Tyto hodinky značky Certina jsou jednou z novinek pro rok 2012, představeny byly na výstavě BaselWorld 2012. Hodinky jsem měl možnost vidět, fotografovat a vyzkoušet asi jako jeden z prvních lidí v České republice a líbí se mi, moc líbí. Zkusím vám krátce říci proč.

Především asi musím říci, že když jsem je vzal do ruky, byl jsem překvapený, jak masívně a odolně hodinky působí. Můj druhý postřeh se týkal designu, trochu mi připomíná hodinky značky Tudor (Rolex), ale bez věcí, které mi u značky Tudor obvykle vadí, třeba provedení ruček. Prostě takové líbivější Tudory, tím se omlouvám fanouškům této značky.

Ocelové nerezové pouzdro (ocel 316L) je opravdu masívní, jeho průměr je 45,2 milimetrů a tloušťka 17,5 mm. Povrchovou úpravu má provedenou praktickým broušením, drobné škrábance se na povrchu ztratí. Masívní jsou i výstupky ochrany korunky a nožky. Vodotěsnost pouzdra je v tomto případě výrobcem stanovena na 200 metrů (20 ATM) podle normy ISO 6425. Tlačítko s ochranou proti stlačení pod vodou na pozici „10“ slouží ke zrychlenému překlápění data – obvykle je v tomto místě umisťován héliový ventil (třeba u značky Omega), i zde to svádí k tomu, abychom toto tlačítko považovali za tento ventil. Pouzdro má i zvýšenou odolnost i proti magnetickému poli a odolnost proti teplotním šokům.

Korunka se šroubuje do pouzdra, ovládání hodinek s ní je jisté a snadné. Korunka je signována značkou „DS“. Vodotěsnost pouzdra zajišťuje použití DS konceptu. Leštěná tlačítka chronografu mají šroubovací ochranu proti stlačení pod vodou, ochrana má černou PVD povrchovou úpravu a zoubkování jako korunka.

Ocelová jednostranně otočná luneta má trojúhelníkem zvýrazněnou pozici „12“ a velmi čitelnou minutovou škálu. Aretovaná je v šedesáti bodech. Moc se mi na ní líbí velké zoubkování, otáčení lunety je možné i v rukavicích a neprokluzuje.

Sklíčko je na hodinkách rovné safírové, tedy velmi odolné proti poškrábání. A pro lepší čitelnost je opatřeno i antireflexní vrstvou.

Na černém matném číselníku najdeme plastické hodinové indexy s luminiscencí, na pozici „3“ 30 minutový čítač chronografu, na pozici „9“ malou vteřinovou ručku. A mezi indexy „4“ a „5“ aperturu data s bílým datovým kotoučem a černým tiskem data. Bíle tištěných nápisů tu najdeme dost a dost – značku, označení typu, rok založení značky (1888), připomenutí automatického nátahu kalibru, vodotěsnost pouzdra a to, že hodinky odpovídají normě ISO 6425. A u spodního okraje ještě hrdé připomenutí „swiss made“. I s tímto množstvím nápisů je číselník přehledný a i kontrast ruček přispívá ke snadnému odečítání časových údajů.

Ocelové ručky – hodinová a minutová mají leštěné hrany a bílou výplň. Jsou výrazné a v dobrém poměru k velikosti číselníku, jejich čitelnost je perfektní. A i když obvykle nemám rád výrazné šipky, jakou vidíme na hodinové ručce, zde mi to nijak nepřekáželo. Leštěná a s bílou výplní je i malá vteřinová ručka. Velká vteřinová ručka a minutový čítač chronografu jsou červeně nalakované, vteřinová má navíc bílé zakončení a luminiscenční terčík.

Indexy číselníku i ručky nesou luminiscenční výplň (Superluminova) s modrým svitem a to dokonce i ručky chronografu, což není moc obvyklé. Provedení i barva se mi moc líbily a myslím, že i v praxi budou praktické.

Masívní ocelové leštěné dýnko se šroubuje do pouzdra, najdeme na něm nezbytné nápisy o materiálech, vodotěsnosti, označení typu, ale dominuje na něm plastický střed, kde na matném pozadí želva možná plave v oceánu. A právě želvu považuji za dobře zvolený symbol odolnosti, kterou tyto hodinky působí. Současně je to i odkaz k tradici značky, kdy mezi lety 1950 – 1960 byly vodotěsné hodinky Certina opatřovány na dýnku právě tímto symbolem. Dýnko je sice poměrně klenuté, ale díky tvaru nožek sedí na ruce velmi dobře.

Srdcem hodinek je švýcarský kalibr z produkce SWATCH – kalibr ETA/Valjoux 7753 je mechanický s automatickým nátahem, komplikací zobrazení data, chronografu. Kalibr umí zastavit vteřinovou ručku při seřizování (hacking) a rychlé překlápění data tlačítkem na pozici „10“ – i to je proti stisku pod vodou chráněno PVD šroubovací ochranou. Ochrana proti poškození setrvačky nárazem je Incabloc, rezerva nátahu 44 hodin, frekvence 4 Hz (28.800 půlkmitů za hodinu) a 27 ložiskových kamenů. Vyrábí se v této podobě od roku 2002, takže je to dostatečně vyzkoušený a spolehlivý kalibr. A má osobní zkušenost s ním říká, že je obvykle i přesný.

Hodinky můžete mít i s ocelovým tahem (bracelet), pak mají referenční číslo C013.427.11.051.00, já je měl k dispozici s gumovým páskem (22 mm) v černo – bílém provedení s ocelovou překlápěcí sponou s pojistkou proti otevření a neoprenovou extenzí (Ref: C013.427.17.051.00). K potápěčským hodinkám se pásek skvěle hodí, provedení je perfektní, má velmi příjemnou tuhost. A ani spona s kartáčovaným povrchem a gravírováním značky si nezaslouží žádnou připomínku. Mile mě překvapilo i to, že i mé poměrně silné zápěstí mělo v pásku dost místa a dokonce rezervu. S gumovým páskem hodinky váží ještě přijatelných 168 gramů.

A jak se mi tyto hodinky líbí? Líbí se mi moc, jsou masívní, odolné, mají svébytný design, použité materiály a precizní provedení dávají záruku spolehlivé funkce po mnoho let. V současné době mám doma poměrně hodně hodinek pro potápěče, ale až budu hledat další model s chronografem, rozhodně se na tyto hodinky znovu zaměřím! Cena v Koscomu.cz je okolo 48.000 CZK a to mi za takovéto hodinky, navíc horkou novinku, nepřipadá příliš.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

A za rekvizity Amers.cz.