkce, které se mají zobrazit na displeji. Jak hodinky podrobně ovládat, se dočtete v manuálu, odkaz na něj najdete na konci recenze.

DS koncept přináší hodinkám Certina maximální ochranu proti nárazům a vodě. Jeho princip si můžete prohlédnout na průřezu hodinkami: 1) zesílené safírové nepoškrábatelné sklíčko; 2) kroužkové těsnění natahovací hřídele; 3) dvojité těsnění v korunce; 4) speciální těsnění pod víčkem hodinek; 5) zesílené víčko pouzdra.

zdroj: Certina

Ploché safírové sklíčko má na obou stranách vrstvu antireflexu, díky které jsou hodinky perfektně čitelné i za jasného slunečného dne.

Černý matný číselník je přehledný, obsahuje kromě ruček bílé plastické arabské hodinové indexy, bílé vytištěný text CERTINA 1888 a název modelu DS MULTI-8. Výraznou dominantou je displej situovaný do spodní části číselníku.

Hodinová a minutová ručka mají tvar meče a jsou vyrobené z oceli. Ve střední části ruček je vrstva luminiscence SuperLuminova.

Použitá bílá SuperLuminova září světle modře, hodinkám velmi sluší. Díky fluorescenční vrstvě máte přehled o aktuálním čase v jakoukoli denní i noční dobu. Podsvícení displeje se zapíná stisknutím prostředního tlačítka po dobu 2 vteřin, po deseti vteřinách podsvícení zhasne.

V hodinkách je použitý švýcarský quartzový strojek ETA E49.351, který překypuje funkcemi. Pohání analogovou hodinovou a minutovou ručku, na displeji zobrazuje 2 časové zóny T1 a T2 včetně změn časového pásma, 2 budíky T1 a T2 s vibrační a tónovou signalizací, datum (věčný kalendář do roku 2099), den v týdnu, kalendářní týden, měsíc a rok, a funkce chronografu (stopky včetně sčítání časů a měření mezičasů – v paměti lze uložit až 20 časových údajů, měření času jednoho kola – v paměti lze uložit až 20 časových údajů, a funkce časovače). Dále hodinky umí hodinovou akustickou signalizaci – pípnou při každé celé hodině.

Na displeji se také zobrazí, že baterii v hodinkách dochází energie – bliká text EOL. Hodinky nadále fungují, signalizace je nastavená na akustickou, osvětlení číselníku je vypnuté. Ve chvíli, kdy je baterie zcela vypnutá, hodinky přejdou do úsporného režimu a jsou aktivované až po výměně baterie.

Černěné dýnko je pevné, jak jsme již zvyklí, obsahuje gravírované informace o hodinkách.

K ruce vám je připoutá černý kožený řemen s karbonovou texturou ukončený černou ocelovou překlápěcí sponou. Spona nese logo Certina. Řemen měří u nožek 23 milimetrů a celkem jednoduše se pomocí stěžejek mění za jiný náramek.

Hodinky se spoustou funkcí potěší každého aktivního člověka, ať už chodíte do práce v obleku nebo v kraťasech. Můžete s nimi pohodlně cestovat, sportovat, naplno si užívat života. Ráno vás probudí do nového dne, připomenou, že je čas jít na schůzku a třeba odpočítají délku tréninku squashe. To vše v elegantním černém kabátě, který se hodí prakticky k jakémukoli oblečení. Jen do vody bych je doporučila převléknout na jiný náramek – slušel by jim třeba černý gumový, o voděodolnost pouzdra nemusíte mít starost, výrobce deklaruje 100 metrů vodního sloupce.

Jestliže vás chytily za srdce a chcete si je pořídit, budou vás stát kolem 18.000 CZK a najdete je pod referenčním číslem C020.419.16.052.00.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Odkaz na web Certina s manuálem: zde.