Řada Tag Heuer Carrera je stejně jako další inspirována automobilovým sportem. Konkrétně jedním z nejnáročnějších automobilových závodů Carrera Panamericana. V dnešní recenzi si představíme chronograf s prostým označením Tag Heuer Carrera Calibre 16.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli a má průměr 43 mm. Tloušťka pouzdra je poněkud vyšších 16 mm, to je ale proporčně v pořádku vůči průměru hodinek, ale nepočítejte s tím, že je schováte pod úzkou manžetu košile. Sklíčko hodinek je safírové, vybavené oboustranným antireflexem. Safírové sklíčko tvoří v dýnku průhled na strojek.

Ten nese označení Calibre 16, ale jedná se pouze o lehce upravený (např. zdobení a rotor) notoricky známý ETA/Valjoux 7750. Funkce strojku jsou zobrazení času pomocí hodinové, minutové a malé sekundové ručky na pozici 9. Dále je to funkce chronografu s minutovým sčítačem na pozici 12, hodinovým sčítačem na pozici 6 a centrálním sekundovým sčítačem. Na pozici číslo 3 nalezneme zobrazení dne a data. Strojek má 25 ložiskových kamenů, rezervu nátahu 42 hodin a frekvenci 28.800 kmitů/hod. Strojek ETA/Valjoux 7750 patří mezi nejrozšířenější strojek ve své kategorii, jeho spolehlivost a přesnost je na velmi dobré úrovni. Chronograf se ovládá tlačítky na pozici 2 a 4. Klasicky na pozici 3 nalezneme šroubovací korunku.

Moje dojmy z hodinek:

Povrchová úprava pouzdra je provedena leštěním a broušením. Stejně je proveden i kovový náramek s šířkou 21mm, který je vybaven bezpečnostní sponou s pojistkou. Pouzdro je velice kvalitně zpracované. Lunetu tvoří černý prstenec tachymetrické stupnice, který dobře kontrastuje s ocelovým pouzdrem. Celkově se zpracování pouzdra nedá nic vytknout, snad jen bych poznamenal, že pro lidi s tenkým zápěstím, jako jsem třeba já, tohle nebudou ty nejlepší hodinky.

Velký černý číselník je zajímavě zpracovaný. Místo klasických arabských číslic pro jednotlivé hodiny nalezneme po jeho obvodu arabské číslice pro sekundy, hezky od 60 po 5 sekundách zpátky k 60. Toto má naznačovat, že dominantní roli na číselníku má hrát chronograf. Číslice jsou velké, výrazné a lesklé. Stejně tak jako jsou leskle orámované i sčítače chronografu. Hodinová a minutová ručka jsou taktéž lesklé a mají jednoduchý tvar. Lesklé detaily na tmavém číselníku velice dobře kontrastují a hodinky jsou perfektně čitelné. Ručky jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem, takže jsou dobře čitelné i ve tmě.

Dle mého názoru číselník lehce narušuje bílá barva datového věnce, černý by býval byl hezčí. Ale to je jen můj čistě subjektivní názor. Pravidelní čtenáři budou jistě vědět, jak se obecně stavím k problematice umístění datumovky na číselníku.

Celkově jsou hodinky povedené, mají zajímavý design, který dobře zachytil současné módní trendy, ale zároveň zapadá dobře do modelového portfolia značky Tag Heuer, kde nalezneme jak modely moderní, ale i klasické.

Několik slov závěrem:

Celkově jsou Tag Heuer Calibre 16 povedené hodinky, které mnohé zákazníky osloví hlavně svým designem. Nabízejí však mnohem víc. Výborné zpracování a i kvalitní strojek. Je možné je tedy bez rozpaků doporučit, pokud vás oslovuje jejich design a chcete kvalitní hodinky známé značky.

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Děkujeme za spolupráci butiku TAG Heuer, Kláře Votrubové a Martinovi Husárovi.