Hodinky Rolex Cosmograph Daytona jsem vám již představila, dnes se podíváme na skoro totožné hodinky – liší se pouze číselníkem a použitým strojkem.

Pouzdro je klasické nerezové (ocel 904L) Rolex Oyster, nerezové, kombinuje povrchovou úpravu leštěním a kartáčováním, vyniká vysoce lesklá tachymetrická luneta nesoucí gravírovanou stupnici do 400 (km/h). Pouzdro v průměru měří 40 milimetrů bez korunky a tlačítek. Triplock šroubovací korunka je zdobená třemi tečkami a tradiční korunkou Rolex a kryjí ji výstupky pouzdra. Po jejích obou stranách najdeme tlačítka chronografu. Tlačítka mají šroubovací aretaci stisknutí – to abyste ve vodě náhodou nespustili chronograf a neohrozili tak vodotěsnost hodinek. Stejně jako varianta s černým číselníkem jsou voděodolné do 100 metrů.

Číselník je proveden v bílé matné barvě, indexy jsou plastické a leštěné. To, co tyto hodinky odlišuje od jiných Rolex Daytona s bílým číselníkem, jsou černé stupnice subčíselníků. Prozradí, že uvnitř pouzdra se skrývá unikátní modifikovaný strojek Zenith El Primero, který se do chronografů Rolex vkládal v 90. letech. Modely Rolex Cosmograph Daytona s tímto strojkem patří mezi velmi vyhledávané sběrateli. Podle číselníku lze odhadnout, že se vyráběly mezi roky 1999 a 2000. Ručky a indexy mají vrstvu luminiscenční barvy. Černé zbarvení stupnic subčíselníků se mi líbí, umožňuje velmi dobrý odečet a dává hodinkám zajímavý vzhled. Samozřejmě nechybí vyčerpávající popis hodinek Rolex Oyster Perpetual Superlative Chronometer Officially Certified Cosmograph a červeným tiskem Daytona. Důvodem je, že u Rolexek dostáváte ploché dýnko bez nápisů, tak se nenechte zmást některými neznalými hodináři. Safírové sklíčko bez antireflexu mírně vystupuje nad lunetou.

Jak jsem se již zmínila, strojek je modifikovaný Zenith El Primero. Jeho frekvence je 28.800 kyvů za hodinu, má 31 ložiskových kamenů. Je krásně provedený i zdobený, vlastně je škoda, že se pohledem na něj potěší jen hodináři při pravidelné údržbě.

zdroj: doubleredseadweller.com

Dýnko je také ploché a kartáčované, s drobným vroubkováním po okraji, je šroubovací do pouzdra.

I tyto hodinky k ruce připoutá Oyster nerezový tah s kartáčovanými vnějšími díly a leštěnými středy jednotlivých článků. Překlápěcí spona je signovaná korunkou Rolex. Tah je pohodlný, velmi kvalitní.

Pokud se vám Rolex Cosmograph Daytona s Zenith El Primero kalibrem líbí, máte možnost si je dopřát. Protože jde o unikátní hodinky A-série, nebude to ale nic levného. Ale co by sběratel či nadšenec neudělal, že? Zkuste navštívit JHB Antique, třeba je tam ještě najdete. A když už tam budete, podívejte se i po jiných unikátních a krásných hodinkách.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi a doubleredseadweller.com

Za zapůjčení děkujeme JHB Antique.