Hodinky jsou různé, stejně jako lidé, kteří je užívají a nebo i sbírají. A samostatnou kategorií jsou bezesporu odolné hodinky od firmy Casio z řady G-Shock. Tento typ – DW-8050 mám už asi tak tři roky, koupil jsem je vlastně náhodou a ani jsem netušil, že je to celkem vzácnost už z roku 1995. Ubíhající roky na hodinkách nejsou téměř nijak vidět, nevím, nakolik se na tom podílí to, že hodinky jsou vyrobené přímo v Japonsku. Také se jim někdy říká Gundam Pyramid, je pravda, že jejich design musel být ve své době hodně nezvyklý. S filmy vlastně souvisí i jiné G-Shocky z té doby, třeba StarGate. Myslím, že doba, kdy ve filmech vítězili ti hodní Transformers a s většinou E.T. civilizací se dalo domluvit, kdy spravedlnost vítězila a před lidstvem byly světlé zítřky, nám možná tak trochu chybí, alespoň mně někdy určitě.

Odolné pouzdro je gumové, jeho tvar asi připomíná ze všeho nejvíc osmiúhelník, boční „nárazníky“ jsou velmi výrazné, stejně jako luneta vyvýšená nad sklíčko. Rozměry pouzdra jsou 51 x 54 x 18 milimetrů. Gumový pásek navazuje svým tvarem na pouzdro, dohromady hodinky ani nepůsobí nijak mohutně a mohou klidně být i na útlejším zápěstí. Je zajímavé sledovat, jak se v průběhu let měnil vzhled odolných hodinek. Vodotěsnost pouzdra je 200 metrů vodního sloupce (20 ATM), což by mělo stačit na všechna moje dobrodružství. A také je zajímavé, že i po tolika letech a s původními těsněními neměly tyto hodinky problém projít testem vodotěsnosti, který tuto odolnost potvrzuje.

Tlačítka mají hodinky čtyři – tři kulatá ocelová na bocích pouzdra a čtvrté (light) schované pod krycí gumou pod displejem. Síla stisku je oproti současným hodinkám G-Shock menší, ovládání je jednoduché a příjemné. Tlačítko „Adjust“ je trochu zapuštěné a nehrozí jeho náhodné stisknutí. I proto ho pro seřizování jakékoliv funkce není třeba podržet, stačí krátké stisknutí. Na tlačítcích mi chybí jedna, dnes už samozřejmá, věc – totiž to, že při seřizování času, data, budíku i timeru není možné „couvat“ a pokud přejedete požadovanou seřizovanou hodnotu, nezbývá nic jiného, než si celý cyklus zopakovat.

V pouzdře je osazeno minerální sklíčko, asi i vzhledem k zapuštění pod úroveň plastového pouzdra na něm není ani jeden škrábanec i po tolika letech.

Displej je rozdělen do dvou základních částí, horní maticová slouží zobrazení dne v týdnu a data anebo také měsíce a data. Ve střední lince pět hranatých segmentů odměřuje ubíhající anebo také při funkci „timer“ naopak ubývající vteřiny. A ve spodní části je klasické segmentové zobrazení času ve 12/24 zobrazení hodin s trochu menšími vteřinami. Na displeji je pak už jen AM/PM indikátor a tradiční ukazatele zapnutého budíku a hodinového pípnutí. Moc se mi líbí odrazná fólie, která je pod displejem, čitelnost je téměř na úrovni starších hodinek Timex, tedy velmi dobrá.

Stisknutím tlačítka pod displejem s velkým gumovým „G“ lze zapnout podsvícení – už v roce vzniku hodinek bylo elektro luminiscenční a má modrou barvu.

Podsvícení na vás zabliká (flash) i při funkci budíku nebo doběhnutí timeru, tak jak to bývá třeba u klasických G-Shocků G-9000 Mudman. Nedávno jsem na hodinkách objevil novou praktickou funkci, světlo se dá vypnout – a zmizí tím i indikátor v pravém horním rohu displeje. Světlo pak nejen nespustíte neúmyslně tlačítkem, ale nefunguje ani při budíku nebo timeru a dokonce ani při spuštění hry „jednoruký bandita“.

Hodinky mají obvyklé funkce – zobrazení času + datum a den v týdnu nebo datum a měsíc, jeden budík, timer s rozsahem 1 minuty až 24 hodin, stopky (1/100 sec. až 24 hodin). Chybí dnes obvyklé zobrazení času ve druhé časové zóně. Ale hodinky mají navíc jednu nenápadnou legrácku! Jedná se o hru, variantu „jednorukého bandity“ (slot machine), kdy po stisku tlačítka osvětlení pod displejem se v horní části spustí „otáčení“ tří „kotoučů“.

Nejčastěji je výsledkem jen hráčské vzrušení majitele.

A když se zastaví na třech symbolech „G“, na displeji zabliká velké „G“ – a to je ten „Jackův hrnec“! Peníze ale bohužel žádné nevyhráváte.

Hra trochu vybíjí baterii, spouští se současně s elektro luminiscenčním podsvícením displeje, ale to je možné vypnout a hrát s mnohem menšími nároky na spotřebu baterie. A pokud je pro někoho hraní opravdu hodně důležité, dlouhým stiskem tlačítka se dá zapnout i permanentní hra, která trvá až do dalšího stisku libovolného dalšího tlačítka. A to vše v hodinkách funguje s modulem 1433, který je napájen jednou baterií.

Ale vraťme se k základnímu zobrazení. V horní části displeje můžete mít buď aktuální den v týdnu a datum nebo měsíc a datum.

Budík je jen jeden, jeho tón je poměrně dobře slyšet. Oproti třeba modelu DW-8300 není možné budík nastavit na konkrétní datum. Samozřejmostí je i připomenutí ubíhajících hodin pípnutím.

V menu následuje timer, lze ho nastavit až na 24 hodin s nejmenším intervalem jedné minuty.

Následují stopky, tedy chronograf. Měří s přesností setiny vteřiny až 24 hodin. Není to nic překvapivého, ale je to prostě jen velmi praktické.

Plechové dýnko je přišroubováno čtyřmi šroubky a masívní těsnění pod ním by si mělo poradit s každou hloubkou, kterou jsem schopný hodinky ohrozit. Na dýnku jsou nezbytné nápisy – označení modelu, číslo modulu, vodotěsnost. Dýnko na mých hodinkách je hodně poškrábané, někdo se asi pokoušel ho přeleštit kamenem nebo něco takového. Nijak mi to ale nevadí.

Hodinky mají stěžejkami a šroubky připevněný gumový pásek s tradičními „vlnkami“ pro potápěče a s jednoduchou jazýčkovou sponou. Na ruce sedí příjemně. Dost mě překvapilo, že i na tento prastarý model je i dnes možné koupit náhradní dílypásek, bezel, dýnko. Hodinky se tak dají udržovat ve funkčním a pěkném stavu možná věčně. Pásek je oproti dnešním modelům trochu tužší, nevím, jestli to přičítat stáří nebo jestli to bylo takové už od začátku. Ale i tak je pohodlný a hodinky se nosí velmi dobře.

Hodinky jsem pár měsíců používal, ale pak jsem je půjčil kamarádovi – sběrateli. Bohužel mi je vrátil s vybitou baterií, asi hodně zkoušel své štěstí s „jednorukým banditou“. Popadl mě záchvat divné pýchy a baterii jsem zkusil vyměnit sám, navzdory svému dřívějšímu slibu, že se o opravy hodinek nebudu ani pokoušet. A výsledek se dal vlastně očekávat, zlomené pérko, které přenáší na dýnko zvukové signály a ztracený jeden šroubek. Ale měl jsem nedávno náhodou cestu do Koscomu.cz a poprosil jsem místního hodináře, jestli by byl tak laskavý a na hodinky se mi podíval. Nehodil mi je na hlavu, ač jistě mohl, ale za pár minut byly hodinky v naprostém pořádku, s novou baterií, zkontrolovanou vodotěsností, plně funkční a seřízené. Ještě jednou moc děkuju! Od té doby jsem je téměř z ruky nesundal a prožívám znovu stejné okouzlení, jako když jsem je před pár lety koupil.

A našel jsem ještě jednu moc pěknou fotku s dobovou reklamou na http://mumokuzo.com. Ne, dívka na obrázku v příslušenství k hodinkám nebyla.

zdroj: mumokuzo.com

Pokud po nich toužíte, zkuste projít e-bay, ale shánět se vám asi lehko nebudou. Ale naštěstí je tu i hodně nových modelů „Géček“, které s vámi mohou prožívat každé vaše dobrodružství – a najdete je třeba zrovna v Koscomu.cz.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií a druhá část.

Manuál k obsluze hodinek (modul 1433) – bohužel ne příliš čitelný.