Německá firma Steinhart je známa svými kvalitními hodinkami za poměrně nízké ceny. Jejich nejúspěšnější modelové řady vychází z takzvaných B-Uhr – hodinek pozorovatelů Luftwaffe v dobách druhé světové války. Díky své dostupnosti bývají velmi často hodinky Steinhart pro svého majitele vstupem do světa mechanických hodinek. U mě tomu nebylo jinak. V této recenzi bych čtenářům rád přiblížil model Nav B Chrono II, který stál na počátku mé hodinkové cesty.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli. Luneta je leštěná, zbytek hodinek kartáčovaný a tedy matný. Pouzdro má masivních 44 mm v průměru a hodinky jsou 16 mm vysoké. Nelze je tedy úplně doporučit lidem s hubenějším zápěstím. Zanedbatelná není ani váha 136 g. Masivní je i 22 mm široký hnědý kožený řemen s nýty a s kontrastním prošíváním, který se zužuje na 18 mm u spony, která je dvojitá překlápěcí s pojistkou. Velký číselník kryje ploché safírové sklo s vnitřní antireflexní vrstvou.

Strojek je léty prověřený ETA/Valjoux 7750. Jedná se o chronograf s automatickým nátahem. Jeho chod zajišťuje 25 ložiskových kamenů. Funkce jsou zobrazení času pomocí hodinové, minutové a malé sekundové ručky, chronograf se sčítači na pozicích 12, 6 a velkou sekundovou ručkou. Na pozici 3 nalezneme okénko pro zobrazení dne a data. Rezerva chodu činí dostatečných 48 hodin a setrvačka kmitá frekvencí 28.800 kmitů/hod (4 Hz). Jedná se o přesný a spolehlivý stroj.

Vodotěsnost je stanovena na pouhých 30 metrů, takže by se hodinky neměly přespříliš vystavovat působení vody. Dýnko mých hodinek bylo pevné, s gravírováním, v současnosti se hodinky dodávají s průhledným dýnkem a zdobeným rotorem automatického nátahu.

Moje dojmy z hodinek a nošení:

Steinhart Nav B Chrono II byly mé první kvalitní mechanické hodinky. Když jsem je vzal poprvé do ruky, působily na mě jako zjevení z jiného světa. Do té doby jsem nosil dost strašlivé Festiny, které se tou dobou po roce nošení již rozpadaly. Masivní a dobře obrobené pouzdro Steinhartů bylo úžasné. V té době mi ani nepřišlo, že tak velké hodinky na mé spíše hubené ruce vypadají poněkud divně. Kombinace leštěné lunety a broušeného pouzdra je velmi vkusná. Velká je i korunka, ale proporčně sedí k pouzdru a její pomocí se hodinky snadno seřizují. Tlačítka chronografu vyžadují pevný stisk, aby uvedly mechanismus do chodu.

Velký černý číselník s arabskými číslicemi je skvěle čitelný. Číslice jsou vybaveny štědrou dávkou svítící barvy SuperLuminova, která ve tmě svítí zajímavým odstínem modré. Ručky jsou z modřené oceli a v závislosti na dopadajícím světle rozehrávají krásnou hru různých odstínů modré. Ručky jsou stejně jako číselník vyplněny luminiscenční barvou. Ještě zajímavější je to, že svítící barvu najdeme i na sčítačích chronografu, což je poněkud neobvyklé, ale rozhodně praktické.

Celkově jsem byl s hodinkami spokojen po celou dobu jejich nošení, i když časem jsem zjistil, že se mi pohodlněji nosí hodinky o kousek menší a lehčí. Přesnost se pohybovala v řádech jednotek sekund denně, ale to se může lehce lišit kus od kusu. I funkce strojku byly po celou dobu perfektní.

Já jsem měl hodinky na koženém řemenu, ale prodávají se i s nerezovým tahem. Ten je také perfektně zpracovaný a hodinkám sluší.

Několik slov závěrem:

Za sebe můžu hodinky Steinhart Nav B Chrono II doporučit. Pokud hledáte chronograf s klasickým designem, přehledným uspořádáním za příjemnou cenu, rozhodně můžete vzít tento model do úvahy. Poměr cena/výkon je u těchto hodinek výborný a rozhodně vás nezklamou.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Hodinky Steinhart Nav B Chrono II naleznete v nabídce obchodu Chronoshop.cz.